Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Skandalozi

Daudzbērnu ģimenei jāmaksā lielāks nodoklis "likuma roba" dēļ

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Kāda daudzbērnu ģimene ir saskārusies ar nepatīkamu situāciju - lai gan daudzbērnu ģimenēm pienākas 50% atlaide no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa, tomēr šoreiz CSDD darbiniece to nav pieļāvusi, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Daudzbērnu ģimenes māmiņa stāstā, ka ģimene ikdienā pārvietojas ar savu 1999. gadā ražoto spēkratu, kura transporta ekspluatācijas nodoklis katru gadu sastāda 81 eiro. Automašīnai tehniskā apskate pēdējo reizi tika veikta 2015. gada 10. decembrī. Toreiz apskates darbinieki nākamo tehniskās apskates datumu noteica 2017. gada janvārī.

Sieviete stāsta, ka ir pieradusi, ka visus nodokļus jānomaksā līdz ar tehniskās apskates iziešanu, tāpēc viņa nav iedomājusies, ka 2016. gada automašīnas ekspluatācijas nodoklis būtu jāmaksā kādā citā reizē. Tieši tāpēc liels bija viņas pārsteigums, kad CSDD darbiniece paskaidroja, ka daudzbērnu ģimeņu atlaide šim nodoklim neattiecas uz 2016. gadu, bet tikai uz tekošo gadu - 2017.

Šobrīd izveidojusies situācija, ka valsts ar vienu roku dod, bet ar otru - atņem. Izrādās, ka pērnā gada nodoklis šobrīd tiek norādīts kā parāds. Savukārt CSDD pārstāve Ieva Bērziņa vēsta, ka transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis jāmaksā katru gadu, tas noteikts likumā. ''Parādiem nepiemēro atvieglojumus, mēs nevaram veikt izņēmumus.'' pauž Bērziņa.

Raidījuma Bez Tabu uzrunātie Saeimas deputāti norāda, ka šāda likuma interpretācija ir neloģiska un sola veikt izmaiņas. Turpretī CSDD sola izsūtīt atgādinājumus apmaksāt transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli visiem, kurus var piemeklēt līdzīga ķibele.