Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Skandalozi

ŠAUSMINOŠI: Valsts iestāde izposta sievietes dzīvi

© Ekrānuzņēmums no video/ Bez Tabu

Bijusī Rīgas Centrālcietuma apsardzes darbiniece Ilga Cine pirms vairākiem gadiem savā darba vietā guva traumu augstākstāvošu amatpersonu nolaidības dēļ. Sievietei ar traumas sekām nākas sadzīvot arī šobrīd, tomēr bijušie priekšnieki savu vainu neatzīst, vēsta raidījums "Bez Tabu".

2011. gadā sieviete piedalījusies cietuma organizētās šaušanas mācībās. Ilga vēsta: "Šaušanas apmācību laikā prasīju vadītājam austiņas, jo man troksnis šķita pārāk skaļš. Viņš pateica, ka austiņas nav paņemtas līdzi. Teica, lai turpinu šaut, ja vēlos nokārtot eksāmenu. Viņš arī teica, ka tas esot normāli, ka aizkrīt ausis. Tā kā tas bija cilvēks ar pieredzi, paklausīju un noticēju."

Pēc mācībām, ārsti Ilgai konstatējuši dzirdes nerva bojājumus. Kamēr Ilga ārstējās slimnīcā viņu apciemojis Rīgas Centrālcietuma darba drošības speciālists, kurš centies iegūt darbinieces parakstu par to, ka viņa pirms šaušanas nodarbībām iepazinusies ar instruktāžu, kas neesot sniegta. Sieviete arī stāsta, ka citi darbinieki esot piespiesti sniegt nepatiesas liecības, lai centrālcietumam nevajadzētu maksāt kompensāciju.

''Sākotnēji es gribēju tikai apdrošināšanu, kas man kā valsts amatpersonai pienākas, lai samaksātu slimnīcas rēķinu, bet apdrošināšana nebija uztaisīta. Man teica - vai nu liecies mierā, vai mani atlaidīs. Piedraudēja visādi,'' stāsta Ilga.

Pēc tam, kad Ilga tika izrakstīta no slimnīcas, Centrālcietums viņu atlaida no darba, jo viņa vairs nespēšot pildīt savus pienākumus. Ilga atzīst: "Man aizturēja algas. Tolaik bija mazs bērns uz rokām. Mani pataisīja par kropli un invalīdu un izmeta ārā kā mazu kaķēnu."

Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieka vietnieks Māris Stivrenieks šo notikumu atsakās komentēt un aicina cienīt tiesas spriedumu.

Rezultātā janvāra sākumā tiesa lēma, ka Ilgai ir jāsaņem kompensācija 6,5 tūkstošu eiro apmērā. Tomēr arī pēc šī sprieduma, naudu sieviete saņēmusi tikai pēc tam, kad par šo lietu sākuši interesēties žurnālisti.