Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: Pirmā realitātes šova Opis ārstējas trako namā

© VZ arhīvs

Latvijā pirmā televīzijas realitātes šova «Barbarossa» dalībnieks Opis šobrīd piedzīvo ne tos jaukākos dzīves mirkļus. Beidzamajos gados viņš slimo ar šizofrēniju un jau vairākkārt ārstējies Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā, kā arī Jelgavas psihiatriskajā slimnīcā «Ģintermuiža». Slimības iespaidā Opis savu sievu dzinis ārā no mājas, nosaucot viņu par Vācijas kancleri Angelu Merkeli, sarīkojis grautiņu Doma baznīcā dievkalpojuma laikā. Taču visbēdīgāk ir ar kredītiem, kuri kā smaga nasta gulst uz Opja un viņa mīļotās sievas pleciem. Kredītus viņš ņēmis tieši slimības saasinājuma brīžos. »Vakara Ziņas« ar Opi tiekas, kad viņš pēc 20 dienu ārstniecības kursa iznācis no Tvaika ielas trako nama.

Šovā pieteica 11 dienu badastreiku

Visa Latvija enerģisko, rosīgo un daudzpusīgo Opi, kurš savulaik pat veicis zinātnisku darbu, iepazina 2001. gadā, kad Latvijā pirmo reizi TV skatītāji iepazina īstu realitātes šovu «Barbarossa». Opis tobrīd bija ļoti populārs. Par viņu rakstīja interneta mediji, kā arī viņš rotāja Latvijas bulvārpreses vākus. Opis bija pielāgojies TV šova formātam un, ja vajadzēja kādu intrigu vai sensāciju, lai šovam būtu lielāki reitingi, prata izspēlēt dažādas mizanscēnas. Piemēram, Opis pieteica badastreiku šova telpās, kā rezultātā vienpadsmit dienu laikā nometa piecus kilogramus.

Tobrīd, kad Opis piedalījās šovā, nekas neliecināja par veselības problēmām. Viņš bija žirgts un veselīgs vīrietis pašos spēka gados. Ilgus gadus Opis darbojas savā zemnieku saimniecībā. Viņš pat audzējis cukurkukurūzu, ko nodevis smalkajā Mārtiņa Rītiņa restorānā «Vincents».

Taču 2006. gada vasarā Opis konstatēja, ka nav labi, un viņu sāka vajāt vīzijas. «Viss sākās tad, kad man sagāja prātiņš šreijā. Arvien vairāk pievērsos Dievam. Trīs stundas staigāju pa savas mājas pagalmu un sūdzēju Dievam grēkus. Citi to dara baznīcā pie mācītāja, bet es attīrījos pats,» atminas Opis. Ģimenes konsilijs pieņēma lēmumu, un Opis tika nogādāts Jelgavas psihiatriskajā slimnīcā «Ģintermuiža», kur mediķi viņam diagnosticēja šizofrēniju, smagu psihisku slimību. «Pirmo reizi nonācis Jelgavas psihenē, es sarakstīju aptuveni 15 dzejoļus. Vienu dzejoli pat nopublicēja. Šis dzejolis bija veltīts politiķei Ingunai Sudrabai,» viņš atminas.

Kas tik nenotiek trako namos!

Runājot par ārstēšanos psihiatriskajās slimnīcās, Opis teic, ka Jelgavā bijis visforšāk. Tur pat regulāri rīkoti danču vakari, kad dāmas un kungi varējuši kārtīgi izdejoties un aprunāties pēc sirds patikas. Rīgas slimnīcā tā neesot. Kungiem sava nodaļa un dāmām sava. Laiku slimnīcā Opis īsina, lasot grāmatas, spēlējot šahu un rakstot savas pārdomas. «Draudzības jau šajās ārstniecības iestādēs neveidojas. No Jelgavas laikiem man palikuši divi draugi. Viņiem ir daudz smagākas problēmas nekā man. Daudzi baidās runāt par šo diagnozi, uztraucas, ko par viņiem domās sabiedrība. Taču, ja godīgi, Latvijā ļoti daudziem ir šādas problēmas. Tikai paši slimnieki par to klusē. Es domāju, ka man tas ir iedzimts no tēva, kuram bija maniakālā greizsirdība. Bērnība nebija nekāda gaišā, bet vecāki mūs ļoti mīlēja. Tēvs brīžos, kad bija normāls, bija sabiedrības dvēsele, viņš dziedāja un muzicēja,» stāsta Opis.

Nesen viņš slimnīcā piedzīvojis arī nepatīkamu atgadījumu, kad kāds no šizofrēnijas pacientiem nozadzis viņam tālruni. Par laimi, nozagto tālruni izdevies atrast.

