Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Skandalozi

VAKARA ZIŅAS: Seriālu karaliene Viktorija Rufo sastapusi "lielisko"

© privāts arhīvs

Meksikāņu aktrise Viktorija Rufo (52) jeb īstajā vārdā Marija Viktorija Euhenija Gvadalupe Martinesa del Rio Moreno Rufo telenovelēs filmējas jau 37 gadus un nebūt nedomā apstāties. TV skatītājiem Rufo palikusi atmiņā un asociējas ar 90. gadu sākumā tik populāro seriālu «Vienkārši Marija», kurā aktrise iejutās Marijas Lopesas lomā.

Aktrises personīgā dzīve īpaši daudz no viņas atveidoto personāžu likteņiem neatšķiras. Tā ir vētraina un spilgtām emocijām bagāta.

Pēdējais kino darbs, kurā Viktorija Rufo filmējusies, ir 2014. gadā uzņemtais seriāls «Nemīlētā», kuru no 26. janvāra būs iespējams redzēt arī LNT kanālā.

Aktrise ar pievienoto vērtību

1962. gada 31. maijā Mehiko Ramona Martinesa del Rio un Gvadalupes Moreno Ereras ģimenē piedzima meitiņa, kurai, kā jau Meksikā ierasts, vecāki deva ļoti garu vārdu, bet sauca vienkārši par Viktoriju. Toreiz vecāki pat nojaust nevarēja, ka viņu meitai liktenis būs lēmis kļūt par vienu no pasaulē atpazīstamākajām televīzijas seriālu aktrisēm. Viktorijai ir divas māsas, kuras arī cieši saistītas ar kino pasauli, – Marsela ir producente, savukārt Gabriela ir aktrise, kā arī strādā televīzijā un radio par raidījumu vadītāju. Starp citu, 1982. gadā māsas Viktorija un Gabriela filmējās kopā seriālā «Mīli mani vienmēr».

Aktrises prasmes Rufo apguva Meksikas slavenākajā Andresa Solera vārdā nosauktajā mākslas akadēmijā, bet, lai iegūtu daudzveidīgāku un vispusīgāku izglītību, viņa studēja arī horeogrāfiju un dziedāšanu. Viktorija, pateicoties iedzimtam aktrises talantam, jau no agras bērnības bija skolas teātra uzvedumu spožākā zvaigzne. Skolā meitene pirmo reizi kāpa uz skatuves un pirmo reizi izbaudīja prieku no aplausiem. Jau no 14 gadu vecuma viņa sāka piedalīties dažādos ar televīziju saistītos projektos, bet pirmās nopietnās kino lomas saņēma 70. gadu izskaņā. Taču par aktrises karjeras sākumu uzskata seriālu «Kāda ārsta problēmas», kas uz televīzijas ekrāniem nonāca 1980. gadā. Pēc šī seriāla jauno aktrisi ievēroja daudzi Meksikas telenoveļu režisori un sāka viņai piedāvāt lomas citu pēc citas. Ar katru nākamo seriālu Viktorijas Rufo popularitāte Latīņamerikas valstīs pieauga arvien lielāka. Taču pasaules slava un atpazīstamība pie mākslinieces atnāca tikai 1989. gadā pēc piedalīšanās režisora Ernesto Alonso seriālā «Vienkārši Marija», kurā aktrisei bija atvēlēta galvenā loma. Telenovelei bija fenomenāli panākumi visā pasaulē, kas nodrošināja Viktorijai jaunus un labi apmaksātus līgumus. Diemžēl Latīņamerikā seriālu aktrisēm, kuras pārkāpušas 30 gadu slieksni, ir arvien sarežģītāk tikt pie lomām, ja vien tēvs vai vīrs nav kāds augsti stāvošs valsts pārvaldes darbinieks vai ievērojams kino darbonis. Taču Rufo, pateicoties savam talantam, iztiek bez «blatiem». Vēl vairāk – katrai filmai, kurā viņa piedalās, panākumi garantēti. Viņa ir kā pievienotā vērtība katram seriālam, kurā filmējas. Neraugoties uz spožo kino aktrises karjeru, Viktorija atzīstas, ka vienmēr sapņojusi par spēlēšanu uz teātra skatuves. Būdama neatlaidīga un mērķtiecīga sieviete, Rufo savu sapni piepildīja, un viņas kontā ir vairākas lieliskas teātra komēdijas. Spēlējot izrādes, aktrise apceļojusi gandrīz visu Meksiku un iekarojusi skatītāju mīlestību un atzinību.

