Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: Šausmas Velēnā. Divi jaunieši un kaķis uzvārās ūdens kubulā

Šajā vietā stāvēja kubuls ar ūdeni un tuvumā nostiepu kabeli ar spuldzi āra apgaismojumam. Saimnieks gan kubulu, gan spuldzi no šejienes ir aizvācis pēc tam, kad 6. maijā te traģiski no elektrotraumas gāja bojā divi jaunieši un kaķis © Monika Sila

Par to, ka divi jaunieši Lizuma pagasta Velēnā ir atrasti miruši ūdens kubulā un nāves iemesls ir elektrotrauma, Valsts policija sākumā nezin kāpēc klusēja. Taču šokējošā ziņa ātri vien aplidoja vispirms pagastu, tad novadu un visu Latviju. Notikums risinājies lauku viensētā pie Gaujas, kas šobrīd visa ir vienos ievu ziedos. Traģiski, ja jauniem cilvēkiem ir jāmirst pašā ziedonī.

Pirmā šo gadījumu oficiāli pieminēja akciju sabiedrība «Sadales tīkli» savā statistikas pārskatā par valstī reģistrētajām elektrotraumām. Tikai nākamajā nedēļā pēc negadījuma arī Valsts policija Gulbenes novada vietējam laikrakstam «Dzirkstele» oficiāli apstiprināja - 6. maijā Lizuma pagastā atrasti miruši divi jaunieši - 19 gadus vecs puisis un 21 gadu veca meitene. Nelaime notikusi viensētas pagalmā bez liecinieku klātbūtnes. Notikuma vietā konstatētie apstākļi mudina domāt, ka viņu nāve ir iestājusies no elektrotraumas. Sākotnēji ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13. nodaļas «Noziegumi pret personas veselību». Bojāgājušajiem nozīmēta tiesu medicīniskā ekspertīze. Notiek izmeklēšana.

Pie visa vainīgs kaķis!

Vai tiešām traģēdijas iemels ir elementārās elektrodrošības ignorēšana? Pēc piederīgo versijas, kuru «Dzirkstelei» izklāstījusi ģimenes paziņa, nelaime, visticamāk, ir notikusi tā: puisis ārā peldējies kubulā, kas piepildīts ar ūdeni, kad kaķis no tādas kā koka laipiņas veicis neveiksmīgu lēcienu, aizķēris vadu ar spuldzi, kas turēta āra apgaismojumam. Spuldze ar visu kaķi iekritusi kubulā. Puisis un kaķis saņēma nāvējošu strāvas triecienu. To redzēja tuvumā esošā 21 gadu vecā meitene, kura metās puisi glābt, bet rezultātā arī pati gāja bojā.

Oficiālā informācija liecina - jauniešu nāve konstatēta pēc pusnakts. Uz notikuma vietu gan policiju, gan ātrās palīdzības mediķus izsaucis 46 gadus vecs vīrietis, kurš šajā lietā figurē kā liecinieks. Nelaime ir notikusi viņa privātīpašumā. Vīrieša tobrīd neesot bijis mājās, pārradies vēlu, meklējis jauniešus ar bateriju un esot ieraudzījis situāciju tikai tad, kad viss jau bija noticis un nevienu vairs nevarēja glābt. Valsts policijas sniegtā informācija vēsta, ka ūdens kubulā atradies miris puisis, turpat bijusi arī meitene - arī mirusi. Lauku sētā, kurā notika traģēdija, sastaptā sieviete, kura sevi nosauca par namatēva paziņu, kā arī nepilngadīgs zēns, stādīja kartupeļus. Sieviete laipni piekrita parādīt traģēdijas vietu, kā arī pastāstīja, ka namatēvs pats varējis nomirt, jo baisajā naktī, ieraudzīdams dēla roku kubulā, ķēris aiz tās un pats saņēmis strāvas triecienu. Dzīvību glābis tikai tas, ka vīrietim kājās bijušas uzautas gumijotas iešļūcenes. Namatēvs zvanījis uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukumu numuru 112. Viņš pats pēc tam aizvests uz slimnīcu, jo bija kļuvis slikti ar sirdi.