Kredītu gūstā

Opim šizofrēnijas izpausmes tiek noslāpētas, tikai pateicoties regulārai psihiatra izrakstīto zāļu lietošanai. Diemžēl slimības saasināšanās periodos viņš neapzināti pārtrauc zāļu lietošanu. Opja dzīvesbiedre ir šokā par notiekošo, jo viņa nevar burtiski katram vīra solim izsekot. Ja vēl vīra delīrijus un izgājienus var piedot, tad vissmagāk ir ar vīra parādsaistībām. Pāris ir kopā 25 gadus. Viņu ģimenē izaudzināti bērni, bijuši gan prieka pilni brīži, gan piedzīvotas sāpes, tuvinieku zaudējumi un citas likstas. «Mans vīrs nebija savā prātā, uzņemoties finansiālas kredītsaistības. Pērn vīrs, man nezinot, kredītā paņēma divus planšetdatorus un četrus patēriņa kredītus ātro kredītu firmās. Man viņš stāstīja, ka viņu atbalstot sponsori, tā ātro kredītu firmas, būdams recidīva stāvoklī, vīrs bija uztvēris. Tā kā es nevaru visu laiku dežurēt mājās pie vīra, jo man ir jāstrādā un jāpelna iztika, es nevarēju laikus novērst kredītu ņemšanu. Tagad, kad es vēršos pie kredītfirmām, lai viņi izskata šo situāciju un palīdz to risināt, jo es nespēju segt šīs summas, viņi man atbild, ka kredīta kārtošanas brīdī Opis bijis rīcībspējīgs. Taču kā lai viņš nomaksā šos kredītus, ja regulāri ārstējas Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centrā, kur viņam arī nepieciešami izdevumi un dažādi maksājumi,» apbēdināta ir Opja dzīvesbiedre. Arī pats Opis atklāj, ka, pie veselā saprāta esot, viņš nekad neņemtu šādus kredītus. «Nu kāpēc šos kredītus dala pa labi un pa kreisi? Vispareizāk būtu, ja, izsniedzot šādus aizdevumus, kredītņēmējam būtu nepieciešams galvotājs. Es pieļauju, ka man prātiņš aiziet šreijā, tad es ietekmējos no šīm kredītu izsniegšanas reklāmām, kas kliedz pretī no televīzijas ekrāna un internetā, piedāvājot daudz labāku dzīvi,» teic Opis.

Sievu notur par Angelu Merkeli un dzen no mājas

Protams, šizofrēnijas saasinājuma brīžos neglābjamas ir arī dažādas agresijas izpausmes. Tādos brīžos Opis redz dažādas vīzijas. «Mani savā varā pārņem dēmons, un es neko nevaru padarīt,» viņš piebilst.

Būdams ne savā prātā, Opis sievu dzinis no mājas ārā, jo savā priekšā redzējis Vācijas kancleri Angelu Merkeli, nevis sievu. Atminoties šo gadījumu, Opis atzīst, ka viņam no visiem valstu vadītājiem, arī pie skaidra saprāta esot, Angela Merkele nav simpātiska, jo viņa regulāri staigā biksēs kā vīrietis. Ģimenes mājās esot bijušas vairākas grāmatas vācu valodā, kuras Opis aiznesis uz Vācijas vēstniecību ar piebildi, ka tas ir sūtījums Merkelei.

Vēl kādu reizi Doma baznīcas dievkalpojumā, kad meitas vīrs, kurš kalpo baznīcai, lasījis kādu Bībeles rakstu, Opis viņam meties virsū, vicinādams dūres un skaļi kliegdams. Šajā recidīva brīdī viņš radiniekā redzējis iemiesojamies sātanu. Šoreiz Opis bijis dikti agresīvs, un vajadzējis pat izsaukt policiju un mediķus, kas viņu nogādājuši trako namā.

Šizofrēnija nav traģēdija

Opis atklāj, ka viņš spēj atpazīt cilvēkus, kas sirgst ar šizofrēniju. Viņš stāsta, ka trako namā ārstējoties arī daži sabiedrībā zināmi cilvēki, bet bez viņu atļaujas nedrīkst atklāt viņu vārdus.

Sarunas nobeigumā Opis skaidro, ka sabiedrībai ir jāmaina uzskats par šizofrēniķiem un jāatbalsta šie slimnieki: «Šizofrēnija nav traģēdija. Dzerot zāles, viss ir labi. Cilvēki visi var būt noderīgi sabiedrībai un ģimenei. Protams, ja mājās ir savs šizofrēniķis, līdz ar to ģimenei ir lielāka atbildība, jo ir jānovērš recidīvs.