Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: Mūžībā aizgājusi miljardiera Pētera Avena sieva

Jeļena Avena Latvijā vairākus gadus nodarbojās ar mecenātismu. 2008. gadā viņa kopā ar vīru Pēteri nodibināja labdarības fondu «Paaudze». © f64

25. augustā mūžībā aizgājusi «Alfa bankas» valdes priekšsēdētāja, bijušā Krievijas ārējo ekonomisko sakaru ministra, arī Latvijā populāra mecenāta Pētera Avena sieva Jeļena Avena.

«Nomirusi gaiša, lieliska, gudra un labsirdīga sieviete – Ļena Avena, mana draudzene, kaimiņiene, tuva biedra sieva,» ar sēru ziņu savā «Facebook» profilā padalījies Krievijā populārais advokāts Aleksandrs Dobrovinskis. Jeļena un Pēteris Aveni kopā nodzīvojuši ceturtdaļgadsimtu, un abu laulībā dzimuši dvīņi – Deniss un Daša (abi studē Jeilas universitātē).

Jeļenas Avenas īpašumi novērtēti vairāk nekā piecu miljardu ASV dolāru vērtībā. Zināms arī, ka Avenu īpašumā ir lielākā Krievijas 20. gadsimta sākuma gleznu kolekcija.

Savukārt 2008. gadā Aveni Latvijā nodibināja labdarības fondu «Paaudze». Šā fonda mājaslapā vēstīts, ka Jeļena kopā ar vīru Pēteri Latvijā atbalstījuši dažādus kultūras, izglītības un veselības nozares projektus, no kuriem Jeļena īpašu uzmanību pievērsa bērnu veselības aizsardzībai. Septiņu gadu laikā fonds Latvijā realizējis unikālus projektus: veicinājis Latvijas un Krievijas kultūras apmaiņu, atbalstot izstāžu, teātra izrāžu, filmu un citu mākslas projektu tapšanu, iegādājies aparatūru Latvijas slimnīcām, uzsvaru liekot uz bērnu un topošo māmiņu veselību, piešķīris stipendijas labākajiem studentiem, ik gadu paplašinot fonda finansējumu un darbību.

Pēteris un Jeļena bija bieži viesi Latvijā, jo Pētera dzimtā ir latvieši, kas dzīvojuši Jaunpiebalgas pusē. Viņa vectēvs turklāt bijis latviešu strēlnieku divīzijas karavīrs. Avens Jaunpiebalgā pilnīgi no jauna uzcēla dievnamu, atjaunoja skolu, kā arī uzcēla māju.

Fakti:

Bijis Krievijas prezidenta Borisa Jeļcina pārstāvis «G–8» padomē.

Vairāku kompāniju līdzīpašnieks.

Pēc žurnāla «Forbes» datiem, Pēteris Avens ieņem 20. vietu bagātāko Krievijas cilvēku sarakstā, viņa īpašumu vērtība tika novērtēta ar 5,1 miljardu ASV dolāru.

Apbalvots ar III šķiras Triju Zvaigžņu ordeni.