Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: Bankrots nespiež atteikties no šikas dzīves

Jana Ezeriņa allaž ir smaidīga, un pat nepateiksiet, ka viņu skārušās tik nopietnas problēmas © Ingrīda Punka

Ēdināšanas milža «Lido» īpašnieks Gunārs Ķirsons un skaistumkopšanas impērijas «Kolonna» īpašniece Ieva Plaude-Rēlingere nav vienīgie jaunlaiku latvieši, kas rāda, ka parādus var nokratīt, nekaunas par bankrota procedūru un iet paceltu galvu tālāk, nekautrējoties izrādīt pārticīgu dzīvi. »Vakara Ziņas« izpētīja jaunākos un interesantākos gadījumus, kad sabiedrībā zināmu personību bizness patiesībā neiet tik gludi, kā izskatās no malas. Nepatikšanās ar nodokļu iekasētājiem iekūlies un glābiņu maksātnespējā atradis slavenā bāra «Piens» īpašnieks, dziedātāja Ainara Mielava dēls Mārtiņš Mielavs. Svaigi nobankrotējusi arī slavenību kāju āvēja, apavu veikala «MadamBonbon» saimniece Jana Ezeriņa. Bet viņas šķirtais vīrs par bankrotu nebēdā, jo divi luksusauto paslēpti zem jaunapņemtās sievas firmas.

Mielavam domstarpības ar nodokļu iekasētājiem

Par veiksmīgu jauno uzņēmēju uzskatītajam stilīgā bāra «Piens» dibinātājam Mārtiņam Mielavam bizness, izrādās, nemaz tik gludi nevedas. Slavenā dziedātāja Ainara Mielava dēls, vadot vienu no Rīgas slavenākajiem krogiem, gan iekūlies nepatikšanās ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID), gan paguvis tiesāties. Vienu no saviem uzņēmumiem, ko dibināja krogu biznesam, SIA «SOFABAR», jau paguvis pirms pāris gadiem aizlaist maksātnespējā, pirms tam iekuļoties domstarpībās ar nodokļu iekasētājiem.

»Vakara Ziņu« rīcībā esošais Administratīvās rajona tiesas lēmums rāda, ka VID nav patikusi Mārtiņa Mielava un viņa biznesa partneru rīkošanās ar naudu no kroga kases aparāta. Tas noticis laikā no 2009. līdz 2010. gadam, kad bārs «Piens» Aristīda Briāna ielas 9A pagalmā tikko bija atklāts un gāja uz «urrā». Mielavs juniors tolaik presei pat klāstīja, ka kuru katru krogā iekšā nelaiž, un, piemēram, nepietiekami stilīgajai ballīšu karalienei Anetei Sončikai vispār ieeja «Pienā» tika liegta.

No kases aparāta pēkšņi pazūd 53 851 eiro

Pa to laiku bāra «Piens» apsaimniekotāji, kā konstatējuši nodokļu iekasētāji, visai brīvi rīkojušies ar skaidru naudu no kroga kases aparāta. Kopumā VID uzskata, ka no kases aparāta izņemti 37 696,66 lati (53 851 eiro), par to slēdzot atsevišķus «aizdevuma līgumus». Tāpēc paši puiši uzskatījuši, ka viss noticis korekti, un ar VID nesekmīgi tiesājušies. Mielavam junioram un viņa kompanjoniem, kādreizējiem SIA «SOFABAR» līdzīpašniekiem Kasparam Poļakovam un Ģirtam Upītim, nelabvēlīgais tiesas spriedums jau stājies spēkā. «SOFABAR» pēdējā darbības gadā, 2013. gadā, tas apgrozījis teju pusmiljonu latu (459 311 latu), bet gadu tomēr beidzis ar 22 411 latu zaudējumiem. Pēc tam problēmas izraisījusī firma aizlaista maksātnespējas procesā.

