Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: Pāragri mūžs aprāvies jaunam sportistam, kuram būtu liela nākotne

© Ekrānšāviņš

«Biedrība «Latvijas Kalnu riteņbraukšanas attīstības centrs» izsaka visdziļāko līdzjūtību pāragri mūžībā aizgājušā Niklāva Aleksandra Čakša piederīgajiem un draugiem. Šī ir skumja diena Latvijas riteņbraukšanas saimei!» vēstī ieraksts «www.mtbmaratons.lv» mājaslapā. Puiša mūžs aprāvās 24. aprīlī, kalnu riteņbraukšanas seriāla SEB MTB maratona pirmajā posmā Cēsis–Valmiera. Niklāvs startēja 55 kilometrus garajā distancē, pabeidza to un savā vecuma grupā ierindojās otrajā vietā. Niklāvs bija viens no perspektīvākajiem jaunajiem Latvijas riteņbraucējiem, valsts junioru izlases līderiem.

40 minūtes veica pacienta reanimāciju

1998. gada 25. augustā dzimušajam sportistam, kuram tātad vēl nebija 18 gadu, veselības problēmas radās neilgi pēc sacensību finiša, kad viņš jau atpūtās. Sākumā Niklāvam Valmierā medicīnisko palīdzību sniedza sacensību vietā esošie mediķi, pēc tam palīgā tika saukta ātrās palīdzības brigāde, kura apmēram 40 minūtes veica pacienta reanimāciju. «Nevar izslēgt tomēr, ka jaunietim bija kādas veselības problēmas. To tālāk vērtēs eksperti,» laikrakstam sacīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības Vidzemes reģionālā centra galvenā ārsta vietniece Sniedze Bračka. Viņa pauda, ka šādi traģiski gadījumi sacensību laikā vai pēc tām palaikam mēdz būt, tomēr negadās bieži. Medicīnā pat eksistē termins «sportistu pēkšņās nāves», kas tiek saistīts ar lielām fiziskām un garīgām slodzēm. Sakritība, neizbēgamība, neveiksme - tas katrā nāves gadījumā ir citādi.

Aizgāja labs draugs, spēcīgs un motivācijas pilns jaunietis

Arī Murjāņu sporta ģimnāzijas mājaslapā vēstīta sēru ziņa par šīs izglītības iestādes audzēkņa pāragro aiziešanu mūžībā. Ģimnāzijas direktore, 11.a klase, audzinātāja, skolēni, pedagogi, treneri un darbinieki izsaka visdziļāko līdzjūtību Niklāva Aleksandra tuviniekiem. 11.a klases audzinātāja un klasesbiedri par puisi saka: «No mums aizgājis labs draugs, spēcīgs un motivācijas pilns sportists, gudrs, jautrs, labsirdīgs cilvēks! Manuprāt, jebkurš, kam nācies aprunāties vai izdarīt kādu kopīgu darbu ar Niklāvu, var justies gandarīts par to! Mēs Niklāvu pazinām jau ļoti ilgu laiku, un mēs ar pilnu atbildības izjūtu varam pateikt, ka viņš var būt par paraugu daudziem. Ar savu neizmērojamo draudzību, ar savu adekvāto sapratni par notiekošo, ar savu pozitīvo attieksmi pret dzīves grūtībām un citiem pārbaudījumiem, ar savu stingro motivāciju un mērķtiecību. Tas, kas noticis, tas ir ļoti sāpīgi mums visiem. Niklāvs darīja to, ko viņš mīlēja, un to, kas bija viņa dzīvē galvenais! Niklāvs vienmēr paliks mūsu sirdīs ar savu smaidu un pozitīvismu.»

Murjāņos ir neizpratnē par šo nelaimi. Audzēkņi divreiz gadā tiek skatīti padziļināti - ir kardiogrammas, slodzes kardiogrammas, tiek skatīta viņu antropometrija, viņu anamnēze.

No mazotnes aizrāvās ar sportu, nevis sociālajiem tīkliem

Sociālajos tīklos Niklāvs nav bijis pārāk aktīvs lietotājs un par sevi atstājis visai maz vēstījumu. Viņam nav bijusi raksturīga daiļrunība. Viņa profilā «www.draugiem.lv» bērnībā publicētajos fotoattēlos redzams, ka puisis jau septiņu gadu vecumā ir bijis pārņemts ar ekstrēmu sportošanu. Tolaik viņu saistīja skrituļslidošana, pārvarot šķēršļus un izkopjot līdzsvara sajūtu. Pirmās fotogrāfijas no velosacensībām savā profilā puisis publicējis 14 gadu vecumā. Niklāvs ir bijis ļoti pieklājīgs, ar humoru apveltīts, enerģisks puika. Tā kā viņš palaikam puspajokam citējis Čaku Norisu, varētu domāt, ka viņu fascinēja iekšēji stipri cilvēki, kuri prot arī pasmaidīt par sevi un citiem. Jau 13 gadu vecumā Niklāvs savā «www.draugiem.lv» profilā publicējis repera Raja (Rays) muzikāli spilgto klipu «Par latvisku Latviju». Pēdējo pusotru gadu Niklāvs laikam jutās jau izaudzis no «www.draugiem.lv» vecuma un nepublicēja vairs savas fotogrāfijas, kā arī nelika par sevi manīt portāla laika joslā. Droši vien viņam nemaz vairs nebija laika niekoties. Arī portālā «Ask.fm» viņš tikai pajokojis, atbildot uz jautājumu, ko gribētu turēt savā rokā - «aukstu coca cola». Un par savu reģistrēšanos portālā paudis: «Aii, es te vienkārši esmu, man pat nav ne jausmas - kāpēc?» Niklāva «www.facebook.com» profilā arī ir visai maz ierakstu, galvenokārt fotogrāfijas no sacensībām.

Niklāvs bija dzimis, lai kļūtu par sporta zvaigzni

Niklāvam bija 10 gadu, kad viņa brālis Reinholds Čakšs gāja bojā velosacensību laikā. Niklāvs un Reinholds miruši 17 gadu vecumā, abi vienā un tajā pašā datumā - 24. aprīlī. Reinholds 2009. gada 24. aprīlī mira pēc sadursmes ar automobili riteņbraukšanas sacensībās Kuldīgas rajonā. Viņš tobrīd pārstāvēja Rīgas Riteņbraukšanas skolu. Vai Niklāvu emocionāli iespaidoja šis datums un vecuma sakritība ar brāli, to zina tikai viņš pats. Taču, ja var ticēt tādai mistiskai mācībai kā numeroloģija, Niklāvs bija dzimis, lai kļūtu par sporta zvaigzni. Viņa dzimšanas skaitļos ir izteikts straujas dabas, gribasspēka un apņēmības vektors, kā arī emocionālā līdzsvara vektors, spēja nest apkārtējā vidē un cilvēkos daudz gaišuma, prieka. Divi astotnieki dzimšanas skaitļos liecina par vēlmi nemitīgi būt ceļā, gūt personiskos iespaidus. Divi devītnieki norāda, ka cilvēks ir domātājs. Tas viss garantēja Niklāvam iespēju sasniegt dzīvē augstus mērķus, ko viņš arī ir pierādījis un būtu pierādījis atkal, ja vien viņa sirds nepārstātu pukstēt.