Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Skandalozi

ABSURDS: Autobusa šoferim jāmaksā par citu pārkāpumiem

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Vairāki autobusu vadītāji, kuri strādā firmā "Nordeka" un diendienā veic maršrutu Bauska - Rīga - Bauska, ir neapmierināti ar darba devēja attieksmi, jo ir radusies situācija, kad šoferiem ir jāmaksā par pasažieru pārkāpumiem, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Viens no autobusa vadītājiem vārdā Broņus šajā amatā strādā jau 43 gadus. Viņš norāda, ka ikmēneša atalgojums ir nedaudz lielāks par minimālo algu. Mēnesī var saņemt prēmiju līdz pat 160 eiro, taču tā reizēm netiek saņemta. "Ja kontrole konstatē, ka pasažieris brauc tālāk, nekā nopircis biļeti, tad vadītājam raksta aktu. Pasažieri atsakās maksāt sodu, turpretī vadībai ar kontroles uzrakstīto aktu pietiek, lai šoferim atņemtu prēmiju," stāsta Broņus.

Autobusa šoferis norāda, ka radusies situācija ir absurda, jo, piemēram, "Rīgas Satiksme" nesoda savus transporta līdzekļu vadītājus par to, ja kāds no pasažieriem brauc bez biļetes. Pieredzējušais autobusa vadītājs atšķirībā no saviem kolēģiem nebaidās publiski paust savu viedokli, jo apsver domu doties pelnītā atpūtā.

"Nordeka" pārstāvis stāsta: "Kontroles veikšana autobusa vadītāja izpildē nozīmē - sekot, lai visi pasažieri apmaksā braucienu vai bagāžas pārvadāšanu pilnā apmērā, bet starppieturās visi pasažieri, kuru galamērķis ir attiecīgā pietura, ir izkāpuši no autobusa vai apmaksājuši braucienu tālāk."

Savukārt Autotransporta direkcijas komunikācijas speciāliste Zane Plone skaidro, ka autobusa šofera pienākums nav kontrolēt pasažieru biļešu derīgumu. Tomēr direkcijas spēkos nav ietekmēt darba devēja un padoto attiecības, šādos gadījumos jāvēršas Valsts darba inspekcijā.