Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: Lūsēnas kaimiņi šokā: Dziedātāja melo un ir parādā 20 000 eiro!

Šajā namā ir vairāk nekā 30 dzīvokļi, kuru īpašniekus ir ļoti sadusmojusi Maijas Lūsēnas attieksme. © F64

Pēc publikācijas, kurā rakstījām par latviešu tautā mīlētās dziedātājas Maijas Lūsēnas nedienām ar viņas mitekli, kas ierīkots Rīgā, Nītaures ielas 4 bēniņos, redakcijā vērsās Maijas Lūsēnas kaimiņi, kas līdzi bija atnesuši gadu gaitā izveidotas dokumentu mapes, kurās ir gan tiesu spriedumi, gan Rīgas domes ierakstīta vēstule ar detalizētu situācijas izklāstu, kā arī dziedātājas parādsaistību izdrukas.

Kaimiņi atzīst, ka neviens nevēlas Lūsēnu izlikt no bēniņos ierīkotā mitekļa, taču tas jau pašā sākumā ir ierīkots nelikumīgi, un nu dziedātāja esot pārkāpusi vairākas normas robežas, kas skar mājas tehnisko stāvokli un rada problēmas vairāk nekā 30 dzīvokļu īpašniekiem.

Šajās Nītaures ielas 4. nama bēniņstāva plašajās telpās vairāk nekā 12 gadus dzīvo Maija Lūsēna. Viņa jau vairākus gadus nemaksā par dzīvošanu šajās telpās komunālos maksājumus, un parādu summa sasniegusi 20 000 €.

Lūsēnas stāsts

Kopš 2004. gada dziedātājas Maijas Lūsēnas dzīve ir pārvērsta par elli, jo cita pēc citas seko tiesas sēdes, kurās vēlas panākt mākslinieces izlikšanu no Rīgas centra jumtastāva dzīvoklīša un mākslinieku darbnīcas. Dziedātāja ir sabēdināta līdz sirds dziļumiem par šādu notikumu attīstību, viņa vērsusies pie palīdzības pie amatpersonām, deputātiem, bet viss velti. Visi tik noplātot rokas bezspēcībā un sakot, ka dziedātājai grūta dzīve. Lai remdētu sāpes, visu šo laiku viņa spēku rod ticībā Dievam.

«Es jau ar nevienu netiesājos, ar mani valsts tiesājas jau 12 gadus. Man grib atņemt mākslinieku darbnīcu, ko Rīgas dome savulaik man iznomāja un kuru es pati esmu uzbūvējusi 2000. gadā. Kad būvējām šo darbnīcu, mēs nekad nevarējām iedomāties, ka ar mums tā varēs kāds izrīkoties.

Līdzko varēja šo īpašumu privatizēt, arī es, tāpat kā citi, kas šajā mājā privatizēja dzīvokļus, to izdarīju. 2004. gadā visiem mājas iedzīvotājiem atnāca uzaicinājums noslēgt ar valsti pirkšanas līgumu un šos īpašumus, kas bija reģistrēti Rīgas reģionālajā nodaļā, ievadīt zemesgrāmatā. Visiem atnāca šie uzaicinājumi, bet man atnāca uzaicinājums uz tiesu.

Tā ir bēniņu telpa, kur Vidzemes priekšpilsēta iznomāja ne tikai man, bet ļoti daudziem māksliniekiem telpas darbnīcām. Es zinu māksliniekus, kas šajā tiesā ir zaudējuši, un ir pat tādi, kas ir nomiruši ar sirdstrieku. Visi līdzekļi, ko, ilgus gadus strādājot, esam pelnījuši un ieguldījuši, lai savestu kārtībā kādu no Rīgas jumtiem, kas tolaik, kad es te ievācos, bija šausmīgā stāvoklī, pēkšņi tiek atņemti. Ir uzradušās interešu grupas, kurām ļoti iepatikušies šie mūsu izbūvētie īpašumi, kurus vēlas mums atņemt ar likuma palīdzību.

Un kopš 2004. gada manā dzīvē ir iestājusies viena vienīga elle, jo man grib atņemt manu vienīgo īpašumu, kas ir mana vienīgā dzīvesvieta,» - tā situāciju par savu bēniņstāva mitekli izklāstīja Maija Lūsēna.

Kaimiņi apgalvo, ka dziedātāja nelikumīgi izbūvējusi telpas

Par šo situāciju ļoti sašutuši ir dziedātājas kaimiņi, jo dziedātājas teiktais itin nemaz neatbilstot patiesajai situācijai. Viens pēc otra uz redakciju zvanīja Nītaures ielas 4 dzīvokļu īpašnieki un pauda savu sašutumu.

