Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: Andželīna Džolija cīnās ar vēzi

© Scanpix

Tā bija ziņa, kas pārsteidza pasauli. Holivudas superzvaigzne pirms diviem gadiem pieņēma radikālu lēmumu: šķīrās no savas sievišķības simbola – krūtīm. Tagad amerikāņu aktrise Andželīna Džolija (39) izdevuma «The New York Times» interneta vietnē paziņojusi, ka izoperējusi arī olnīcas un olvadus, lai samazinātu vēža risku. Operācija veikta, jo ārstiem radušās aizdomas, ka aktrisei varētu būt vēzis agrā stadijā.

Viss, kas mūs nenogalina, padara stiprākus

Pirms diviem gadiem aktrise veica dubulto mastektomiju krūts vēža riska mazināšanai. No slimības mirusi aktrises māte, vecmāmiņa un tante. Džolijai atklātais BRCA1 gēns noteica 87% lielu krūts vēža un 50% lielu olnīcu vēža risku. Aktrise savu izvēli atklāti runāt par veiktajām operācijām pamato ar vēlēšanos informēt citas riskam pakļautās sievietes par viņu iespējām.

«Nav viegli pieņemt šādus lēmumus, bet var uzņemties kontroli un risināt jebkuras veselības problēmas. Meklējiet palīdzību, uzziniet par iespējām un pieņemiet lēmumus, kas ir jums atbilstošākie. Zināšanas ir spēks,» mudina Andželīna Džolija.

Tāpat kā pēc mastektomijas operācijas, arī šoreiz aktrise piedzīvoto smalkās detaļās aprakstījusi «The New York Times» publikācijā. Džolija atklāj, ka pēc operācijas viņai iestājusies pāragra menopauze.

«Man vairs nevarēs būt bērni. Iespējams, ka būs kādas fiziskas izmaiņas. Taču mani nebaida nekas no tā. Nevis tāpēc, ka es būtu stipra, bet gan tāpēc, ka tā ir daļa no dzīves,» uzsver Džolija. «No tā nav jābaidās,» raksta aktrise, kura pašlaik laulībā ar aktieri Bredu Pitu audzina sešus bērnus. Aktrise uzsver, ka tic senajai parunai, ka viss, kas mūs nenogalina, padara stiprākus.

Pievērsusi uzmanību ļoti nopietnai tēmai

Pirms diviem gadiem aktrise Andželīna Džolija izdevuma «The New York Times» interneta vietnē atklāja, ka veikusi dubulto preventīvo mastektomiju (piena dziedzeru audu izņemšana) krūts vēža riska mazināšanai. Šī ziņa parādījās kā viena no galvenajām pat vadošo ziņu aģentūru lielajos virsrakstos, izraisot spraigu diskusiju vētru. Kas bija neparasti lielās uzmanības iemesls? Vai fakts, ka to paveikusi planētas seksīgākā un jutekliskākā sieviete – Džolija? Vai arī fakts, ka sieviete, būdama pilnīgi vesela, bet baidoties saslimt ar vēzi, pieņēma lēmumu spert šādu radikālu soli? Iespējams, ka abi fakti ir ievērības vērti, lai par to runātu un aktualizētu vēža profilakses tēmu.

Mediķi apgalvo, ka katrs gadījums ir unikāls un atsevišķi vērtējams – kas der vienai sievietei, iespējams, nav piemērots citai. Tas arī nebūt nenozīmē, ka visām sievietēm, kurām ir paaugstināts riska faktors saslimt ar krūts vai kādu citu vēzi, tūdaļ jāguļas uz operācijas galda. Taču Andželīnas drosme publiskot savu personisko stāstu un pieredzi ir apsveicama, jo viņa tādējādi ir pievērsusi uzmanību ļoti nopietnai tēmai – vēža ģenētiskajām saknēm.

Gēni un bailes no slimības

Džolijas māte Marčelīna Bertranda nomira 2007. gadā 56 gadu vecumā ar krūts vēzi. Viņai piemita iedzimts kļūdains gēns – BRCAI. Aktrises māte cīnījās ar slimību desmit gadus, līdz beidzot tā viņu uzveica. Lai uzzinātu, vai arī viņai nepastāv risks saslimt ar vēzi, Džolija tolaik veica gēnu testu, kurā tika atklāts, ka arī viņai ir šāds gēns, kas ievērojami palielina iespēju saslimt ar krūts un olnīcu vēzi. Procentuāli šāda iespējamība ir satriecoši augsta – 87% saslimt ar krūts vēzi un 50% risks saslimt ar olnīcu vēzi. Aktrise bailēs saslimt ar ļaundabīgo slimību izvēlējās radikālāko metodi. Operācija netika veikta, lai ārstētu vai izoperētu ļaundabīgo audzēju, jo tāda jau nebija, bet bailēs no slimības.

