Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Skandalozi

TRAĢĒDIJA ĢIMENEI: Divgadīgais zēns miris pēc narkozes, slimnīca izmeklē

© F64

Nepilnus divus gadus vecais Markuss Bērnu slimnīcā nonāca pēc applaucēšanās ar karstu kafiju.

Bērnam vispārējā anestēzijā tika veikta ārstnieciska procedūra, pēc kuras viņš bijis stabilā stāvoklī un sācis mosties, Neatkarīgajai stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas speciāliste Daiga Rauba. Pagaidām nenoskaidrotu iemeslu dēļ bērna veselības stāvoklis strauji pasliktinājās, un reanimatologiem bērnu neizdevās glābt. Puisēnam nākamnedēļ būtu apritējuši divi gadi.

Markusa vecāki atklāj, ka uz brīdi mazais puika nebija pieskatīts un uzrāvis sev virsū karstas kafijas krūzi. Vidzemes slimnīcas neatliekamās palīdzības nodaļā viņam sniegta pirmā palīdzība, taču ārsts sazinājies ar Bērnu slimnīcu, kas parasti sniedz palīdzību sarežģītākos gadījumos. Tāpēc zēns pārvests uz Rīgu. Bērnu slimnīcā stāsta, ka pacientam tika veikta ārstnieciska procedūra standarta īslaicīgā vispārējā anestēzijā, pēc kuras bērns stabilā stāvoklī, jau sākot mosties, kopā ar vienu no vecākiem pārvietots uz palātu tālākai ārstēšanai. Sākotnēji nekādas veselības problēmas netika konstatētas, uzsver slimnīcā. Stundu pēc procedūras māte izsauca personālu, jo bērns bija bez dzīvības pazīmēm, un nekavējoties tika uzsākti reanimācijas pasākumi. Diemžēl reanimatologiem zēna dzīvību neizdevās glābt.

Zēna vecāki - mamma Ilona un patēvs Mareks - stāsta, ka bērns bija vispārējā narkozē, sāka mosties, un tad viņam parādījās zili riņķi zem acīm, zilas lūpas. «Palātā nav nevienas trauksmes pogas, pašam jāskrien, jābļauj, jāmeklē kāds. Tad atnāca, iedeva poti, bet tad bērns sāka «atslēgties», un mediķi sāka reanimēt bērnu. Viņu atdzīvināja un nogādāja intensīvajā palātā,» TV3 raidījumam stāstīja vīrietis. Vecāki nesaprot, kā var būt situācija, ka bērnu ar applaucētu kāju nogādā slimnīcā palīdzības saņemšanai, bet viņš nomirst.

Tieši kādas procedūras mazulim tika veiktas, vai tika veiktas pārbaudes pirms vispārējās narkozes, kāds bija viņa stāvoklis pirms un pēc narkozes, mediķi Bērnu slimnīcā neatklāj, atsaucoties uz Pacientu tiesību likumu. Taču Bērnu slimnīcā izveidota Pacientu drošības gadījumu izskatīšanas grupa, kas veiks šā nelaimes gadījuma analīzi un ekspertīzi. Pašlaik slimnīca par bērna nāves iemesliem saka: neskaidru iemeslu dēļ bērnam sākās nopietni veselības sarežģījumi. Pacientu drošības gadījumu grupā iesaistīti Pacientu drošības sistēmas, anestēzijas, ķirurģijas un aprūpes speciālisti, kā arī virsārsti. Precīzai apstākļu noskaidrošanai svarīgs būtu autopsijas slēdziens. Slimnīca respektēs likumisko pārstāvju viedokli šajā jautājumā. D. Rauba stāsta, ka izvērtēšana tiek organizēta atbilstoši starptautiski pieņemtajai kārtībai par negadījumu izskatīšanu slimnīcās, ievērojot tā sauktās Pamatcēloņu analīzes metodi, kas ne tikai noskaidro notikušā cēloņus, bet arī pārskata iespējamos riskus, slimnīcas iekšējos procesus, noteikumus, kārtības, resursus, darba organizēšanas jautājumus, vecāku informēšanas procesu, pacientu aprūpes standartus, jo īpaši pēc augsta riska manipulācijām. Izmeklēšanas grupai arī jānosaka rīcība un papildu aizsargmehānismi, lai līdzīgs negadījums neatkārtotos. Slimnīca šo darbu plāno pabeigt mēneša laikā.