«Ne jau Maija Lūsēna dzīvo 12 gadus ellē, bet mēs - viņas kaimiņi. Turklāt esam ar dziedātāju problēmsituācijas centušies risināt ar mierīgām sarunām, bet viņa taču atsakās ar mums komunicēt un tas pat vairs nav iespējams, jo šīs sarunas ir neadekvātas,» teic viens no Nītaures ielas 4 dzīvokļa īpašniekiem. Kaimiņu rīcībā ir detalizēta informācija par Maijas Lūsēnas jumtastāva dzīvokļa izveidi, un visi kā viens apgalvo, ka darbnīca ir nelikumīgi izbūvēta.

«1999. gada nogalē persona Zigita Lavrinoviča griezusies Vidzemes priekšpilsētas izpilddirekcijā ar iesniegumu, lūdzot noslēgt ar viņu nomas līgumu mākslinieku darbnīcas izbūvei bēniņu telpās Rīgā, Nītaures ielā 4. Nomas līgums tika noslēgts ar atļauju nodot neapdzīvotās telpas mākslinieku darbnīcas vajadzībām. Jau 2000. gadā Zigita Lavrinoviča izdeva pilnvaru Maijai Lūsēnai, ar kuru pilnvaroja pārstāvēt viņas kā mākslinieku darbnīcas nomnieka intereses, tai skaitā veikt nepieciešamās darbības minēto telpu privatizēšanai. Jau vēlāk Maija šīs nomas telpas no Lavrinovičas saņēma dāvinājumā. Kā varēja nokārtot dāvinājuma līgumu, ja šīs bēniņstāva telpas nemaz nebija noformētas kā nekustamais īpašums? Valsts zemes dienests veicis dzīvojamās mājas 6. stāva pirmreizējo inventarizāciju, pamatojoties uz Maijas Lūsēnas pasūtījumu. Saskaņā ar apstiprināto būvprojektu, kā arī izsniegto būvatļauju un esošo stāvokli dabā tehniskās inventarizācijas lietā fiksēta telpu grupa - mākslinieku darbnīca, ar piezīmi - nav nodota ekspluatācijā. Tā arī ziņas par minēto telpu nodošanu ekspluatācijā Valsts zemes dienestā netika saņemtas,» skaidro Olga, viena no Nītaures ielas 4 dzīvokļa īpašniecēm.

Nītaures ielas 4. namā ir vairāk nekā 30 dzīvokļi, kuros dzīvo ģimenes ar bērniem, un šie ļaudis ir neizpratnē, kā Maija Lūsēna joprojām nav izlikta no šī nama, jo SIA «Rīgas namu pārvaldnieks» ir informējis, ka Lūsēnas nesamaksātais parāds par komunālajiem pakalpojumiem un zemes īri jau ir sasniedzis 20 000 eiro. «Līdz ar to arī māja nevar pretendēt uz «Rīgas namu pārvaldnieka» plānveida remontdarbiem, jo šajā ēkā vairs nav otra tik liela parādnieka kā dziedātāja. Mums paskaidro, lai vispirms tiek dzēsts šis parāds, un tikai tad varēs domāt par remontiem. Bet ikviens dzīvoklis katru mēnesi maksā 15 eiro, kas domāti remontdarbiem. Un, pateicoties Lūsēnai, visi mājas iedzīvotāji jūtas kā šīs situācijas ķīlnieki,» teic mājas vecākais Vladimirs, kurš pa šiem gadiem vairākkārt centies vienoties un rast kompromisu ar Lūsēnu, bet bez rezultātiem.

