Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: Pits Andersons Minhenē ārstējas no vēža

Dzīvespriecīgajam latviešu rokenrola karalim Pitam Andersonam konstatēts visretāk sastopamais vēža paveids –liposarkoma. Šī fotogrāfija tapusi šā gada sākumā, kad jau Pits bija uzsācis cīņu ar vēzi. © publicitātes foto

    Šobrīd Latvijas rokenrola karalis Pits Andersons (70) atrodas Vācijā, Minhenē, «Rineker Protonterapijas centrā», kur viņam tiek veiktas pārbaudes, lai varētu uzsākt ārstēšanos no visretāk sastopamā vēža paveida – liposarkomas.

Pāris dienu laikā cilvēki saziedo naudu

Pita Andersona veselības stāvoklis pēdējās nedēļās pasliktinājās, un bija nepieciešama tūlītēja ārstēšana, kuru uzņēmušies veikt Minhenes mediķi. Tādēļ, lai varētu uzsākt ārstēšanās terapiju, mūziķis savā mājaslapā vērsās pie talanta cienītājiem, lūdzot pēc palīdzības: «Tagad mani ir piemeklējusi liela bēda – man ir atklāts viens no visretāk sastopamajiem vēža paveidiem – tā ir liposarkoma. No visiem vēža slimniekiem tikai 1% ir liposarkoma, kas ir ļoti agresīva un gandrīz neprognozējama vēža forma. Mana pēdējā cerība ir «Rineker Protonterapijas centrs» Minhenē. Protonterapija ir visprogresīvākā terapija mūsdienās, kas ar ārkārtīgu precizitāti iespaido tikai slimās šūnas un gandrīz neskar veselās. Lai izietu terapiju pilnā apjomā sešu nedēļu garumā šajā centrā, vēl ir nepieciešams savākt 21 000 eiro. Lūdzu, nepalieciet vienaldzīgi, palīdziet!»

Rokenrola karalim nepieciešamā naudas summa tika saziedota, un viņš jau šīs nedēļas sākumā kopā ar dzīvesbiedri Annu devies uz Minheni, un savā mājas lapā ievietojis fotogrāfiju, kurā redzams pie ārstniecības iestādes un māj sveicienus saviem faniem un atbalstītājiem: «Sirsnīgs paldies visiem! Nauda jau ir saziedota! Paldies par laba vēlējumiem, izlasīju katru jūsu ziņu!

Ziņošu, kā man ies tālāk. Mīlu jūs! Pits.»

Visbiežāk konstatē vīriešiem

Liposarkoma ir audzējs, viens no retākajiem vēža paveidiem. Sarkomu nosaukums ir atvasināts no to latīniskajiem nosaukumiem, piemēram, osteosarkoma (no kaulaudiem), hondrosarkoma (no skrimšļaudiem), leiomiosarkoma (no gludās muskulatūras audiem), rabdomiosarkoma (no skeleta muskuļaudiem), angiosarkoma (no asinsvadu audiem), liposarkoma (no taukaudiem).

Sarkomas ir ātri augoši audzēji, kas diezgan strauji izplatās un ieperinās orgānos. Liposarkoma sastopama apmēram vienam procentam vēža slimnieku, bērniem to konstatē ļoti reti, liposarkomu atklāj cilvēkiem brieduma gados, visbiežāk – vīriešiem.

Liposarkoma var skart jebkuru ķermeņa daļu, bet lielākoties to konstatē kājās, gurnos, kā arī plecu daļā. Parasti tiek skarta augšstilba muskulatūra. Augšstilbs izskatās piepampis, bet tam iemeslu cilvēks nevar atcerēties – kāja it kā nav sapūlēta, neviens kukainis nav iekodis. Parasti liposarkoma netraucē ikdienas gaitās, tā nesāp un nerada diskomfortu, un to atklāj nejauši, visbiežāk – kad jau izveidojies liela izmēra audzējs. Piemēram, novērojams, ka cilvēks sāk pārvietoties ar grūtībām, viņš zaudē svaru. Diemžēl šī sarkoma ātri progresē, var sasniegt lielus apmērus.