Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: TV ekrānos atgriezīsies kulta seriāls "Tvinpīka"

Aktrise Medšena Emika seriālā atveidoja oficianti, kurai bija slepens romāns ar nogalinātās Lauras mīļoto. Pēc seriāla regulāri filmējusies dažādos seriālos, tostarp «ER» un «Damages». © Scanpix

«Satiksimies pēc 25 gadiem » – nočukstēja Laura Palmere FIB aģentam Deilam Kūperam kulta seriāla, kas uz visiem laikiem pārmainīja mūsu domāšanu un izpratni par televīzijas daudzsēriju filmām, pēdējās sērijas beidzamās minūtēs. Skatītājiem, kā solīts, nākamgad būs iespēja atgriezties šajā detektīvdrāmas, psiholoģiskā trillera, šausmu, mistikas un amerikāņu ziepju operas parodējošajā TV pilsētiņā Tvinpīka.

Režisors Deivids Linčs savu vārdu kulta seriāla «Tvinpīka»  faniem, kuri alka turpinājuma, turēja, jau 2014. gadā klajā laižot «Twin Peaks: The Entire Mistery» seriāla kopiju «Blu-ray» formātā kopā ar piedevām, svarīgākā no tām  – «Missing Pieces». Tas bija 90 minūtes ilgs izgriezto un neredzēto ainu no seriāla priekšstāsta, 1992. gada filmas  «Twin Peaks: Fire Walk With Me» apkopojums. 2014. gada oktobrī tika paziņots arī par jaunas seriāla turpinājuma versijas filmēšanu, kura pārraide tiek paredzēta 2016. gadā «Showtime» kanālā. Linčs un Marks Frosts jau esot sarakstījuši scenāriju astoņām jaunā seriāla sērijām, un bija plānots, ka Linčs uzņemsies arī režisora pienākumus.

Mistiskā un sirreālā pilsētiņa Tvinpīka

Pirmoreiz «Tvinpīka» TV ekrānos tika translēta 1990. gada 8. aprīlī. Kopumā seriālam ir divas sezonas, kas iekaroja fanu sirdis visā plašajā pasaulē. TV seriāla nosaukumā izmantots galvenās darbības vietas – izdomātas Vašingtonas pilsētiņas nosaukums.

Slepkavības mistērijas un pilsētas cilvēku attiecību drāmas notikumi aizsākas ar to, ka vēsā un drēgnā februāra rītā tiek atrasts plēvē ietīts kailas meitenes līķis. Tā ir 17 gadus vecā Laura Palmere (aktrise Šerila Lī) – vidusskolā un visā pilsētiņā populārā meitene, kas tika uzskatīta par ārkārtīgi skaistu, dzīvspriecīgu, jauku, izpalīdzīgu un visādi citādi pozitīvu jaunu sievieti. Tajā pašā dienā tiek atrasta vēl viena pazudusī meitene, kura ir šokā.  Pilsētā ierodas FIB speciālais aģents Deils Kūpers, kuru seriālā atveido aktieris Kails Maklahlans. Viņam šī nozieguma atšķetināšanā palīdz Šerifs Harijs Trūmens (aktieris Maikls Ontkins). Izmeklēšanas gaitā drīz vien tiek atklāts, ka Laura Palmere patiesībā dzīvojusi dubultu dzīvi, par kuru pat īsti nezināja ne viņas labākie draugi – Džeimss Hērlijs (Džeimss Māršals) un Donna Hovarda (Lara Flinna-Boila), ne ģimene – tēvs Lilands Palmers (Rejs Vaiss), ne visdažādākajos veidos ar meiteni saistītie pilsētas iedzīvotāji (TV pilsētas galveno iemītnieku un tēlu loks ir visai iespaidīgs – vairāk nekā divdesmit varoņi). Līdz ar šo notikumu skatītājam tiek atklāta Tvinpīkas iedzīvotāju dzīve, kuras pamatā ir dažādas intrigas, baisi noslēpumi, noziegumi, cilvēku iekšējo morālisko un ētisko dēmonu atklāsme un kāds mistisks «ļaunums».

Mēģinot izteikt varoņu iekšējo pasauli un dziļi ieskatīties cilvēka psiholoģijā, izmantojot apziņas un zemapziņas manipulācijas, panākot precīzu ainas noskaņu ar savu īpašo vizuālo kino valodu,  šo pilsētiņu 90. gadu sākumā TV uzbūra viens no mūsu laikmeta ietekmīgākajiem un ievērojamākajiem amerikāņu kino režisoriem un multimāksliniekiem Deivids Linčs. Seriālā notiekošais un Tvinpīkas gaisotne sāk kļūt nereāla, dažas situācijas reizēm pat absurdas. Arī pats aģents līdz ar pārējiem pilsētas iedzīvotājiem sāk izrādīties ārkārtīgi savdabīgi personāži. Viņš uzticēto lietu risina ar vīzijveida sapņu palīdzību, kur neiztrūkstošs bija dancojošs punduris, leģendārā sarkanā aizkaru istaba, biedējošs ļaunā Boba tēls un citas vīzijas Tvinpīkas mežu tumšajos biezokņos, Vašingtonas štata drēgnā, lietainā klimata un pūču klaigu fonā, radot seriāla mistisko un sirreālo noskaņu.