Superzvaigzne, kuru mīl katrā mājā

Pateicoties telenovelei «Vienkārši Marija», aktrise bija tik slavena visā Padomju Savienībā, ka vizītes laikā Maskavā viņu pat pierunāja filmēties toreiz ietekmīgās un ļoti bagātās, bet, kā vēlāk izrādījās, krāpnieciskās akciju sabiedrības «MMM» reklāmas rullītī. Taču arī tas, ka investīciju kompānija «MMM» sabruka un tās īpašnieki nonāca aiz restēm, neietekmēja seriālu zvaigznes popularitāti. Viktorija Rufo seriāla «Vienkārši Marija» 143 sēriju laikā bija kļuvusi gluži vai par ģimenes locekli gandrīz ikvienā padomju ģimenē. Kad televīzijas ekrānos rādīja seriāla noslēguma sērijas, ielas kļuva daudz tukšākas un no māju logiem bija dzirdama iemīļotās meksikānietes balss. Viņas un seriāla varoņu vārdos nosauca daudzus tolaik PSRS teritorijā dzimušos mazuļus. Savukārt Baltkrievijā radīja īpašu ābolu šķirni, kam deva nosaukumu «Vienkārši Marija».

Pēc seriāla fenomenālajiem pamākumiem Viktorija Rufo kļuva par biežu viešņu Padomju Savienībā, kur sniedza intervijas un piedalījās dažādās televīzijas pārraidēs. Aktrisei pat bija diezgan daudz piedāvājumu saistībā ar darbu no vairākiem «brālīgo republiku» televīzijas producentiem, taču Viktorija Rufo nepadevās kārdinošajiem piedāvājumiem un atgriezās dzimtenē.

Skandaloza šķiršanās noved līdz slimnīcai

Ar savu spilgto aktrises talantu Viktorija Rufo kļuvusi par pasaules līmeņa kinozvaigzni, un varētu šķist, ka tagad atliek vien baudīt slavas saldos augļus. Taču daudzkārt intervijās aktrise atzinusi – panākumi uz kino ekrāniem, slava, nauda un izdevīgi līgumi nebūt nav visa dzīve. Peldoties savā ārišķīgajā un šķietamajā labklājībā, viņa sapņoja par īstu mīlestību, jauku ģimenes ligzdiņu un veselību, kas pēdējos gados sākusi pieklibot.

