Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Skandalozi

"Ekselences" ražotāji: "uzlabotais" saldējums nav kaitīgs

© Instagram

Kā jau ziņots, cilvēkus sociālajos tīklos satraukusi kāda lietotāja publicēta fotogrāfija ar komentāru, ka līdz šim mīlētais "Ekselences" saldējums pēc "uzlabošanas" esot kļuvis kaitīgs veselībai.

Jau iepriekš ziņots, kāds vērīgs saldummīlis sociālajos tīklos izplatījis fotogrāfiju ar komentāru:  "Uzdevums – atrodi atšķirību? Nav nemaz viegli pamanīt, ka zaļā emblēma labajā apakšējā stūrī ir nemanāmi mainījusies. Godīgi sakot, esmu diezgan dusmīgs un vīlies – šis bija viens no pavisam retajiem saldējumiem, kuru varēju dot bērnam. Tagad diemžēl vairs šo pirkt nevar (arī balto piena) – nemanāmi pievienots karagināns, kas bērniem ir ļoti kaitīgs. Tiešām žēl, ka nauda nosaka visu," komentējis acīgais saldējuma mīlis.

Arī citi sociālo tīklu lietotāji pauž savu sašutumu:

"Uzlabotā" Plombīra Ekselence ir ar taukskābju mono un diglicerīdiem, baltās akācijas un guāra sveķiem, karaginānu...iepriekš bez šī varēja iztikt. No sastāva izņemta ciete, rīsu milti, citrusaugļu šķiedrvielas, inulīns, piena olbaltumvielas. Tāda kārtīga vilšanās"

"Diemžēl - arī savu mīļāko ķiršu ekselenci nāksies mainīt pret ko citu."

"Tas brīdis, kad tavi 2 mīļākie saldējumi kļūst par kārtējo ķīmisko s.... Vairs nepirksim."

"@Kaarums ar pilns ar s....., reāla alerģija. Kausētais siers vairs ne pēc kā negaršo. Nepērku jau principā."

Tikmēr pats saldējuma ražotājs -  "NP Foods" -, atbildot uz lietotāju iebildumiem, portālam nra.lv uzsver - visas izteiktās bažas ir pārspīlētas.

"Karagināns tiek plaši izmantots pasaulē saldējuma ražošanā un kā pārtikas piedeva nav kaitīgs cilvēka veselībai. Ekselences saldējumā tas tiek pievienots niecīgā daudzumā – proti, 0.03% apmērā, un šāds daudzums nekādi neapdraud pircēju veselību. Arī preču zīme "Dabīgs produkts” atzīst karagināna lietošanu," stāsta AS "Rīgas piena kombināts" kvalitātes departamenta vadītāja Ineses Žēpere.

"Karagināns ir stabilizētājs. Stabilizētāji tiek izmantoti saldējumā, jo tie ļauj saglabāt produkta struktūru un konsistenci transportēšanas un uzglabāšanas laikā. Saldējums ir jāuzglabā temperatūrā, ne augstākā par -18 °C, bet bieži vien tirdzniecības vietās šo temperatūru neievēro, līdz ar to saldējuma īpašības mainā, būtiski ietekmējot kvalitāti. Lai to nepieļautu, saldējuma ražošanā tiek izmantoti stabilizētāji, tajā skaitā karagināns ļoti niecīgā apjomā," komentē Žēpere.