Firmas īpašnieki uzsāk likvidācijas procesu

Taču Mielavs juniors jau paguvis nodibināt jaunu firmu – bāru darbībai ar nosaukumu… kā gan citādi, ja ne: «Jauns Piens». Kas pats interesantākais, vēl gadu mijā uz 2016. gada sagaidīšanu bārā «Piens» pulcējās «zelta jaunatne» pasākumā ar ambiciozu nosaukumu «Aristokrātu balle», bet jau 17. decembrī firmas īpašnieki nolēmuši uzsākt tās likvidācijas procesu, par likvidatoru ieceļot Mārtiņu Mielavu. Savādi, ņemot vērā, ka 2014. gadā uzņēmums spējis apgrozīt vairāk nekā pusmiljonu eiro (564 003 eiro), kas gan atkal, savelkot visus ieņēmumus un izdevumus, «Piena» apsaimniekotājus tradicionāli novedis pie zaudējumiem, šoreiz – 63 983 eiro apmērā. Bet vēl interesantāk, ka jaunā gada 29. janvārī savas pretenzijas atkal cēlis VID. Šajā datumā SIA «Jauns Piens» uzlikts aizliegums firmu likvidēt, pārreģistrēt vai reorganizēt, bet, kā izskatās, par vēlu. »Vakara Ziņas« sazinājās ar bāra īpašnieku Mārtiņu Mielavu, lai uzklausītu viņa viedokli, kāpēc viņam tāds biznesa modelis – likvidēt, laist maksātnespējā, dibināt jaunus uzņēmumus kroga apsaimniekošanai, taču uzņēmējs atturējās no komunikācijas.

Ezeriņa piesaka fiziskas personas maksātnespēju

Privātu bankrota procedūru pāris dienas pirms Ziemassvētkiem, izrādās, ar tiesas lēmumu uzsākusi modesdāma un uzņēmēja – slavenību iecienītā apavu veikaliņa «MadamBonbon» saimniece Jana Ezeriņa, kura nesen kļuva par sava sarunu šova «Starp mums runājot» vadītāju «Lattelecom» televīzijā.

Atklājās, ka «MadamBonbon» saimniece nespēj norēķināties par «Nordea Bank» ņemto kredītu un tai paliek parādā 182 813 eiro, kā arī nav varējusi norēķināties ar «DNB līzingu» par stilīgās «Mini Cooper» automašīnas iegādi, paliekot parādā 8988 eiro. Tāpēc Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 2015. gada 21. decembrī apmierinājusi ārēji veiksmīgās biznesa sievietes pieteikumu par fiziskas personas maksātnespējas procesa pasludināšanu un bankrota procedūras uzsākšanu, rāda »Vakara Ziņu« rīcībā esošais spriedums.

Tiesai sabiedrības acis allaž žilbinošā Jana Ezeriņa apgalvojusi, ka viņai nekas nepieder – ne nekustamie īpašumi, ne transporta līdzekļi, ne kāds uzņēmums. Un «MadamBonbon» saimnieces iztika esot vien 110,74 eiro liela alga, kā arī 735 eiro par asistenta pakalpojumiem bērnam invalīdam. Un patiesi – SIA «MadamBonbon» jau vairākus gadus pieder kādai 23 gadus vecai Beatei Komarovskai, bet Jana Ezeriņa uzņēmumā vairs ir tikai valdes locekle. Tomēr smalko apavu veikalam, kas atrodas dārgo restorānu un īres namu rajonā Alberta ielā, nemaz tik slikti neiet – 2014. gadā tas apgrozījis 200 709 eiro, bet pēc visu izmaksu segšanas ar to neesot pieticis peļņas gūšanai, tāpēc gads noslēgts ar 11 334 eiro zaudējumiem.

Ar bankām nepalīdz norēķināties arī eksvīrs

Bet kādēļ sabiedrības dāmai un trīs bērnu – Sīmaņa, Austras un Ādama – mammai Janai Ezeriņai ar bankām norēķināties nepalīdz vīrs Andris Ezeriņš? Izrādās, abu slēgtā laulība ne tik sen šķirta un Andris uz karstām pēdām pērnajā oktobrī apprecējis par sevi 14 gadus jaunāko Līnu. Jaunais vīrs neilgi pēc kāzām Valkas rajona tiesu spējis pārliecināt, ka viņa ienākumi ir gauži nepietiekami lielo kredītsaistību dzēšanai – gada laikā no 2014. līdz 2015. gada vasarai viņš nopelnījis vien 5880,80 eiro, kas ir vidēji nieka 490 eiro mēnesī. Tas Līnu Ezeriņu (pirms laulībām Pasternaku) nav kavējis teikt jāvārdu Andrim. Un kāds tur brīnums, ja uz jaunajai sievai piederošās firmas SIA «P9 LAB» vārda reģistrēti divi gluži jauni, 2015. gada izlaiduma luksusauto – «Mercedes Benz GLA 200» un «Lexus IS 300H»!

Tā kā, precoties ar jauno sievu, Janas Ezeriņas eksvīrs noslēdzis laulības līgumu par visas mantas šķirtību un kreditori Līnas īpašumiem klāt netiek, 26. novembrī bankrota procedūra uzsākta arī Andrim. Viņam tāpat kā šķirtajai sievai tā īsti nekas nepiederot. Uzņēmējs Andris Ezeriņš tiesas ieskatā tomēr ir solidāri atbildīgs par šķirtās sievas 182 813 eiro lielo parādu «Nordea Bank».