Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: Skandāls ap Elzas Radziņas vasarnīcu nerimst jau desmit gadus

Aktieris un režisors Oļģerts Šalkonis drīz vien pēc teātra karalienes Elzas Radziņas aiziešanas mūžībā sabiedrībā izgāja ar jaunu sirdsdāmu – keramiķi un bērnu grāmatu ilustratori Helgu Melnbārdi. © f64

  Lai arī šogad apritējuši desmit gadi, kopš mūžībā aizgājusi latviešu teātra un kino leģenda Elza Radziņa, viņas dzīvesbiedram aktierim un režisoram Oļģertam Šalkonim tā arī nav izdevies uzlabot attiecības ar Saeimas deputāta Kārļa Seržanta ģimeni. Par šo faktu Kārlis ir ļoti apbēdināts un neslēpj, ka Šalkonis ar viņu jau desmit gadus nesarunājas, tikai kliedz.

2001. gadā laikrakstam «Diena» Oļģerts Šalkonis lepns stāstīja par jaunuzcelto vasaras māju pie jūras, kur atpūsties aktrisei Elzai Radziņai: «Kopā ar Radziņkārli (Elzas pirmais vīrs) pamazām sākām taisīt lielo māju. Mums bija tikai divi īsti meistari – kamīnmeistars un ūdensvada ierīkotājs, pārējo veicām savām rokām. Mūra darbi mani, koka darbi – kopā ar Kārli. Vēlāk uztaisījām pat guļbaļķu pirtiņu un auseklīšiem rotātu tiltiņu pār upīti.»

Viss sākās tad, kad Elza Radziņa, kārtojot pirms nāves savas mantojuma lietas, piejūras Plieņciema vasarnīcu kā dāvinājumu norakstīja savas māsīcas meitai Dacei Seržantei, kas ir Saeimas deputāta Kārļa Seržanta sieva, juridiskajā mantojuma dokumentā ierakstot, ka dzīvot šīs mītnes jumtistabiņā un piekļūt visām vasarnīcas telpām līdz mūža beigām var arī viņas dzīvesbiedrs Oļģerts Šalkonis. Dāvinājuma līguma parakstīšana pat esot atzīmēta ar šampanieti. Turklāt visus šos gadus Šalkonim nav jāmaksā ne par elektrību, ne ko citu, kā arī nav jāuzkopj un jāiesaistās vasarnīcas remontdarbos. «Tā viņš tur visus šos desmit gadus dzīvo. Atbrauc, padzīvo savā istabā un aizbrauc. Es arī viņam neko neprasu tur fiziski strādāt un kaut ko darīt,» piebilst Seržants.

Sarunā ar »Vakara Ziņām« Kārlis Seržants atklāj, ka šādu lēmumu leģendārā aktrise pieņēma, jo Elza Radziņa jau krietnu laiku pirms savas nāves bija uzzinājusi, ka dzīvesbiedram ir uzradusies cita sirdsdāma. Tas apliecinājies arī pēc Radziņas nāves, kad Šalkonis ātri vien izgāja sabiedrībā un atveda uz vasarnīcu savu jauno dāmu – keramiķi un bērnu grāmatu ilustratori Helgu Melnbārdi.

Pats Šalkonis gan nosaka, ka visi vajadzīgie dokumenti un papīri ir nokārtoti un viss, vairāk nekā. «Es jau tur dzīvoju vasarā. Attiecīgajos dokumentos norādīts, ka man ir tiesības tur pavadīt laiku vasarā vai ziemā, kā man patīk. Daru to, kas man pienākas, un cauri,» teic Šalkonis.

Visus šos desmit gadus, kopš mirusi Radziņa, Seržanta ģimene nesarunājas ar Šalkoni un viņa jauno dzīvesbiedri. Kārlis ir bēdīgs, ka beidzamos desmit gadus tā arī nav izdevies normāli sarunāties ar Šalkoni, kas tikai to vien darot kā paceļot balsi, kliedzot un lamājoties. Seržants vien nosaka, ka šobrīd neredz risinājumu, kā uzlabot šīs attiecības. Deputāts ir pārliecināts, ka indes piliens Šalkonim saglabājies tik ilgi, jo viņš nevar pieņemt, ka Elza, uzzinot, ka viņam ir jauna brūte, norakstīja Dacei Seržantei šo vasarnīcu.