Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: Hokeja fani dzīro kopā ar grupu "Mākoņstūmēji"

PUIŠI UZ PRĀGU «Mākoņstūmēji» jau atkal pošas uz čempionātu, bet šoreiz, lai spēlētu pašā Prāgas sirdī, latviešu klubiņā. © Baiba Blomniece

Šis pasaules čempionāts hokejā Prāgā ir īpašs – pirmo reizi latviešu dzīvās mūzikas burziņš «Baltie krekli» darbību uzsāks nevis ar pirmo spēles dienu, bet tikai ar trešo, un pirmo reizi muzicēs tiks kupls mūziķu skaits – septiņi grupas «Mākoņstūmēji» dalībnieki un nu jau par hokeja fanu leģendu kļuvušais Normunds Jakušonoks, kuram šie būs jau sestie «krekli» izbraukumā.

Latvijas izlasi atbalstīs tikai divās spēlēs

«Mākoņstūmējiem» šī ir teju vai debija izbraukumā ārpus valsts. Tiesa gan, puiši uzvarēja kluba «Četri balti krekli» konkursā 2012. gadā un muzicēja uz «Tallink» prāmja hokeja čempionāta laikā, turklāt tik labi sevi parādīja, ka dabūja arī līgumu uz ilgāku laiku ar šo kompāniju. Taču uz vietas citā valstī, turklāt čempionāta laikā, puišiem šī ir pirmā iespēja priecēt tik daudz hokeja līdzjutēju vienuviet.

«Mākoņstūmēju» solists Māris Aizpurietis »Vakara Ziņām« stāsta, ka visi grupas mūziķi ir hokeja fani, taču saspringtā darba grafika dēļ diemžēl čempionāta spēles klātienē līdz šim nav sanācis redzēt, protams, izņemot 2006. gadu, kad čempionāts risinājās Rīgā. Arī šogad pirmajā vietā darbs – dzīvās mūzikas koncerti paredzēti 4., 6. un 8. maijā pēc Latvijas izlases spēlēm klubā «Prāgas Baltie krekli» jeb «Vagon» (Narodni iela 25, pašā Prāgas sirdī). Bet, tā kā slodze puišiem būs liela, galu galā fanu garastāvokļa uzlabošana nenoliedzami ir grūts darbs, šā čempionāta laikā «Mākoņstūmējiem» klātienē izdosies redzēt tikai divas spēles – Latvijas izlases cīņu pret Šveices un Austrijas valstsvienībām.

Mūziķiem savi treniņi arī alus dzeršanā

Līdzīgi kā Latvijas hokeja izlase, arī muzikanti cītīgi gatavojas čempionātam. «Mums regulāri ir fiziskās sagatavotības nodarbības, kur trenējam jauno repertuāru, notikušo spēļu videoanalīzes nodarbības, kur analizējam un nostiprinām esošo repertuāru, treniņspēles, kur nostiprinām visu nodarbībās apgūto, un, protams, atpūtas pasākumi pēc treniņiem, kur trenējam alus izturību,» smej Aizpurietis. Runājot par repertuāru, grupas solists teic: «Pēc rūpīgas dziesmu analīzes atsijājam tās dziesmas, kas ir par florbolu, un atstājam tikai hokeja dziesmas.» Mūziķi atzīst, ka ir sagatavojuši jaunas dziesmas gan par hokeju, gan par līdzjutējiem. Turklāt puiši ir gatavi izaicinājumam – šobrīd aktīvi mācās arī čehu dziesmas!

Visi «Mākoņstūmēju» dalībnieki jau bijuši Prāgā un zina gan par šīs pilsētas skaistumiem un labumiem un, protams, novērtē arī vienu no galvenajiem čehu lepnumiem – alu! Tieši tādēļ arī skaidrs, ka kāds miestiņš tikšot iedzerts. Cik daudz? «Izdzertā alus daudzums ir Latvijas izlases iemesto vārtu skaits reiz septiņi «mākoņstūmēji»!» pajoko Aizpurietis.

Jakušonoks beidzot izbaudīs čempionātu

Ja «Mākoņstūmējiem» šī būs teju vai debija, tad Normunds Jakušonoks jau ir Latvijas fanu izklaidētājs ar pamatīgu stāžu – kā nekā viņš muzicējis piecos no sešiem čempionātiem – Helifeksā, Manheimā, Bratislavā, Helsinkos un Minskā – un visas šīs reizes tandēmā ar skatuves partneri Gunāru Meijeru. Šogad šis tandēms Gunāra veselības stāvokļa dēļ ir pajucis. Un, kā iepriekš vēstīja »Vakara Ziņas«, Meijers šobrīd bauda mierīgas vecumdienas ar savu trešo sievu Dzintru Ogres privātmājā.

Īpaša gatavošanās gan Prāgai nenotiek – galu galā Jakušonokam, kurš spēlē gan «Labvēlīgajā tipā», gan «Karakumā», gan piedalās vēl virknē dažādu muzikālo projektu, koncertu dzīve ir visai piesātināta. Pateicoties tam, ka būs tik daudz mūziķu, Normunds ar tīru sirdsapziņu bez mazākā stresa, nebaidoties nokavēt koncerta sākumu, varēs ar mierīgu sirdi atbalstīt Latvijas hokeja izlasi tribīnēs četrās spēlēs – pret Zviedriju, Šveici, Vāciju un Austriju. Turklāt šoreiz būs iespēja arī kārtīgi izbaudīt Prāgas un Čehijas šarmu.

Biļetes gandrīz izpirktas

Šie pasākumi no iepriekšējiem atšķirsies arī organizatoriski – pirmo reizi klubs būs atvērts tikai Latvijas izlases faniem, un pirmo reizi nāksies par ieeju maksāt. Ieejas maksa gan simboliska un ļoti draudzīga, salīdzinot ar Prāgas naktsklubu cenām, – 4 eiro jeb 100 čehu kronu. Jau vairāk nekā mēnesi ceļojumu aģentūras «Travel Art LV», kas ir lielākais hokeja līdzjutēju vedējs uz Prāgu, birojos notiek biļešu iepriekšpārdošana. «Jau tagad ir skaidrs, ka 6. un 8. maija vakarā «Prāgas Baltie krekli» būs gandrīz pārpildīti! Kopumā klubā vieta ir ap 350 cilvēku. Pirmām kārtām iekšā tiks tie fani, kuri jau laikus ir iegādājušies biļetes. Un, ja būs vēl kāda brīva vieta, par ieeju varēs samaksāt uz vietas. Taču izskatās, ka brīvu vietu nebūs vai būs ļoti maz,» teic ceļojumu aģentūras valdes priekšsēdētāja Inese Krūmiņa.

Izrādās, ka klubiņā dzīros ne tikai latvieši, jo iepriekš biļetes iegādājušies arī cittautieši – čehi un hokeja fani no citām valstīm.

Piemēram, viens Šveices izlases fans, kuram 8. maijā ir dzimšanas diena, jau laikus pasūtījis biļeti uz šīs dienas latviešu vakaru, lai kopā ar draugu nosvinētu jubileju pilnīgi citā gaisotnē, nekā līdz šim sanācis. «Zinu, ka latvieši ir ļoti draudzīgi. Esmu dzirdējis, ka latviešu dzīvās mūzikas klubiņi ir kaut kas. Tāpēc ilgi nebija jādomā, kur svinēt dzimšanas dienu – protams, ka pie latviešiem!» teic šveicietis Daniels Švarcs.