Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Skandalozi

Māmiņas sašutumā: ziņo par vairāku bērnu pēkšņu nāvi

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Divu bērnu māmiņa Inga sociālajā medijā facebook ievērojusi ziņu, kurā krievu valodā minēts, ka pēc vairāku medikamentu lietošanas dzīvību zaudējuši 12 bērni. Minēto medikamentu sarakstā ir arī Latvijā nopērkami medikamenti, tāpēc Inga ir satraukusies, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Inga ir noraizējusies, jo arī viņa savam bērnam ir devusi vienu no sarakstā minētajiem medikamentiem un viņu satrauc, vai tie nekaitē bērna veselībai. Savukārt Zāļu valsts aģentūras pārstāve Ilga Namniece mierina, ka mūsu aptiekās tiek tirgoti medikamenti, kas ir zāļu reģistrā. Līdz ar to tie ir droši un nekas tāds, kā, piemēram, bērna nāve, nevar atgadīties.

Žurnālisti un Zāļu valsts aģentūras pārstāve vēsta, ka, visticamāk, Ingas atrastā ziņa ir viltus ziņa. Interneta vietnē ievietotajā ziņā nav minēts, ne kāda ražotāja zāles tās bijušas, ne kur un kad iegādātas. Iespējams, tas bijis Krievijā vai Ukrainā, taču arī tas maz ticams, jo rakstā esot daudz pretrunu.

Veselības inspekcijas Zāļu uzraudzības un kontroles nodaļas vadītājs Rihards Burmistris pauž: "Šādu gadījumu nav maz, ņemot vērā, ka internets visiem ir pieejams un internetam robežu nav. Problēma ir visā Eiropas Savienībā, un Latvija nav izņēmums. Cilvēks domā, ka viss, kas ir nopērkams internetā, tas viss ir legāls, bet tā vis nav."

Tomēr ikvienam ir iespēja pārliecināties, vai internetā nepērk zāles pie viltus pārdevējiem. To var pārbaudīt Zāļu valsts aģentūras mājaslapā, kur redzams visas piecas legālās Latvijas aptiekas, kas drīkst izplatīt bezrecepšu zāles internetā, kurām, tāpat kā ārvalstu legālajām vietnēm, ir logotips: balts krustiņš uz zaļa fona, zem kura konkrētās valsts karodziņš.