Seriāla fenomens – kā tas mainīja televīziju

Ir jau pagājuši 25 gadi, kopš kanāls «ABC» pārtrauca ēterā izrādīt fanu iemīļoto seriālu. Kad «Tvinpīka» debitēja televīzijas ekrānos, neviens pat neiedomājās, ka kādreiz seriāls nokļūs «televīzijas zelta fondos». Patiesībā tā bija pirmā reize TV vēsturē, kad atzīts kino režisors nolēma uzņemt TV daudzsēriju mākslas filmu un tā beigās izrādījās tik dīvaina, tik dīvaina… ka skatītāji nevarēja atraut ne acu no ekrāna. Šodien, piemēram, nevienu vairs neizbrīna, ka atzītākos un augstākos skatītāju reitingus un mīlestību  izpelnās tie seriāli, kuru uzņemšanā un veidošanā piedalās pat oskarotie kinorežisori, piemēram Deivids Finčers, Džeina Kempione, Nils Džordans un Mārtins Skorsēze.

Slepkavības mistērija sezonas garumā

«Kas nogalināja Lauru Palmeri?» – vadmotīvs, kas neatgriezeniski saistīts ar pašu seriālu. Tā bija slepkavības atrisināšanas mistērija un detektīvlīnija, kas toreiz piesaistīja pie ekrāniem skatītājus, kaut gan pašam režisoram seriālā nelikās pat svarīgi to vispār atrisināt.  Apmēram atšķetinot otrās sezonas vidū Palmeres slepkavības apstākļus un samudžinoties mistikajiem un dīvainajiem seriāla notikumiem, skatītāju interese par to otrās sezonas vidū sāka pakāpeniski zust un līdz ar to kritās reitingi, kas līdz tam bija superaugsti un komerciāli veiksmīgi tieši slepkavības atrisinājuma dēļ. No skatītākā seriāla ASV 1990. gadā otrās sezonas beigās «Tvinpīka» noslīdēja uz 85. vietu 89 seriālu konkurencē. 

Pieredze tika ņemta vērā. TV krimināldrāmas, kas sekoja «Tvinpīkas» pēdās, balstīja sižetu uz centrālo slepkavību vai noziegumu un, lai piesaistītu skatītāju uzmanību, risināja to daudzu sēriju garumā. Divas desmitgades vēlāk dāņi, piemēram, radīja savu TV šedevru «Forbrydelsen», pēc tam amerikāņi savu slaveno rimeiku «Noziegums» («The Killing»). Seriālu veidotāji pat nekautrējās atklāti kopēt tās vadmotīvu, izvēloties frāzi  – «Kas nogalināja Roziju Larsenu?»  «Noziegums» centās padarīt Roziju par mūsdienu Lauru, bet līdzīgi kā «Tvinpīka» piedzīvoja skatītāju reitingu kritumu, neatklājot slepkavu līdz pat otrās sezonas beigām. Tāpēc nav brīnums, ka daudzas citas TV kriminālās drāmas, lai piesaistītu skatītājus pie ekrāniem, slepkavu cenšas atklāt jau katras sezonas beigās.

Īpatnēja un noslēpumaina darbības vieta

Tāpat Linča «Tvinpīka» lika aizsākumus noteiktai pilsētvides izvēlei par filmēšanas vietu, koncentrējoties uz tās noslēgto vidi un draudu atmosfēru.  Mistiskā Tvinpīka – mazā pilsētiņa, kurā notiek dīvainas lietas Ziemeļamerikas  rietumu skarbajos klimatiskajos un dabas  apstākļos, nākamajos divdesmit piecos gados TV un kino atbalsojas daudzos seriālos, iedvesmojot radīt visdažādāko vampīru un vilkaču seriālu un pat kino sāgas «Krēslas»  norises vietas. Drūmais Vašingtonas štata klimats, Sietla, kurā allaž līst lietus, mežu biezoknis, kas tiek plaši izmantots kā neizsmeļams noslēpumu, baiļu atmosfēras un mistisku sižetu norises telpa, ir atbalsis no «Tvinpīkas» mantojuma.  

