Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Skandalozi

Sirmgalve sašutusi: Pašvaldības avīze tiek izdota krievu valodā

© Lauris Vīksne/ f64 photo agency

Kāda pensionāre no Līvāniem ir sašutusi par savas pašvaldības avīzi, kas tiek izdota krievu un latviešu valodās, vēsta raidījums "4. studija".

Sirmgalve vēsta, ka pastkastītē saņēmusi Līvānu pašvaldības avīzi gan latviešu, gan krievu valodā: "Problēma ir tā, ka pašvaldības avīze ir divās valodās. Mēs par viņu nemaksājam, viņa ir izdota par brīvu. Bet tipogrāfijai ir jāmaksā." Kundzei arī nešķiet pieņemami tas, ka šāds laikraksts tiek izdots par nodokļu maksātāju naudu.

Valsts valodas centra pārstāve Sarmīte Pāvulēna stāsta: "Pašvaldība, pēc personas pieprasījuma drīkst informēt personas jebkurā svešvalodā. Bet, ja es esmu spiests saņemt informāciju svešvalodā līdztekus latviešu valodai, tad tas jau tiek uzskatīts par pārkāpumu." Valsts valodas centra redzeslokā ir nonākušas vairākas pašvaldības. Tomēr, lai konstatētu pārkāpumu, Valsts valodas centram būtu jārod pierādījumi, ka avīzes pieejamas publiskās vietās. Pastkastīte netiek uzskatīta par publiski pieejamu vietu, līdz ar to pagaidām neviena pašvaldība vēl nav sodīta.

Savukārt komunikācijas zinātņu eksperte Sandra Veinberga stāsta, ka pašvaldībām avīzes vispār nebūtu jāizdod. "Tas ir tāds mūsu pašvaldību izdomājums, jo nekur citur Eiropā tā nenotiek. Bet es viņu saprotu - tā lieka reklāma pirms vēlēšanām."