Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Skandalozi

Pansionātā pa logu izkrīt un nositas sirmgalve

© F64, attēlam ir ilustratīva nozīme

Pašvaldības pansionātā Lubāna naktī no sestdienas uz svētdienu gājusi bojā pansionāta iemītniece. Viņa izkritusi pa otrā stāva logu un nositusies. Lubānas veselības un sociālās aprūpes centra direktore Inese Lībere Neatkarīgajai apstiprināja šo faktu, uzsverot, ka sirmgalves tuvinieki par notikušo ir informēti un tas ir ļoti liels nelaimes gadījums, ko pārdzīvo arī viss sociālās aprūpes centrs.

Pansionātā kopumā dzīvo ap 60 veco cilvēku, daļa no viņiem ir ar vecuma saistītas psihiskas saslimšanas, tostarp demence. Nelaimes gadījums noticis aizvadītās svētdienas agrā rītā, kad sirmgalve gājusi uz vannas istabu, bet izkritusi pa otrā stāva logu un no gūtajām traumām mirusi. “Aprūpētāji pansionātā agri sāk aprūpes darbu, aprauga iemītniekus, nomaina autiņbiksītes, ja nepieciešams, un veic citus rīta pienākumus,” Neatkarīgajai atklāj pansionāta vadītāja I. Lībere. Sirmgalve, pēc aprūpētāju stāstītā, gājusi uz vannas istabu, bet izkritusi pa logu. Tā kā šis pansionāts nav psihoneiroloģiskā slimnīca, logi netiek aizslēgti, taču, ņemot vērā šo nelaimes gadījumu, pansionāta direktore noorganizējusi logu rokturu maiņu, lai paši pansionāta iemītnieki tos nevarētu atvērt. I. Lībere gan saka: Lubānas pansionāts teorētiski paredzēts veciem cilvēkiem, taču Latvijā situācija ir tāda, ka vecos cilvēkus ar psihiskām saslimšanām nav citur, kur ievietot. Zināmā mērā pansionāts uzņemas aprūpi pār cilvēkiem, kuriem būtu jādzīvo specializētos centros. I. Lībere piekrīt, ka pansionātam, ja cilvēks ievietots tajā, jāparūpējas, neatkarīgi no viņa situācijas un veselības stāvokļa, un to arī katru dienu aprūpētāji un sociālie darbinieki dara. “Taču diemžēl darbinieku ir pārāk maz, ņemot vērā, ka ienākošie cilvēki - iemītnieki ir arvien smagākā veselības situācijā un radiniekiem nav citu iespēju. Valsts sociālās aprūpes centros, kas aprūpē tieši cilvēkus ar psihiskām saslimšanām, šos cilvēkus neuzņem, jo notiek tā saucamais deinstitucionalizācijas process,” stāsta I. Lībere. Viņa uzsver, ka notikušais tiek izvērtēts un analizēts, lai nekad tādu gadījumu vairs nepieļautu.

Par sirmgalves nāves faktu policija sākusi kriminālprocesu. Lubānas novada izpilddirektors Ivars Bodžs Neatkarīgajai saka, ka novada dome izmeklēšanu neveiks, bet paļausies uz policijas darbu un tad vērtēs situāciju kopumā.