Atpakaļ uz nra.lv

Vai maijā sagaidīsim vasarīgu karstumu? Atbild dabas vērotājs

Portāls nra.lv, Viktorija Gabrjuna 5.maijs 2018, 17:10
 
F64
Dabas vērotājs Vilis Bukšs savā blogā pastāstījis, kāds, viņaprāt, būs maijs.

Ticējums saka, ja maija sākums silts, tad mēneša beigas vēsas un otrādi. Ja lapu mēnesis slapjš un lietains, tad sauss jūnijs un septembris. Maijā vidēji reizi septiņos gados atkārtojas "ievzieda vēsums", kad naktīs ir salnas, bet dienās lietus, krusa un nereti arī snieg "dzeguzes sniegs". Miglas maijā paredz auglīgu vasaru, bet pērkons - bagātu. Ja ziedu mēnesī birst krusa, tad vasara vēsa un lietaina.


Atbilstoši ziemas galvenajam mēnesim janvārim un pirmajam pavasara mēnesim martam maijs solās būt tuvu ikgadējiem vidējiem rādījumiem. Latvijas austrumos drusciņ siltāks un nokrišņu mazāk kā parasti. Latvijas rietumos nokrišņu vairāk un vēsāks.

Laiks līdz Jeremijam (14. maijs) lielākoties saulains un sauss. Nokrišņi īslaicīgi, nereti arī pavasara pērkona negaisi. Temperatūra dienā pārsvarā plus 15, 18 grādi, bet laikā ap 10. maiju plus 20 un vairāk grādu. Līdz 10. maijam skaidrās naktīs uz augsnes dažviet salnas. Lapu mēneša vidū laika apstākļi mainīgi. Vairāk nokrišņu, vējaināks un vēsāks. Salnu vietās iespējamas salnas. Maija otrajā pusē laiks kļūs saulaināks, sausāks un siltāks. Laikā ap Urbānu (25. maijs) un vēlāk būs dienas ar vasarīgu siltumu, kam sekos īslaicīgas, bet stipras pērkona lietusgāzes un iespējama arī krusa.

Skatoties tālāk, rādās būt silts un pārsvarā sauss pirmais vasaras mēnesis jūnijs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:54

Jaunākās diskusijas