Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Skandalozi

Ludza, Bauska, Ogre ceļ trauksmi: Vietējie bērni iesaistās nāvīgi bīstamā spēlē

© F64

Vairākos reģionālajos medijos iedzīvotāji atklājuši sašutumu un bailes, ka bīstamā spēle "Zilais valis" nonākusi Latvijā un jaunieši pilda tās bīstamos uzdevumus, kas var nopietni kaitēt viņu veselībai.

Kā iepriekš ziņots, Latvijas medijos tiek runāts par gadījumiem, kuros, izmantojot sociālos tīklus, bērni un jaunieši varētu būt aizrāvušies ar Krievijā izplatīto suicidālo spēli "Zilais valis". Tā liek pildīt uzdevumus, kas saistīti ar dzīvības apdraudēšanu vai darīšanu sev pāri, piemēram, vēnu griešanu. Riska grupā ir bērni no 10 līdz 13 gadiem, kuri ir viegli ietekmējami.

Portāls ludzaszeme.lv raksta, ka ludzāniete Larisa pastāstījusi, ka paziņa nejauši pamanījusi kāda jaunieša saraksti, kurā bērns raksta par izpildīto uzdevumu. Paziņa par redzēto baidās paziņot bērna vecākiem, jo domā, ka viņai nenoticēs, un ka viņu sāks uzskatīt par jukušu, vēsta portāls. Ludzas iedzīvotāja nopietni tic, ka "Zilais valsis" sasniedzis arī Ludzu.

Savukārt "Ogres fakti" informē, ka Ogres novadā fiksēti jau divi gadījumi, kad novada skolu audzēkņi iesaistījušies bīstamajā pašnāvības spēlē "Zilais valis". 22. februārī notikusi Ogres novada izglītības iestāžu direktoru sanāksme, kurā par bērnu drošības apdraudējumiem informēja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Ogres policijas iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas priekšniece Inga Meikšāne. Viņa aicina vecākus aktīvāk iesaistīties savu bērnu dzīvē un kontrolēt, ko viņi dara sociālajos tīklos, ar ko sarakstās utt. I.Meikšāne norāda, ka šajā gadījumā īpašā riska grupa ir tieši sākumskolas vecuma bērni, kas ir viegli ietekmējami. Bērni spēlē tiek iesaistīti ar sociālo tīklu, piemēram, ar kādas "WatsApp" grupas starpniecību. Atsevišķos gadījumos izmeklēšanas noskaidrots, ka uzdevumus bērniem devuši viņu mazgadīgie vienaudži, skaidro fakti.lv.

Par jauniešu aizraušanos ar bīstamo spēli ziņo arī "Bauskas Dzīve". Kāda pedagoģe dzirdējusi vecāko klašu zēnus kaut ko spriežam par zilo vali. Viņas pirmā doma bijusi, ka puiši runā par grupas «Double Faced Eels» savulaik populāro melodiju «Zilais valis». Mēģinot iesaistīties sarunā, skolotāja atklājusi, ka pusaudži diskutē par kādu mobilajos telefonos izplatītu spēli. To viņi pazīst ar nosaukumu «Zilais valis», ziņo bauskasdzive.lv.

Par iespējamo šo spēļu izplatību novada skolās izglītības nodaļas vadītāja Māra Bauvare informācijas nav. Marta sākumā par to spriedīs kārtējā Bauskas novada skolu direktoru sanāksmē. Skolām tiks izsūtītas elektroniskās vēstules ar aicinājumiem pievērst šai problēmai uzmanību.