Naktsmieru palīdz nodrošināt policija

Kāda kaimiņiene teic, ka ar Maiju sākušās problēmas no pirmajām dienām, kā viņa ienākusi šajā namā. «Mums, visiem mājas iedzīvotājiem, tā ir nemitīga cīņa ar Maiju Lūsēnu. Ar viņas nelikumīgo būvniecību ēkas bēniņos, ar nelikumīgu privatizāciju un attieksmi pret pārējiem mājas iedzīvotājiem. Mūsu rīcībā ir ļoti daudz dokumentu par Maijas Lūsēnas mitekli - gan par nelikumīgo privatizāciju, gan tiesas spriedumi. Ar atpakaļejošu datumu tika izbūvēta mākslinieku darbnīca. Iepriekš šie bēniņi bija brīvi pieejami visiem mājas iedzīvotājiem, senāk te tika žāvētas drēbes. Pat no ugunsdrošības viedokļa tur nedrīkstēja ierīkot darbnīcu - dzīvokli, jo tur atradās kāpnes, lai gadījumā, ja ēkā izceļas ugunsgrēks, cilvēki var evakuēties. Tolaik, kad vērsos pie jurista, lai viņš noskaidro, kas pēkšņi sācis izbūvēt bēniņu telpas, mans jurists galīgi bāls paziņoja, ka man galvu noraus, ja mēģināšu iedziļināties šajā lietā, jo tur jau viss ir sakārtots tā, kā vajag. Vai tiešām savulaik dziedātājas nelikumīgo darbību mūsu mājā aizstāvēja kāda amatpersona? Es kā divu mazu bērnu māte tolaik arī nolēmu, ka likšos mierā un nejaukšos šajā lietā. Taču, kad pēc remontdarbiem dziedātāja te ievācās, tad tik sākās. Dzīvokļu starpā ir biezas sienas, jo māja ir celta 1947. gadā, bet, Maijai Lūsēnai uzsākot dzīvi bēniņstāvā, kur nav nekādas skaņas izolācijas, bija dzirdams katrs viņas solis. Ar skaļu ballīti un dejām līdz rītam gaismai tika svinēta sālsmaize. Arī vēlāk uz mūsu lūgumiem nedziedāt pa naktīm un skaļā balsī neskaitīt lūgšanas Lūsēna nereaģēja. Dzirdējām arī visas viņas muzikālās nodarbības. Pa labam neko nevarējām ar viņu sarunāt. Saruna beidzās ar to, ka Lūsēna paziņoja, ka dara to, ko grib, un tās jau esot kaimiņu problēmas, sakot, lai viņi iet bekot. Klusums vienīgi iestājās, kad dziedātāju apmeklēja policija un divas reizes izrakstīja soda kvīti par kaimiņu naktsmiera traucēšanu. Līdz ar to viena no problēmām tika atrisināta.

Tiesas visu laiku turpinās, jo, kā tiesa paziņo spriedumu, tā Lūsēnas kundze iesniedz apelāciju un pārsūdz tiesas spriedumu. Un tā viss nams turpina ciest viena dzīvokļa dēļ. Jūsuprāt, tas ir normāli?»

Jau daudzus gadus nemaksā par komunālajiem pakalpojumiem

Mājas vecākais zina stāstīt, ka dziedātāja savu dzīvokli apsilda ar negodīgām metodēm. «Kā Maija Lūsēna var nesaprast, kāpēc notiek tiesas un kāpēc viņu vēlas izlikt no šī nama. Viņa taču dzīvo nelikumīgi privatizētās telpās, kas turklāt nav nodotas ekspluatācijā, jo šo telpu būvniecības laikā ir radušies vairāki tehniskie sarežģījumi, ko konstatējušas vairākas komisijas. Pēc šīs būvniecības jau arī sākās visas problēmas ar māju. Bēniņos vispār neviens nedrīkst atrasties, kur nu vēl dzīvot, jo šīs telpas nav nodotas ekspluatācijā. Šādu problēmu nebūtu, ja viss būtu veikts profesionāli un pēc projekta, nevis kā pagadās. No šiem nekvalitatīvajiem bēniņstāvu pārbūves darbiem mājas nesošajā sienā ir parādījusies plaisa. Turklāt sākušās arī problēmas ar mājas kanalizāciju, kas atrodas viņas telpās. Ar Maiju Lūsēnu vairs nav iespējams rast kompromisu, jo savā dzīvoklī viņa nevienu nelaiž iekšā, pat no iestādēm, kas atbild par kanalizāciju. Esmu mēģinājis ar viņu runāt, bet viņa ir ļoti agresīvi noskaņota un neadekvāti uzvedas.

Viņa savu dzīvokli apsilda ar siltajām grīdām, jo augšstāvā ir visas mājas siltuma plūsmas caurules, tādējādi mēs maksājam par viņas ērtībām. No viņas bēniņstāva jumta cilvēkiem uz galvas krīt jumta atlūzas. Turklāt kā viņa var turpināt dzīvot šajā namā, ja viņas parādsaistības uz šo dienu sastāda 20 000 eiro? Cilvēkus ar daudz mazākiem komunālajiem parādiem izliek no dzīvokļiem. Vai tad Lūsēnas kundze ir izņēmums? Mēs ceram, ka reiz uzvarēs taisnība un viņu izliks no šī nama. Kāpēc mums, normāliem cilvēkiem, kas strādā, lai laikus nomaksātu komunālos pakalpojumus, un vēlas dzīvot normālos apstākļos, ir jāturpina dzīvot šādos apstākļos, ka viena kundzīte mūs vazā aiz deguna! Vienmēr taču var atrast kādu kompromisu, bet Lūsēna ne reizi nav ar mums mēģinājusi cilvēcīgi izrunāties vai atvainoties par savu rīcību, nekad. Visi mūsu centieni sarunāties ar Maiju Lūsēnu ir cietuši fiasko.».