Ar savu pirmo vīru, slaveno meksikāņu komēdiju aktieri un producentu Euhenio Derbesu Viktorija iepazinās, kad filmējās telenovelē «Vienkārši Marija», kurā, kā zināms, Rufo atveidoja galveno lomu, savukārt Euhenio nāca apciemot savu māti, slaveno meksikāņu aktrisi Silviju Derbesu, kura seriālā tēloja donu Mati. Aktieru pāris salaulājās 1991. gadā un jau pēc nepilna gada viņi kļuva par vecākiem dēliņam Hose Eduardo. Sākumā laulības dzīve šķita skaista un laimīga. Turklāt Viktorija un Euhenio kopā piedalījās teātra izrādēs. Taču ar laiku ģimenes idille sašķobījās un sāka pārvērsties īstā murgā. Euhenio uz visiem vīriešiem, ar kuriem Viktorija sadarbojās, kļuva neprātīgi greizsirdīgs. Viņu pārņēma arī profesionāla greizsirdība. Derbess arvien biežāk vārdiski aizvainoja un pazemoja savu sievu, apsaukāja viņu par netalantīgu vējagrābsli, kura, tikai pateicoties veiksmei, ir kļuvusi populāra, bet viņam viss nācis, smagi strādājot. Jāteic, ka lielu karoti darvas ģimenes medus mucai pielika arī Euhenio māte Silvija, kura, tāpat kā seriālā «Vienkārši Marija», arī dzīvē izrādījās nešpetna kundze un žurnālistiem paziņoja, ka vedekla pret viņu sakūda mazdēlu Hosē Eduardo un neļauj viņiem satikties. Nespēdama paciest nemitīgos pazemojumus un skandālus, Viktorija nolēma aiziet no vīra, un 1996. gadā aktieru pāris izšķīrās. Diemžēl tas nenotika civilizēti, bet ar skaļu skandālu. Euhenio bija nolēmis iznīcināt bijušās sievas aktrises karjeru. Sākās apvainojumi, ķengājošas publikācijas un tiesas prāvas. Tolaik Rufo radošie pacēlumi mijās ar dziļu un mokošu depresiju. Dvēseles pārdzīvojumiem, kā jau ierasts, pievienojās arī fiziskas sāpes. Ginekoloģiska rakstura saslimšana aktrisi noveda līdz operācijas galdam. Organisma atveseļošanās noritēja ļoti smagi, bet tad sekoja sarežģījumi uz nervu pamata un atkal slimnīca, un cilvēki baltos halātos...

Dēls palīdz atgūties pēc smagās šķiršanās

Pēc tik sāpīgas un smagas šķiršanās Viktorija par vīriešiem un jaunu attiecību veidošanu nevēlējās domāt. Tolaik vienīgais vīrietis viņas dzīvē bija dēls Hosē Eduardo, kuram viņa veltīja visu savu brīvo laiku. Aktrise atzīstas, ka dēls viņai kļuva par «drošu balstu» un «tiltu no pagātnes uz nākotni». Rufo paņēma atvaļinājumu un kopā ar dēlu apceļoja pusi pasaules. Ceļojumu laikā vienkārši laiskojās un TV ekrānā vēroja seriālus. Beidzot bez laulātā drauga pārmetumiem Viktorija varēja izgulēties pēc sirds patikas, miegam veltot 12–13 stundas diennaktī, kā arī piepildīja savu sapni – ķemmēja veikalus un pirka visu, ko sirds kāro, sākot ar parfimēriju un beidzot ar dārgu sadzīves elektroniku. Tas arī bija laiks, kad Hosē Eduardo nolēma iet mammas pēdās un kļūt par aktieri. Viktorijai ļoti patika septiņus gadus vecā dēla izvēle, un viņa ar prieku veda puiku uz aktiermeistarības, plastikas un vokālās mākslas nodarbībām. Tiesa, jau 14 gadu vecumā zēna intereses mainījās un viņš vēlējās kļūt par advokātu. Hosē Eduardo spēja pilnībā piepildīt to tukšumu, kas Viktorijai bija radies pēc šķiršanās no Euhenio, un tobrīd viņa domāja, ka tā arī nodzīvos dzīvi viena. Kādu brīdi aktrisei piezagās doma, ka viņas ģimenes sievietēm ir lemts būt stiprām, bet vienām. Viktorijas vecmāmiņa lielāko dzīves daļu viena pati audzināja viņas mammu, savukārt aktrises vecāki izšķīrās, kad meita bija pavisam maza. Māte tā arī vairs pie vīra neizgāja un bija spiesta vienatnē izaudzināt trīs meitas. Palēnām šķiršanās sirdssāpes sāka pierimt, rētas dvēselē sadzīt, un Viktorija apjauta, ka būtu gatava jaunām attiecībām, turklāt Hosē Eduardo jau daudzkārt bija ieminējies, ka gribētu sev māsiņu vai brālīti.