Mirušais dēls bijis nolādēts

Lizumnieši runā, ka abi bojā gājušie jaunieši bijuši nama saimnieka bērni. Paziņa tikai daļēji apstiprina šo informāciju. Mirušais jauneklis patiešām esot bijis namatēva dēls, kaut neoficiāls. Jaunietis bijis slims, uzskatīts par tādu kā invalīdu. Viņš bijis vājš un nenoskaidrota iemesla dēļ arvien vairāk izkrities miesās. Pats puisis savam tēvam šajā sakarā īsi pirms nāves «atzinies, ka ir nolādēts». Tieši ar šādiem vārdiem ģimenei pietuvinātie arī skaidrojuši jaunieša slimību, kam pēdējā laikā «jau galva vairs nestrādāja». Tāpēc puiša pieskatīšanai nelaimes dienā mājās bija atstāta 21 gadu vecā meitene, kura neesot bijusi jaunekļa radiniece vai draudzene, taču arī ne gluži svešs cilvēks.

Lizuma iedzīvotāji notikušo vērtē ar aizdomām un neizslēdz varbūtību, ka ne viss ir tā, kā pirmajā brīdī izskatās. Cilvēki ar šausmām runā, ka jaunieši ūdens kubulā esot «uzvārījušies zili kopā ar kaķi». Runā arī, ka aizdomīgā nāvē agrāk miruši vai par mata tiesu bijuši nāves tuvumā arī citi ar namatēvu saistītie cilvēki. Vīrietis agrāk tiesāts par draudzenes uzspridzināšanu un nosēdējis savu laiku cietumā. 1999. gadā laikraksts «Diena» šajā sakarā rakstīja, ka 1900 latu apdrošināšanas naudas dēļ apsūdzētais ir uzspridzinājis savu bijušo draudzeni, divu bērnu māti autobusa pieturā Grundzālē, pagriezienā uz Aumeisteriem. «Ekspertīzē secināts, ka ļaundaris upurim vispirms ir vairākas reizes iesitis pa galvu, lai to apdullinātu, bet pēc tam «uzsēdinājis» uz pašdarināta spridzekļa. Spēcīgajā grāvienā sieviete uz vietas tika saraustīta gabalos,» toreiz rakstīja laikraksts.

Lizumnieši baidās no šā cilvēka un stāsta, ka viņš nav vietējais. Pie īpašuma Velēnā ticis, noprecot sievieti no Lizuma. «Latvijas Vēstnesī» lasāms, ka 2010. gadā ir nošķirtas šā vīrieša un viņa laulātās draudzenes mantiskās attiecības. Tagad vīrietis viens pats saimnieko sievas īpašumā. Lizumā zina teikt, ka viņam arvien vēl patīkot jaunas meitenes. Vīrietis, kuram jau sirmi mati, ģērbjoties kā jaunieši un, šķiet, arī jūtoties savam vecumam neatbilstoši. Lizumnieši, kas ir pārmijuši kādu vārdu ar šo cilvēku, raksturo viņu kā kaprīzu, iedomīgu, lielīgu. Vīrietis mēdzot uzvesties tā, it kā viņam būtu pilnas kabatas ar naudu. Ja kaut ko vēlas, ir uzstājīgs un panāk savu.

Ticama/neticama versija

«Apvainojošas, pretīgas klačas!» tā par lizumniešu mēļošanu saka aprunātajam vīrietim pietuvinātā sieviete, kura sarunā ar «Dzirksteli» sevi dēvē te par namatēva draudzeni, te par paziņu, taču neuzskata sevi par viņa faktisko sievu. Sieviete bilst - viņas paziņa/draugs (bojāgājušā jaunekļa tēvs) pārdzīvojot par notikušo traģēdiju. Tieši šā iemesla dēļ saimnieks ir aizvācis nelaimīgo kubulu no traģēdijas vietas savā pagalmā, «lai nebūtu kreņķu». «Pat nezinu, kur viņš to ir nolicis,» viņa saka. Traģēdijas vieta viensētā atrodas nomaļus, nepārredzami - aiz saimniecības ēkas. Sieviete bilst, ka nesaprot, kāpēc vispār negadījuma brīdī spuldze ir atradusies kubula tuvumā, jo tā tur nemaz neesot bijusi vajadzīga. Viņa brīnās, ka pēc tam, kad spuldze iekrita ūdenī un kad, visticamāk, bija elektrības īssavienojums, drošinātāji nav izsprāguši. Tikai par vienu viņa nešaubās - namatēvs/draugs/paziņa ne pie kā nav vainīgs, lauku sētā ir norisinājies nelaimes gadījums, nevis ļaunprātība.