Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Skandalozi

Kampaņā "Gulbju lidojums" Latviju motorizētā paraplānā šķērsos vides aktīviste no Lielbritānijas

© f64/ Dmitrijs Suļžics

19. septembrī Lielbritānijas vides aizsardzības organizācijas “WildfowlandWetlandTrust” pārstāve Saša Denča pacēlās debesīs ar motorizētu paraplānu, lai kopā ar mazajiem gulbjiem no to ligzdošanas vietām Krievijas polārajos apgabalos veiktu vairāk nekā 7000 km garu lidojumu pāri 11 valstīm, to vidū – arī Latvijai. Savdabīgais lidojums tiek īstenots starptautiskās akcijas “Gulbju lidojums” ietvaros un Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) aicina arī ikvienu Latvijas iedzīvotāju aktīvi iesaistīties tās aktivitātēs.

Akcijas mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību mazajam gulbim - sugai, kuras īpatņu skaits Eiropā pēdējo gadu laikā samazinājies teju uz pusi un turpina sarukt. Lielākajā daļā valstu par godu šai akcijai plānoti dažādi pasākumi, un šo valstu lokam pievienojusies arī Latvija. Atbalstot akciju, Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) aicina jebkuru interesentu līdz 1. oktobrim piedalīties radošo darbu konkursā “Iepazīsti lielo ceļotāju - mazo gulbi!”. Labāko darbu autori tiks apbalvoti akcijai veltītajā pasākumā Lubāna mitrāja informācijas centrā 15. oktobrī.

Turpmākās 10 nedēļas Saša Denča mēģinās pielāgoties gulbju dzīvesveidam un sekot ikgadējam šo putnu migrācijas ceļam, kas no tundras apgabaliem Krievijā vedīs pāri 11 valstīm līdz pat gulbju ziemošanas vietām Lielbritānijas ziemeļrietumos.

Tas ir īsts piedzīvojums, jo apvieno sievietes kvēlākās aizraušanās - lidošanu un dabas izpēti. Viņa filmēs visu ceļojuma norisi un divreiz nedēļā, sākot ar nākamo svētdienu, piedzīvoto pārraidīs video dienasgrāmatās, kas būs skatāmas akcijas “Gulbju lidojums” tīmekļa vietnēwww.flightoftheswans.org. Tiekoties ar cilvēkiem, kuri katru rudeni šķērso gulbju migrācijas ceļus, Saša arī mēģinās noskaidrot, kāpēc pēdējo 20 gadu laikā ir tik strauji samazinājies to gulbju skaits, kas sasniedz ziemošanas vietas Lielbritānijā un citās valstīs. Tāpat viņa aicinās iedzīvotājus parakstīt petīciju, tā parādot, cik daudz cilvēku gatavi palīdzēt mazajam gulbim. 1995. gadā Eiropā bija apmēram 29 000 mazo gulbju, 2010. gadā to skaits bija samazinājās līdz 18 100 un arī patlaban tas turpina sarukt. Par potenciālajiem iemesliem mazo gulbju skaita sarukšanai uzskatāmas to nelikumīgās medības, mitrāju un līdz ar to piemērotu atpūtas vietu trūkums migrācijas ceļā, vietējo iedzīvotāju aktivitātes, polārlapsu uzbrukumi, elektrolīniju izplatība un klimata pārmaiņas. Tomēr, lai rūpīgāk izpētītu un izprastu patiesos iemeslus, kā arī pievērstu sabiedrības uzmanību šai problēmai, tiek īstenota šī starptautiskā akcija.

Lai pievērstu šai problēmai arī Latvijas sabiedrības uzmanību, DAP īstenotā konkursa “Iepazīsti lielo ceļotāju - mazo gulbi!” dalībniekiem sev tuvākajā radošajā tehnikā (zīmēšana, gleznošana, tekstilmozaīka, kolāža, izšūšana, šūšana, modelēšana utt.) jāattēlo vai jāizgatavo mazais gulbis(ji). Gulbim jābūt attēlotam tādā veidā, kas palīdzētu iepazīt tā dzīvesveidu - perējot ligzdā, atpūšoties, barojoties, pārlidojumā u.c.. Mazais gulbis Latvijā neligzdo, taču regulāri šeit atpūšas un barojas ceļošanas laikā pavasaros un rudeņos.

Konkursa darbus vērtēs žūrija, nosakot uzvarētājus četrās vecuma grupās. Konkursa labāko darbu autori balvās saņems binokli no SIA “Skyhunters”, ceļojumu speciālista vadībā kādā no Latvijas īpaši aizsargājamajām dabas teritorijām, kā arī piemiņas veltes ar akcijas simboliku.

Sīkāka informācija par konkursu pieejama, zvanot pa tālruni 26424972 Agnesei Balandiņai, dabas izglītības centra “Meža māja” vadītājai, vai rakstot uz e-pastu agnese.balandina@daba.gov.lv

Konkursa nolikums: http://daba.gov.lv/upload/File/DOC/KONK_mazais_gulbis_2016_nolikums.docx.