Atpakaļ uz nra.lv

Par Einšteina vēstuli samaksā teju 84 000 eiro

Ziņu aģentūra LETA 7.marts 2018, 22:45
 
Reuters/Scanpix
Leģendārā fiziķa Alberta Einšteina rakstīta vēstule, kurā ir apspriesta viena no viņa teorijām, otrdien tika pārdota izsolē Jeruzalemē par 103,7 tūkstošiem ASV dolāru (83,6 tūkstošiem eiro).

Ar roku rakstīto vēstuli, kuru Einšteins 1928.gadā nosūtīja no Berlīnes kādam matemātiķim par "Relativitātes teorijas trešās stadijas" noformēšanu, vairāksolīšanā iegādājās anonīms pircējs.

Šī vēstule ir uzrakstīta vienā no "aizraujošākajiem, drudžainākajiem Einšteina zinātniskās karjeras periodiem", kad viņš strādāja pie viena no pagājušā gadsimta nozīmīgākajiem zinātniskajiem atklājumiem, paziņoja izsoļu nams "Winner's".

Vēstule ietver arī piezīmi, kuru Einšteins uzrakstījis aploksnes aizmugurē, precizējot savu domu.

Par šo vēstuli samaksātā ievērojamā summa tomēr ir mazāka par 1,56 miljoniem dolāru, ko kāds pircējs oktobrī izsolē Jeruzalemē samaksāja par citu Einšteina vēstuli, kas veltīta laimes noslēpumam un sākotnēji bija novērtēta ar apmēram 8000 dolāriem.

Otrdien notikušajā izsolē tika pārdotas arī citas vēstules un fotogrāfijas, kuras attiecas uz slaveno 1921.gada Nobela prēmijas laureātu fizikā. Tās tika nosolītas par vairākiem tūkstošiem dolāru.

"Winner's" vadītājs Gals Vīners paziņoja, ka šis izsoles objektu kopums "atklāj dižā zinātnieka sarežģīto raksturu".

Einšteins savā testamentā novēlēja Jeruzalemes Ivrita universitātei savus personīgos dokumentus un to autortiesības. Viņš arī bija šīs universitātes direktoru padomē līdz pat savai nāvei.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:55

Jaunākās diskusijas