«Es to nedarīju tikai tāpēc, ka man ir gēna BRCA1 mutācija, un gribētu aicināt citas sievietes rīkoties līdzīgi,» Džolija norāda slejā laikrakstā «The New York Times». «Pozitīvs BRCA nenozīmē, ka uzreiz jāliekas uz operāciju galda. Manā gadījumā Austrumu un Rietumu ārsti bija vienisprātis, ka olnīcu un olvadu izoperēšana ir labākais variants, jo, pat neskatoties uz BRCA gēnu, manā ģimenē no vēža mirušas trīs sievietes.» Ārsti ieteikuši veikt operāciju apmēram desmit gadus pirms tā vecuma, kad viņas radiniecēm tika konstatēts vēzis. «Manai mātei diagnosticēja vēzi, kad viņa bija 49 gadus veca. Man tagad ir 39 gadi,» teica Džolija.

«Mani bērni redz tikai mazās rētiņas un neko vairāk. Citādi viņiem ir tā pati māmiņa, kas bija agrāk. Viņi zina, ka es viņus mīlu un ka darīšu visu, lai pēc iespējas ilgāk varētu būt ar viņiem kopā,» savu izvēli skaidro Džolija. Aktrise atzinās, ka bērni jau iepriekš bija jautājuši, kas noticis ar viņu vecmāmiņu un vai arī ar mammu var notikt tas pats.

«Tā ir mana realitāte,» pauž Džolija, norādot, ka pie vainas ir gēni, kuri palielina krūts un olnīcu vēža riskus. Pēc operācijām viņa iespēju saslimt ar šo nāvējošo slimību samazinājusi no 87% uz 5%.

Aktrise uzsvēra, ka viņas dzīvesbiedrs, aktieris Brets Pits, viņu atbalstījis. «Es jutos tiesīga izšķirties par šādu soli, un tas nekādā veidā nemazinās manu sievišķīgumu,» uzsver aktrise, kura daudzās aptaujās atzīta par pievilcīgāko sievieti pasaulē.

Personiskā medicīniskā izvēle

«My Medical Choice» – šādu virsrakstu aktrise deva savai publikācijai «The New York Times» interneta vietnē, skaidrojot tik personiskas lietas publiskošanu sabiedrībai. Džolija šo izvēli skaidroja ar savu sāpīgo pieredzi, zaudējot māti, kas aktrisei bijis ļoti smags trieciens un pārdzīvojums. Zaudēt māti vēža dēļ – Džolija nevēloties, ka kaut ko tādu piedzīvotu viņas bērni. Tāpēc viņa nolēma veikt gēnu testu, un tāpēc arī radās lēmums amputēt krūtis un tagad arī izoperēt olnīcas. Pirmo sarežģīto operāciju un terapijas norisi aktrisei izdevās paturēt slepenībā. Visu šo laiku kopā ar viņu bija dzīvesbiedrs Breds Pits.

Pēc operācijām Džolija nemaz nedomāja par atpūtu un samērā ātri atgriezās sabiedrībā, turpinot savu ANO miera vēstneses darbu pasaulē vai apmeklējot kinozvaigžņu pasākumus. Pēc mastektomijas operācijas viņa kopā ar Lielbritānijas ārlietu ministru Viljamu Heigu devās uz Āfriku, lai tiktos ar seksuālās vardarbības upuriem kara skartajās zonās, piedalījās viesa statusā G8 valstu sanāksmē Londonā, pēc olnīcu izoperēšanas kopā ar bērniem devās saņemt balvu par lielisko ļaunās fejas Malefisentas lomas atveidojumu animācijas filmā.

Ar savu atklātību un izvēli runāt par potenciālo slimību publiski Džolija aicina sievietes nebaidīties izšķirties par radikāliem soļiem, jo nereti tie var izglābt dzīvību.

«Es ceru, ka ikviena sieviete, kura uzklausīs manu stāstu un pieredzi, apzināsies, ka vienmēr pastāv iespēja. Ir izeja! Es vēlos mudināt ikvienu sievieti, kurai ģimenē bijuši vēža gadījumi, apsvērt savas iespējas, lai samazinātu saslimšanas risku,» saka drosmīgā aktrise.

Rāmītī ielikt šo:

Ar zināšanām pret slimību

Iespējams, daudziem liekas, ka krūts vēzis nav viņu problēma. Cilvēki par to nevēlas runāt, domādami, ka vēzis viņus neskars. Tomēr par šo problēmu ir jārunā, jo tā jau ir skārusi gandrīz katru ģimeni, draugu vai paziņu. Sievietes par atklāto diagnozi klusē, baidoties, ka tiks pamestas, atlaistas no darba vai atstumtas. Klusē, kamēr ir par vēlu. Krūts vēzis ir izplatītākā onkoloģiskā slimība sievietēm, un pērn tas tika konstatēts rekordlielam sieviešu skaitam – aptuveni 1200 pacientēm. Socioloģiskie pētījumi liecina, ka 60% Latvijas sabiedrības ir zema interese vai pat vienaldzība par krūts vēzi un ar to saistītiem riskiem. Vairumā gadījumu slimība tiek ielaista un netiek konstatēta agrīnā stadijā. Tā rezultātā ik gadu vidēji 500 sieviešu zaudē vienu vai abas krūtis un diemžēl no šīs slimības mirst vairāk nekā 400 sieviešu.

Cīņā pret nezināšanu un slimību iesaistās ne tikai Holivudas aktrises, bet arī Latvijā populāri cilvēki, 10. aprīlī atklājot ikgadējo krūts veselības informatīvo kampaņu «Pārbaudi krūtis, lai dzīvotu!».