Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: Skolotāju seksuālā apetīte

© scanpix

Kamēr Latvijā par intīmām attiecībām ar mazgadīgajiem soda vien ar sabiedriskajiem darbiem (ja to vispār var nosaukt par sodu, jo savulaik bezdarbnieki arī veica sabiedriskos darbus, par ko pat saņēma atalgojumu 100 latus mēnesī), Amerikas Savienotajās Valstīs uz daudziem gadiem cietumā iesloga skolotājas par seksu ar pusauga skolniekiem, bet Krievijā pedagogi gatavi iet pāri līķiem, lai tikai dabūtu seksu.

Sods bargāks nekā teroristam

Vēl nesen ASV plaši izskanēja skandāls par angļu valodas skolotāju no Floridas Dženiferi Fihteri (30), kurai bija seksuālas attiecības ar trim 17 gadus veciem audzēkņiem. Par šo pārkāpumu tiesa viņai piesprieda 22 gadus cietumā. Neilgi pēc šī gadījuma tiesas priekšā stājās un tika notiesāta ar brīvības atņemšanu uz 30 gadiem cita skolotāja no Jūtas štata Braiena Altisa (36), kurai arī bija sekss ar trīs nepilngadīgiem skolniekiem. Sabiedrības viedokļi par soda bardzību dalījās, un jāteic, ka vairāk bija to, kas uzskata, ka pedagoģēm piespriestais sods ir nesamērīgi bargs. Skolotāju aizstāvji kā argumentu minēja norvēģu teroristu Andersu Breivīku, kurš par 77 cilvēku slepkavību aiz restēm pavadīs tikai 21 gadu.

Seksuālas attiecības starp skolotāju un audzēkni par nepieņemamām un amorālām uzskata visā pasaulē, un tas ir ētisko un morālo normu rupjš pārkāpums. Taču Fihteri un Altisu sodīja nevis par seksuālām attiecībām ar skolniekiem, bet gan par seksu ar nepilngadīgām personām.

Upuri ir laimīgi un pateicīgi

Ne tikai dažādās valstīs, bet pat dažādos ASV štatos atšķiras pieļaujamais vecums, pēc kura sasniegšanas var stāties intīmās attiecībās. Un tā vien šķiet, ka šīs uz seksu kārās skolotājas vienkārši nebija izvēlējušās īstās vietas, kur dzīvot un maigoties ar saviem audzēkņiem. Piemēram, Kalifornijā divi pusaudži, kuri vēl nav sasnieguši 18 gadu robežu, par stāšanos abpusēji labprātīgās seksuālās attiecībās viens ar otru var tikt krimināli sodīti. Ņujorkas štatā tā sauktais seksuālās vienošanās vecums ir 17 gadi, Ohaio – 16, bet Mičiganā – 15 gadi.

Tiesā abas sievietes atzina savu vainu un nožēloja nodarīto. Braiena Altisa tiesas zālē pat ļoti ticami izplūda asarās. Neraugoties uz nožēlu, viena skolnieka māte raudošajai pedagoģei paziņoja: «Jūs nekad nesapratīsiet, cik ļoti jūs nodarījāt pāri manam dēlam. Jūs sāpinājāt visus šos zēnus.» Taču paši pusaudži, kuri tiesā uzstājās kā cietušie upuri, bija pilnīgi citās domās par notikušo. Viņi vienbalsīgi izteica atbalstu apsūdzētajai skolotājai un pateicās viņai par iegūto pieredzi. Taču puišu atzinīgie vārdi nepalīdzēja, un viņu «mīļāko» pasniedzēju notiesāja uz 30 gadiem cietumā. Tiesa, juridisko lietu eksperti uzskata, ka abas skolotājas par priekšzīmīgu uzvedību vai apelācijas kārtā tiks atbrīvotas jau pēc dažiem gadiem, bet lielie sodi bijuši kā brīdinājums citiem pedagogiem nemest iekāres pilnus skatus uz saviem audzēkņiem.

Par atteikšanos no seksa – nāve

Seksa skandāli ar pasniedzēju un audzēkņu iesaistīšanos ir diezgan izplatīta parādība visā pasaulē. Arī mūsu kaimiņzemē Krievijā šādu gadījumu ir daudz. Pērn uzmanības centrā nonāca mūzikas skolotāja no Tveras apgabala Jeļena Korņušenkova (40), kura internetā bija nopublicējusi savus intīmos fotoattēlus. Dažas bildes bija tapušas atvaļinājuma laikā Spānijā, bet citas skolā, mūzikas klasē. Skolnieki Korņušenkovu nodēvēja par «netīro učenīti». Mācību iestādes vadība piedāvāja pedagoģei labprātīgi rakstīt atlūgumu, taču viņa atteicās, paskaidrojot, ka kailfoto sociālajos tīklos ir viņas privātā dzīve un tas nekādi netraucē viņas darbu.

Taču visskaļākā krimināllieta Krievijā par skolotājas seksuālu uzmākšanos notika šī gada martā Piemaskavā, kad jaunāko klašu mūzikas skolotāja un psiholoģe Jūlija Simonova (51) pasūtīja sava 14 gadus vecā audzēkņa Ivana slepkavību tikai tādēļ, ka viņš neatsaucās viņas izrādītajām jūtām. Divus gadus skolotāja ar dāvanām centās iekarot zēna sirdi, taču bez panākumiem. Līdzko puisis sāka satikties ar savu klases biedreni, skolotājas mērs bija pilns. No algotā slepkavas, kurš, par laimi, izrādījās lietā iefiltrēts policists, Simonova pieprasīja, lai pirms nogalināšanas puisim atsit nieres, salauž rokas un kājas, lai viņš mocītos un mirktu savās asinīs, bet piekodināja nesatraumēt viņa dzimumorgānus. Par pusaudža slepkavību Jūlija Simonova bija gatava maksāt 100 000 Krievijas rubļu. Pašlaik municipālā konkursa «Gada skolotājs» divkārtējā laureāte atrodas ieslodzījumā un gaida izmeklēšanas beigas un tiesas spriedumu.