Neatbildēti jautājumi notur skatītāju pie ekrāna

Mūsdienu TV seriālu piedāvājumā detektīvu un krimināldrāmu netrūkst, bet neviens no tiem nelīdzinās «Tvinpīkas» savdabīgumam un dīvainībai. Tā varoņos un notikumos netrūkst noslēpumu, mistikas, smieklīgu un nopietnu lietu, murgainības, absurda, un seriāls skatītājam uzdod daudz vairāk jautājumu nekā sniedz atrisinājumu. Šo paņēmienu – spēlēties ar mistiku, nezināmo, neatbildēto sižetā un  «Kas, pie velna, tur notiek vai tikko notika?» – kā galveno ieroci cīņā par skatītāja noturēšanu pie ekrāna izmēģināja tādi kulta seriāli kā «Pazudušie» («Lost») un «Slepenās lietas» («The X-Files»)

Seriāla mūzika arī kulta priekšmets

«Tvinpīkas» skaņu celiņš un seriālā dzirdamā mūzika caurvij tā stāstu un Tvinpīkas iedzīvotājus – tik ļoti dažādos, bet, kā vēlāk izrādās, saistītus savā starpā vispārsteidzošākajos veidos. Likās, ka seriālā dzirdamā harismātiskā mūzika ne tikai kalpoja par šīs īpatnējās pasaules noskaņu fonu, bet reizē spēja atvērt varoņu dziļākos dvēseles nostūrus un atklāt apziņas tumsību, ka tā vairs nešķita tik baisa un bija pat terapeitiska, toreiz jūsmoja fanu pulki. Mūzikas albums reizē ar seriālu nonāca kulta statusā.

Mūziku seriālam 1989. gada rudenī radīja komponists Andželo Badalamenti, sadarbojoties ar Linču, jo abus vienojusi  ļoti īpaša mākslas izjūta. Seriāla fona mūzika «Love Theme From Twin Peaks» tapusi 20 minūtēs. Linčs esot vārdos aprakstījis gaisotni, noskaņas un savas izdomu Tvinpīkas motīvus, kamēr Badalamenti sēdējis pie klavierēm.  Linča minimālistisko, nebanāli romantisko un vieglo liriku kopā ar Badalamenti trauslo mūziku, kura ieturēta 50. gadu popmūzikas un džeza noskaņās, papildināja dziedātājas Džūlijas Krūzas netveramie un it kā ārpus šīs pasaules esošās balss īpašnieces dziedājumi.  Skaņdarbs «Falling»,kuru izpildīja Krūza, kļuva par seriāla galveno muzikālo tēmu un kopā ar pārējām kompozīcijām nav atdalāms no «Tvinpīkas» fenomena.

Linčs tomēr atsakās uzņemt turpinājumu

Kas patiesībā notika ar FIB aģentu Deilu Kūperu pēdējā sērijā, kad viņš skatījās spogulī? Ko Laura Palmere bija domājusi, sakot viņam, ka atkal saredzēsies pēc 25 gadiem?Vai Linčs jau tad plānoja par seriāla turpinājumu?  Un… kas patiesībā nogalināja Lauru Palmeri? Lai gan atbilde uz šo  jautājumu seriāla gaitā tā arī netika atrasta, seriāla skatīšanās daudziem cilvēkiem pasaulē  kļuva par pirmo iepazīšanos ar Deividu Linču un arī samierināšanos kaut kādā veidā loģiski izskaidrot vai pat tikai atstāstīt viņa filmās notiekošo, tāpat kā ar ko un kā savā mākslinieciskajā daiļradē dīvainais kino meistars nodarbojas un rīkojas (pieminēšanas vērta ir viņa reklāmas rullīšu uzņemšana, personiskā sieviešu apģērbu līnija jogai radīšana, dīvaini muzikālie albumi un aizraušanās ar transcendentālo meditāciju).

Nupat amerikāņu režisors tomēr paziņoja par aiziešanu no 90. gadu kulta seriāla jaunās versijas uzņemšanas.Solīts makā nekrīt, turklāt prozaisku iemeslu dēļ, kuriem ar mākslu, kā izrādās, nav nekāda sakara. Vai tomēr ir?Par aiziešanu no seriāla darba grupas Linčs paziņoja ar tvitera starpniecību. Vienlaikus viņš mierināja fanus, ka producentu grupa turpina darbu pie seriāla uzņemšanas.

«Dārgie tvitera draugi, «Showtime» nepārtrauc «Tvinpīkas» veidošanu. Pēc viena gada un četru mēnešu ilgām sarunām es aizeju, jo netika piedāvāts pietiekami daudz naudas, lai realizētu scenāriju tā, kā, man likās, tas ir vajadzīgs. Šonedēļ es sāku apzvanīt aktierus, lai viņiem pavēstītu, ka es nebūšu seriāla režisors. «Tvinpīka» joprojām ir ļoti dzīvs «Showtime» projekts. Es mīlu Tvinpīkas pasauli un gribētu, kaut situāciju varētu atrisināt citādi,» rakstīja Linčs.

