Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Skandalozi

Latviešu skaistules Lingita un Kristīne pozē ar ieročiem rokās

© f64

Blondīņu rīkotais starptautiskais konkurss «Mrs. Top Of The World» pēc pēdējām aktivitātēm sociālajos tīklos pretendē nevis uz vietu prestižāko konkursu sarakstā, bet uz starptautisku skandālu: brīdī, kad visa pasaule iestājas pret militāro konfliktu Ukrainā, publicētas fotogalerijas, kurās redzamas meitenes ar kaujas ieročiem.

Pērn vasarā Latvijā pirmoreiz norisinājās starptautiska mēroga konkurss «Mrs. Top Of The World», nedaudz vēlāk arī «Miss Top Of The World». Tā rīkošanu uzņēmās divas sabiedrībā pazīstamas blondīnes – Liene Skulme un Kristīne Lindenblate. Abas jau iepriekš pauda pārliecību, ka šis konkurss tiks ievērots un būs starp pasaulē prestižākajiem. Konkurss tiek plaši reklamēts arī sociālajos tīklos, bet aizvadītajā nedēļā konkursa oficiālajā profilā rīkotāji publicēja visai pretrunīgas bilžu galerijas. Tās gan tapušas pagājušā gada konkursa laikā – tajās meitenes redzamas pozējām ar ieročiem. Ņemot vērā šobrīd Ukrainā notiekošo militāro konfliktu un pasaules vēršanos pret agresiju, šādas galerijas publicēšana, maigi izsakoties, šķiet nelaikā.

«Sievietes loma ir dāvāt dzīvību, nevis to atņemt, tāpēc, manuprāt, sieviete ar ieroci vispār ir neētisks skats,» sarunā ar »VZ« viedokli pauda Latvijas institūta direktore Kārina Pētersone. «Šobrīd modes pasaulē pat vīrieši reti tiek attēloti ar ieročiem rokās. Taču organizatoriem pašiem būtu jāizvērtē, kādu priekšstatu viņi par sevi grib radīt. Tā ir ļoti nopietna atbildība. Ja arī šobrīd nebūtu militāro konfliktu Ukrainā, bildes ar ieročiem tāpat ir pretrunīgi vērtējamas. Šobrīd jebkurā konkursā pozēt ar ieroci rokās ir pretdabiski, jo ierocis ir aizsardzības priekšmets reālos militāros konfliktos, nevis modes lieta.» Līdzīgi domā arī Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes nodaļas profesore Žaneta Ozoliņa. «Konkurss, protams, tiek saistīts arī ar valsti, kurā tas notiek. Rīkotājiem ir jāapzinās sava atbildība un jāizvērtē, ko viņi publicē. Manuprāt, tas [šādu fotogrāfiju publicēšana] ir diezgan nepieņemami,» uzskata Ozoliņa.

Savukārt paši rīkotāji šajā foto galerijā neko nosodošu nesaskata. «Tas tika bildēts jau pagājušajā vasarā un bija viens no konkursa pasākumiem. Meitenēm bija iespēja iejusties Džeimsa Bonda filmu liktenīgo dāmu lomā. Tuvojoties šā gada konkursam, mēs tagad sociālajos tīklos atjaunojam dažādu informāciju par jau notikušo [konkursu]. Tāpēc arī šīs bildes tika publicētas tikai šonedēļ,» »VZ« skaidroja Skulme.