Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: Virkavas ierašanās "UgunsGrēkā" sacels traci

Tik efektīgi Gunta Virkava izskatījās 2011. gadā. © f64

Vitālā, dzīvespriecīgā un ļoti sievišķīgā Latvijas Nacionālā teātra aktrise Gunta Virkava turpmāk būs skatāma pašmāju populārajā seriālā «UgunsGrēks» – Sofijas mātes Beatrises lomā. Gunta gan ir noslēpumaina un daudz par savu tēlu nestāsta. Vien, raksturojot savu varoni, lakoniski nosaka: sieviete, māte, izmisuša cilvēka neprātīga rīcība. «Tas nav kā saņemt gatavu eksemplāru, te viss kā dzīvē: tu nezini, ar ko rītdien pārsteigs Visuvarenais, un te –scenāristi,» tā Gunta par savu privāto dzīvi un seriālu.

Iespēja atgriezties jaunībā

«Gribētos ātrāk un vairāk saulītes un D vitamīnu! Gribu sauļoties! Bet, atklāti sakot, man ir daudz darba, un žēloties nevaru. Aktieriem ir dīkstāves, bet tās jāsaprot kā dzīves kardiogrammas – uz augšu, uz leju,» teic Virkava. Pavasaris viņai atnācis ar darbiem. Ļoti interesants iestudējums, kā viņa saka, esot pie režisores Ināras Sluckas – franču rakstnieka Žoela Pomrā lugā «Šis bērns». Maijā būs pirmizrāde. Kā jau vedina domāt nosaukums, izrāde būs par vecāku un bērnu attiecībām. Tā ir mūžīga tēma un risināma no dažādiem skatu punktiem. «Tagad man patīk, ka varu strādāt pie darbiem, kas risina man un skatītājiem svarīgas, globālas tēmas. Labs materiāls pats dod atbildes un variācijas,» stāsta Gunta.

Ir arī viens ārpusteātra darbs – Gunta kopā ar Aidu Ozoliņu un Jakovu Rafalsonu pašreiz mēģina traģikomēdiju, kurai dots darba nosaukums «Sirena un Viktorija» – par vientuļām sievietēm, kas meklē savu otru pusīti. «Izrādē veidojas ļoti kuriozas situācijas, pārpratumi. Pirmizrāde būs Smiļģa Teātra muzejā, braukāsim arī pa Latviju un iepriecināsim cilvēkus, kuri tik bieži netiek uz Rīgu,» piebilst aktrise.

Gunta arī palepojas, jo 19. aprīlī būs 100. izrāde «Laulātajam un brīvajam», kurā viņa spēlē kopā ar Jakovu Rafalsonu. Šī izrāde joprojām tiek spēlēta skatītāju pilnās zālēs. «Ja zāle ir pilna, tad, kā saka mans partneris, kvalitāti nosaka cilvēku kājas,» smejas Gunta.

Un pavisam nesen no režisores Intas Gorodeckas nācis uzaicinājums piedalīties pašmāju populārajā seriālā «UgunsGrēks». «Intu satiku pavisam nejauši, ejot ārā no izrādes. Es viņu pazīstu jau ļoti sen, un mēs mīļi sasveicinājāmies. Viņai bija padomā meklēt jaunu tēlu seriālam. Un viņa izvēlējās mani. Tas ir negaidīti, bet es ticu, ka tas viss no augšas tiek risināts. Esmu sevi uzticējusi un ļaujos. Tā man ir vieglāk, un kaut kā viss notiek. Esmu atkal kopā ar televīzijas cilvēkiem, ar kuriem biju kopā jau jaunības dienās. Tā ir tāda iegrimšana nostalģijā,» salīdzina aktrise un atceras daudzos pašmāju TV seriālus, kuros viņa filmējusies: «Iela 21», «Tumsas puķe». Tad bijis brīnišķīgs seriāls «Klāra Vīka» kopā ar Mārtiņu Vērdiņu kā Šopenu, bet diemžēl šis seriāls arhīvos vairs nav saglabājies. Aktrise ar Imantu Skrastiņu spēlējusi arī seriālā «Attopies, Kristofor!», bet ar Jāni Jarānu «Ferdinands Lieliskais».