Arī «Showtime» izdeva paziņojumu, paužot apņemšanos atdzīvināt kulta seriālu visā tā spožumā. «Deivida Linča šodienas paziņojums mūs apbēdināja, jo mēs uzskatījām, ka vēl turpinās risinājuma meklējumi ar Deividu. Arī mēs mīlam Tvinpīkas pasauli un turpinām cerēt, ka mēs varam to atdzīvināt visā spožumā ar tā neparastajiem radītājiem Deividu Linču un Marku Frostu vadībā, » teikts producentu paziņojumā.

«Tvinpīka» bez Linča nebūs «Tvinpīka»

Seriāla galvenais aktieru ansamblis, kas devis piekrišanu savai dalībai seriāla turpinājumā, laidis pat klajā video, lūdzot Linču atgriezties plānotajā kulta seriāla turpinājuma uzņemšanā. Aktrise Šerila Lī, kura atveidoja Lauras Palmeres lomu, izteicās: «Tvinpīka» bez Deivida Linča ir kā meitene bez noslēpuma.» Arī aktrise Medšena Emika, kura seriālā atveidoja simpātisko kafejnīcas oficianti Šelliju Džonsoni, sacīja, ka «Tvinpīka» bez Linča ir kā oficiante bez formas apģērba. Savukārt kaismīgie un uzticamie seriāla fanātiķi ārdās sociālajos tīklos un internetā ar mirkļbirku «SaveTwinPeaks»publicē uzsaukumus, raksta petīcijas kabeļtelevīzijai piekāpties režisoram vai arī pārdot projektu kādam citam tīklam, piemēram «HBO» vai «Netflix», tādā veidā cenšoties «glābt «Tvinpīku»».

Tikmēr kino eksperti un apskatnieki spriež, ka pati galvenā seriāla «Twin Peaks» noslēpuma atslēga slēpjas tajā, ka mīklai, kas tad nogalināja Lauru Palmeri, atrisinājuma jau nav un nav nepieciešams. Sižets savu loģisko gaitu seriālā pazaudēja pirmās sezonas beigās, un vispār režisoru Linču ir pārņemusi radošā krīze. Pusotras stundas ilgā zudušo un neiekļauto kadru atrādīšana pirms diviem gadiem nebija nekas vairāk kā mēģinājums un iemesls atgriezties Tvinpīkā, bet faniem tas neizteica neko. Neskatoties uz filmas aktieru un radošās komandas centieniem pievērst režisora uzmanību seriālam, viss norāda tikai uz to, ka tam turpinājums nav vajadzīgs. Savā nepabeigtajā, noslēpumainajā un miglā tītajos drūmajos mežos oriģinālā Tvinpīka seriālā izskatās tikpat svaiga, spraiga, unikāla, kā arī atstāj iespaidu uz skatītājiem pat 25 gadus vēlāk. 

Uzziņai:

«Tvinpīka» («Twin Peaks» veidotāji: Režisors Deivids Linčs («Mežonīgie  sirdīs», «Ziloņcilvēks», «Zilais velvets», «Malholandas ceļš», Iekšzemes impērija») un scenārists Marks Frosts

Filmēšana: Vašingtonas štatā, lielākoties Snokelmijfolzas pilsētā. Vienas seriāla sērijas filmēšana aizņēmusi nedēļu laika

Budžets: Pirmā sērija – 4 miljoni ASV dolāri, pārējās – 1 miljons ASV dolāru

Seriālu laikā no 1990. gada 8. aprīļa līdz 1991. gada 10. jūnijam pārraidīja televīzijas kanāls «ABC». Tam kopumā iznāca divas sezonas (30 sērijas)

Atzinība: 1990. gada skatītākais un populārākais seriāls ASV un 90. gados visā pasaulē

TV Guide «Tvinpīku» ierindoja starp 50 visu laiku izcilākajiem seriāliem, kā arī iekļāva starp tiem seriāliem, kas «pārāk ātri tikuši atcelti». 2004. un 2007. gadā iekļauts pasaules kulta seriālu sarakstā

Time ierindoja «Tvinpīku» 100 visu laiku labāko televīzijas seriālu sarakstā, bet 2012. gadā  «Entertainment Weekly» nosauca to par  vienu no  «25 labākajiem kulta seriāliem pēdējo 25 gadu laikā»

Balvas: «Tvinpīka»  tikusi nominēta vairāk nekā 42, bet saņēmusi 10, tostarp 18 nominācijas prestižajam ASV apbalvojumam televīzijā «Emmy» televīzijas balvām

Seriāls novērtēta ar trīs «Golden Globe» balvām 1991. gadā, tajā skaitā kā labākais seriāls