Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Skandalozi

Itālijas ciematā svin čūsku dienu

© Scanpix/AP

Kokulo ciematā Itālijā dzīvo tikai 258 iedzīvotāji, taču ik gadu maija sākumā tajā ierodas tūkstošiem tūristu ne tikai no Itālijas, bet arī citām valstīm.

 Viņu mērķis ir noraudzīties tradicionālajā procesijā, kuras laikā pa ciemata ielām tiek nesta apdzīvotās vietas aizbildņa Svētā Dominika statuja, ko apvijušas desmitiem čūsku – tiesa, ne indīgu.

Vēsturniekiem ir vairākas versijas, kādēļ ik pavasari Kokulo tiek svinēta «Čūsku ķērāju diena» jeb «Festa dei Serpari». Saskaņā ar pašu izplatītāko XI gadsimtā šajā apvidū dzīvojošais Svētais Dominiks nez kādā veidā panācis, ka to pamet absolūti visas indīgās čūskas un paliek tikai zalkši un citi relatīvi nekaitīgi rāpuļi. Pirmo reizi svētku gājiens, lai pateiktos Svētajam par šo labo darbu, rīkots 1392. gadā, un kopš tā laika tas kļuvis par ciematiņa galveno tradīciju.

Jau martā, kad sāk kust sniegs, liela daļa iedzīvotāju dodas zalkšu medībās. Notvertie rāpuļi tiek turēti patiešām karaliskos apstākļos – tos baro ar olām un pelēm, katrs no čūsku ķērājiem uzskata, ka tieši viņam jāizaudzina pats brangākais eksemplārs, kas apvīs Svētā Dominika statuju. Jāpiebilst, ka pēc gājiena visas čūskas tiek izlaistas brīvībā, tādēļ dabai nekāds posts netiek nodarīts. Festivālam kļūstot aizvien populārākam, arī daudzi no tā viesiem uzskata par savu pienākumu atvest līdzi kādu čūsku, kas sagādājis liekas galvassāpes ciematniekiem. Proti, viņiem nepieciešams pārliecināties, ka uz Kokulo apkaimi tiek atgādāti tikai un vienīgi neindīgi rāpuļi.

Vairāk nekā 30 neindīgu čūsku apvij Svētā Dominika statuju tradicionālās procesijas laikā.