Saldā «UgunsGrēka» popularitātes garša

Gunta Virkava atklāj, ka viņas atveidotā varone seriālā «UgunsGrēks» ir izmisusi māte. Un šīs sievietes parādīšanās seriālā būšot ļoti negaidīta, tā sacelšot vētru ūdens glāzē. Gunta atzīst, ka pašai šis tēls vēl jāizprot: «Teātrī es saņemu gatavu lugu, un man jau ir kāds priekšstats, kā es veidošu tēlu. Seriālā viss notiek negaidīti. Bet vai nav tā, ka arī dzīvē tu nezini, kas tevi nākamajā dienā sagaida? Tur jau ir tā lieta, ka mēs ieplānojam, bet Dievs par to pasmejas. Ir tik negaidītas situācijas, ka tas mani tiešām uzrunāja piedalīties seriālā, jo tu nezini, kas būs rīt. Nezinu, kādas situācijas šis tēls risinās, kādus kuriozus taisīs. Ir jau tā, ka mūsos ir gan mīlestība, gan sātans, gan eņģelis. Vienā cilvēkā viss ir iekšā. Tādēļ jāmeklē cēlonis cilvēka rīcībai. Vienmēr jārod atbilde uz jautājumu – kāpēc viņš tā rīkojas?» spriež seriāla jaunpienācēja.

««UgunsGrēks» ir ilgu laiku, un skatītāji iecienījuši un iemīlējuši visus tēlus. Ļoti aizkustina, ka tos varoņus, kuri rīkojas ne sevišķi tīkami, skatītāji identificē ar pašu aktieri. Mildiņai, kuru atveido Ilze Vazdika, iet klāt un prasa receptes, un vienai aktrisei no Dailes teātra, vārdu neminēšu, kāds dusmīgs kungs skrēja pakaļ ar lietussargu. Tas kaut kā dīvaini likās. Tā nedrīkst būt, tas taču ir mūsu darbs. Vai tad, ja tev jāspēlē slepkava, arī dzīvē esi tāds?» prāto aktrise. Gunta negrib teikt, ka viņas tēls seriālā būs negatīvs.

Aicina sievietes būt laimīgas!

Vaicāta, kā aktrise jūtas savos gados, Gunta iesaucas: «Kādos gados!? Es jūtos labi!» Viņa atzīst, ka būtībā ir jāpriecājas par to, kas ir dots, nevis jāraud par to, kā nav. Šī lieta vienmēr dzīvē jāatceras. «Lai cilvēki apdomājas un secina, ka vienā dienā mēs visi nebūsim. Pats svarīgākais, lai kara nebūtu. Ir jāpriecājas, ka Dievs devis dzīvi! Es gan nezinu, vai vīriešiem no mazotnes būtu jāļauj spēlēties ar pistolēm un automātiem, kā arī šaut ar kaķenēm, lai viņi, izauguši par vīriem, ņem rokās īstās pistoles. Vai tāpēc sievietes dzemdējušas dēlus, lai viņi atņemtu citam cilvēkam dzīvību? Domāju, ka tas satrauc daudzus cilvēkus,» sašutusi par beidzamā laika notikumiem pasaulē ir Gunta.

Viņasprāt, briesmīgi ir arī tas, ka izveidojies tāds tehnolaikmets, ka cilvēki pārstājuši komunicēt un sazināties. Turklāt pazudušas savstarpējas normālas, cilvēciskas attiecības. «Atgriežamies, lūdzu, pie cilvēciskuma!» aicina sievišķīgā aktrise.

Aktrises novēlējums sievietēm šajā pavasarī – smaidīt un būt laimīgām, mīlēt un būt mīlētām! Un tas nepavisam nenozīmē, ka obligāti pie sāniem jābūt vīrietim, jo mīlestība ir jājūt pret itin visām cilvēciskajām attiecībām.