Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Skandalozi

Nesāks kriminālprocesu par radio izskanējušo aicinājumu "noslepkavot" Latvijas iedzīvotājus

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Valsts policija (VP) nolēmusi nesākt kriminālprocesu par Latvijas Radio izskanējušo aicinājumu "noslepkavot" tos 12 000 Latvijas iedzīvotāju, kuri parakstījuši iniciatīvu par Uzvaras laukuma Rīgā atjaunošanu tā vēsturiskajā veidolā, aģentūra LETA noskaidroja VP.

Izvērtējot iesniegumā minēto informāciju un analizējot savāktos materiālus, policija nekonstatēja pamatu kriminālprocesa sākšanai.

Jau ziņots, ka policija iepriekš bija sākusi resorisko pārbaudi pēc deputāta Edvīna Šnores (VL-TB/LNNK) iesnieguma par Latvijas Radio izskanējušo aicinājumu "noslepkavot" tos 12 000 Latvijas iedzīvotāju, kuri portālā "Manabalss.lv" parakstījuši iniciatīvu par Uzvaras laukuma Rīgā atjaunošanu tā vēsturiskajā veidolā.

Deputāts sākotnēji vērsās pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera, lūdzot izvērtēt izskanējušo aicinājumu. Tā kā iniciatīvu parakstījušo personu vārdi un uzvārdi ir publiski pieejami internetā, šāds publiski pausts aicinājums uzskatāms par draudiem izdarīt slepkavību vai nodarīt miesas bojājumus, pauda Šnore.

Iepriekš arī ziņots, ka iniciatīvas autori cita starpā vēlas atjaunot Latvijas valstiskumam būtisko simbolisko jēgu un vietu - Uzvaras laukums galvaspilsētā tika nodēvēts un neatkarīgās Latvijas laikā iekārtots par godu Latvijas armijas nozīmīgajai uzvarai pār Bermonta karaspēku. "Pašreizējais Uzvaras laukums bieži rada nevajadzīgu konfrontāciju un kultivē pretvalstiskas aktivitātes," norāda priekšlikuma iniciatori.

Viņi aicināja Saeimu veikt atbilstošas darbības Uzvaras laukuma patiesās būtības un vēsturiskā taisnīguma atjaunošanai, kā arī savākt sabiedrības ziedojumus vai saņemt valsts dotāciju, vai Krievijas kompensāciju "PSRS armijas memoriāla demontāžai".