Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Skandalozi

Pakistānas tiesa piespriež 26 gadus cietumā lielākās mediju impērijas īpašniekam

© Scanpix

Pakistānas tiesa otrdien piesprieda 26 gadu cietumsodu valsts lielākā mediju konglomerāta īpašniekam par "zaimojoša" šova pārraidīšanu.

Gilgitas pretterorisma tiesa līdz ar Šakilu ur Tahmanu notiesāja arī raidījuma vadītāju un divus tā uzaicinātos viesus.

Tomēr spriedums, domājams, tā arī nestāsies spēkā, jo Gilgitas-Baltistānas reģions atrodas Pakistānas kontrolētajā Kašmiras daļā, uz kuru pretendē arī Indija, un tas netiek uzskatīts par pilntiesīgu valsts provinci. Tādējādi arī Gilgitas tiesas spriedumi nedarbojas pārējā Pakistānas reģionā.

Četriem notiesātajiem piespriesta 1,3 miljonus rūpiju (aptuveni 10 500 eiro) liela sodanauda, kā arī uzdots pārdot savus īpašumus un nodot pasi.

"Pasludināto noziedznieku tīšās darbības uzbudinājušas visu valsts musulmaņu prātus un aizskārušas jūtas. To nevar uztvert ar nevērību, un šāda tendence ir stingri jāizskauž," teikts tiesas spriedumā.

Lai gan tiesā nebija neviena apsūdzētā advokāta, tiesa uzdeva tos pārstāvēt valsts advokātam.

Televīzijas kanāla "Geo TV" ikdienas rīta šovā maijā piedalījās vietējā zvaigzne Vēna Malika, kas dejoja ar savu vīru, kamēr sūfiju mūziķi izpildīja reliģisku dziedājumu par pravieša Muhameda meitas kāzām.

Šī pārraide sociālajos medijos izraisīja asu diskusiju vētru, lai gan iepriekš līdzīgiem šoviem citos televīzijas kanālos netika pievērsta nekāda uzmanība.

Daudzi komentētāji uzskata, ka kampaņu par zaimošanu pret "Geo TV" uzkurinājusi armijas vadība, jo televīzijas kanāls tobrīd kritizēja bruņotos spēkus, kas Pakistānā tradicionāli baudījuši lielu politisko ietekmi.

Prasību Gilgitas tiesā 26.maijā iesniedza konservatīvais sunnītu garīdznieks Himajatulla Hans, kas ir pret šiītiem vērstās organizācijas "Ahl-e-Sunnat Wal Jamaat" (ASWJ) līdera vietnieks.