Tagad Hosē Eduardo ir jau liels un dažreiz piedalās kādā teātra izrādē, bet lielāku popularitāti jauneklis iemantojis kā brunču mednieks un siržu lauzējs. Žurnālisti ne reizi vien nofotografējuši viņu ballītēs un naktsklubos ar kārtējo sirdsdāmu.

Atguva ticību mīlestībai un laida pasaulē dvīņus

2000. gadā Viktorijai Rufo sākās jauna dzīve – viņa atgriezās kino uzņemšanas laukumā un iepazinās ar Meksikā ietekmīgu advokātu un politiķi Omāru Fajadu, kurš tagad ir Idalgo štata galvaspilsētas Pačuka de Soto mērs. Viņš aktrisi savaldzināja ar savu labestību, atsaucību un galantumu. Ar viņu Viktorija jutās stabili, mierīgi un droši. Bet pats galvenais – Omārs mācēja atrast burvju atslēdziņu uz Hosē Eduardo sirdi. Viņiem izveidojās brīnišķīga sapratne un draudzība, turklāt starp viņiem nekad nav valdījušas patēva un audžudēla attiecības.

2001. gada martā Mehiko pie Svētā Augustīna baznīcas Viktorija un Omārs pirms laulībām nokļuva kāzu dziesminieku «marjači» un žurnālistu ielenkumā. Bīskapam bija krietni jānopūlas, lai zvaigžņoto jauno pāri izrautu no pielūdzēju pūļa un ievestu dievnamā, kas laistījās milzīga izmēra sveču gaismās un izstaroja reibinošu aromātu, kas nāca no vairākiem simtiem baltu rožu, ar kurām varēja konkurēt vienīgi žilbinoši sniegbaltā līgavas kleita, nevainojami eleganta ar gandrīz 40 metrus garu velci. Pusotru stundu ilgā laulību ceremonija noslēdzās ar jaunā pāra pasludināšanu par vīru un sievu cilvēku un Dieva priekšā. Viktorijas acīs sariesās prieka un laimes asaras. Medusmēnesī jaunais pāris devās ceļojumā pa Singapūru, Austrāliju un Bali.

Diemžēl pārciestās ginekoloģiskās kaites un ar tām saistītās operācijas liedza jaunajai ģimenei kļūt par vecākiem. Taču Viktorija, būdama neatlaidīga un mērķtiecīga sieviete, nemeta plinti krūmos. Viņa trīs gadus apmeklēja labākos speciālistus un nemitīgi ārstējās, līdz 2003. gadā beidzot palika stāvoklī. Tiesa, ārsti aktrisi brīdināja, ka 41 gada vecumā grūtniecība, iespējams, būs smaga un var noritēt ar sarežģījumiem. Taču Rufo par grūtniecības pārtraukšanu negribēja neko dzirdēt. Par laimi, mediķi bija kļūdījušies ar prognozēm – grūtniecības laiks aizritēja diezgan viegli. Tolaik katru Viktorijas soli atspoguļoja presē un visa valsts dzīvoja līdzi aktrises grūtniecībai. 2004. gada 11. augustā pasaulē nāca dvīņi – puika Anuārs un meitene Viktorija. Pēc bērnu piedzimšanas aktrise kinematogrāfijā ieturēja nelielu pauzi, lai atkal izbaudītu jaunās māmiņas laimi. Bet pēc tam ar dubultu sparu metās iekšā darbos, spēlējot seriālos. 2006. gadā Viktorija kļuva par «Ģimenes plānošanas fonda» prezidenti. Tagad viņa dzīvo laimīgu un harmonisku dzīvi un daudz laika velta ģimenei, ko slavenā aktrise uzskata par savu lielāko vērtību.