Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Skandalozi

Mediķi pazaudē analīzes, kas var maksāt dzīvību

© Lauris Aizupietis/ f64 photo agency

Šī gada sākumā vīrieti vārdā Juris, piemeklēja nopietnas un līdz pat šim brīdim nenoskaidrotas veselības problēmas. Kakls savilkts uz vienu pusi. Ikdienā cilvēki viņu aprunā un greizi lūkojas, lai kur viņš arī dotos. Diemžēl pašmāju dakteri nav informēti kā Jurim palīdzēt, tādēļ bez ilgas domāšanas uzstāda diagnozes, cilvēku pazemojot, ziņo raidījums "Bez Tabu".

“Biju pie vietējā neirologa. Uz pirmo acu uzmetienu pavirši apskatīja un izteica diagnozi - alkoholiķis. Viņus neinteresēja tas, ka es katru dienu esmu pie stūres. Vispār neuzklausīja, kas man kaiš,” atminas Juris.

Pēc vairākām neveiksmīgām medicīniskām manipulācijām citās ārstniecības iestādēs Juris vasarā vērsās Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā, kur pēc dažādām pārbaudēm mediķiem radušās aizdomas par retu Vilsona slimību, kurai raksturīga pārmērīga vara uzkrāšanās aknās, nierēs, citos orgānos un audos.

Jūlija beigās tika ievāktas analīzes Stradiņa slimnīcā, lai pārbaudītu vara analīzes urīnā sūtot tās uz Beļģiju. Protams, apsolot, ka rezultāti būs pēc mēneša. Viss tik laimīgi nebeidzas, jo septembra sākumā, telefoniski slimnīca neatbild. Tā nebūtu liela bēda, ja vien Jurim nebūtu apgrūtinoši veikt ikdienas darbus: nodrošināt darbu lauku saimniecībā un gādāt par māti. Katra ēdienreize, naktsmiers ir apgrūtinošs un galvas viena puse regulāri tirpst.

Neko nezinot Juris gaidījis divus mēnešus, tad sēdies pats automašīnā un devies uz Rīgu. Viņš atzīst, ka tas bija ļoti riskants lēmums, taču citas izvēles iespējas nebija.

“Braucot uz Rīgu, vairākkārt apstājos. Kad braucu pilsētā un vajadzēja nogriezties pa kreisi, grozīju visu augumu, lai apskatītu situāciju uz ceļa. Arī pārslēgt ātrumus manuālajai ātrumkārbai bija ļoti grūti,” par grūto pārvietošanos stāsta Juris.

Ar grūtībām ieradies slimnīcā, bet tur saņēmis atbildi, ka analīžu rezultāti vēl nav saņemti, jāgaida. Tā jau ir pagājuši četri mēneši solītā viena mēneša vietā, bet izmisušais slimnieks aizvien ir neziņā par savu veselību.

"Bez Tabu" izdodas pierādīt, ka slimnīcā mediķi nozaudējuši analīžu rezultātus, jo, kā noskaidrots iesaistītajās laboratorijās, tie no Beļģijas atceļojuši jau 13. augustā, bet slimnīcā tie nogādāti 17. augustā. Šo informāciju uzzinot, slimnieks atzīst, ka ir vīlies Latvijas veselības aprūpes sistēmā.

Konkrētajā slimnīcā neviens nevējās komentēt nolaidību kameras priekšā, taču telefoniski taisnojās, ka rezultāti esot saņemti jau sen, taču tie neesot pievienoti pacienta lietai, tāpēc konkrētais dakteris tos neesot varējis atrast, un tādēļ radusies šī situācija.

Veselības ministrijā skaidro, ka šāda nolaidība nav pieļaujama un uzsver, ka mediķiem bija jāuzrunā laboratorijas un jānoskaidro par analīžu rezultātiem pēc tam, kad pacients vērsies slimnīcā. It īpaši, ja viņam ir solīts, ka šo tik svarīgo informāciju saņems mēnesi pēc analīžu ievākšanas.