Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Praktiski

Noderīgi padomi, kā ar viedtālruni uzņemt labākas fotogrāfijas

© f64

Izlaidumi, ceļojumi, festivāli, ballītes un pārgājieni - vasarā netrūkst skaistu mirkļu, kurus nevēlamies palaist garām vai aizmirst. Lai skaisti iemūžinātu savus piedzīvojumus un dalītos tajos ar draugiem un ģimeni, ir vērts padomāt par viedtālruņa papildināšanu ar dažādiem aksesuāriem, tā pārvēršot telefonu par visnotaļ cienījamu foto ierīci.

“Viedtālruņi ir savietojami ar visdažādākajām palīgierīcēm, sākot ar statīviem un beidzot ar papildu objektīviem, tādēļ svarīgu ikdienas mirkļu, piemēram, ceļojuma, izlaiduma vai dažādu ikdienas situāciju, iemūžināšanai nemaz nav nepieciešama profesionāla fotokamera. Pietiek ar pareizi aprīkotu viedierīci,” uzsver mobilo sakaru operatora BITE Mobilo ierīču un loģistikas nodaļas vadītājs Roberts Birnbaums.

Lūk, daži ieteikumi, kas palīdzēs iegūt patiešām brīnišķīgas fotogrāfijas.

Izmanto papildu objektīvus

Papildu objektīvi jeb foto lēcas palīdz uzlabot viedtālruņos iebūvēto objektīvu kvalitāti, piešķirot attēliem teju profesionālu stilu. Atkarībā no to veida sagaidāmie uzlabojumi var būtiski atšķirties - labāks attēla asums, dzidrums, plašums vai citi papildu efekti. Piemēram,“SBS” makro lēcas ļauj fotografēt dažādus sīkus objektus, bet tā dēvētā “zivs acs” - ultra platleņķa panorāmas tipa attēlus, kuriem raksturīgs sfēriska izliekuma efekts.

Šobrīd viedtālruņiem domāto objektīvu klāsts ir itin plašs. Tie nodrošina teju tādas pat iespējas kā “nopietnās” DSLR un bezspoguļu kameras, tādēļ atliek vien izvēlēties savām vajadzībām piemērotāko, uzsver Birnbaums. Viņš arī norāda, ka ražotāji šos viedtālruņu aksesuārus bieži apvieno komplektos. Piemēram, “Olloclip” piedāvā “iPhone” paredzētu četru objektīvu komplektu, bet “PhotoJoJo” - plašas to sērijas.

Padomā par labāko skatu leņķi un ierīces stabilitāti

Lai izdotos kvalitatīvi attēli, fotogrāfam ir jāspēj kamera vai viedierīce noturēt nekustīgi. Ne vienmēr tas ir vienkārši, tāpēc, uzņemot fotogrāfijas ar mobilo telefonu, ir vērts izmantot statīvu.

Atšķirībā no klasiskajiem “trijkājiem”, viedtālruņiem paredzētie statīvi ir nelieli, elastīgi un stiprināmi dažādās vietās. Daļa no tiem, piemēram, “Life-Phorm” ir savietojami arī ar fotoaparātiem, videokamerām un planšetdatoriem, bet citi, tostarp “Joby GripTight Gorillapod Stand”, ir aprīkoti ar attālinātās vadības funkciju.

Savukārt, ja tu labprāt izmanto selfijkātu, ņem vērā, ka, lai uzņemtu ko vairāk par pašiņu, piemēram, apjomīgas bildes, tam jābūt pietiekami garam, uzsver Birnbaums. Piemēram, “Mpow iSnap X Selfie Stick”, kas salocītā veidā ir vien 18 cm garš, ļauj uzņemt gan panorāmas, gan grupu foto.

Izmanto attālināto vadību

Pašportreta uzņemšanai nav labāka palīgrīka par selfijkātu. Taču tas nepalīdzēs nofotografēt ne interesantas situācijas uz ielas, ne arī glītu dabas skatu. Lai ar viedtālruni uzņemtu kvalitatīvu ainavu, lieti noder parocīgas attālinātās vadības ierīces, kuras piedāvā, piemēram, “Photojojo”.

Ievērības cienīgs fakts - ne vienām vien ausīs ieliekamajām austiņām (piemēram, “Apple” vai “iPhone” paredzētajām “Koss Porta Pro KTC”) vadības pogas un mikrofona skaļuma kontroli var izmantot attālinātai ierīces vadībai. Arī tad, ja viedtālrunis ir novietots uz statīva, skaidro BITES pārstāvis.

Kop savu viedtālruni un tā aksesuārus

Ja telefona kameras objektīvā iekļūs putekļi, smilšu graudiņi, uz tā būs pirkstu nospiedumi vai netīrumi, fotogrāfijas nebūs kvalitatīvas. Tieši tādēļ par viedtālruņu papildaprīkojumu jārūpējas tikpat rūpīgi kā par “lielo” kameru objektīviem.

Telefona kameras kopšanai var izmantot īpašas vienreizlietojamās salvetes vai mikrošķiedras lupatiņas. Tās atradīsi lielo fototehnikas ražotāju, piemēram, “Nikon”, “Zeiss” un “Canon” piedāvājumā. Var lietot arī lupatiņas, kas paredzētas briļļu vai datora ekrānu kopšanai. Savukārt, dodoties uz pludmali, brīvdabas pasākumu vai atpūšoties pie baseina, lieti noderēs kvalitatīvi ūdensizturīgie maciņi, kuros ievietot viedierīci. Tie ir caurspīdīgi un skārienjūtīgi, tāpēc droši varēsi lietot telefonu - zvanīt, rakstīt īsziņas, fotografēt un pat filmēt - gan lietū, gan arī zem ūdens.

Rūpējies, lai akumulators vienmēr ir pietiekami uzlādēts

Lai izvairītos no neveiklām situācijām, kad viedtālrunim visnepiemērotākajā brīdī izlādējas akumulators, ir vērts turēt pa rokai tā dēvēto brīvdabas lādētāju jeb “powerbank”. Tas noderēs gan atpūšoties pie dabas, gan nokļūstot vietā, kur elektrība nav pieejama. Piemēram, dodoties ar autobusu uz kādu no krāšņajiem vasaras festivāliem, kas atrodas vairāku stundu brauciena attālumā no tavas dzīvesvietas.

Tirgū ir pieejami daudz un dažādi šāda veida lādētāji, taču, ja nopietni aizraujies ar fotografēšanu, labākā izvēle būs jaudīga uzlādes ierīce, kas ir savietojama gan ar telefoniem, gan planšetdatoriem, piemēram, “Moshi IonSlim 5K”.

Mēs dzīvojam lieliskā laikā: ir pieejamas ne tikai dažādas tehnoloģijas, kas palīdz uzlabot ierīču funkcionalitāti, bet arī plašas zināšanas un ekspertu ieteikumi, turklāt bez maksas. Tas viss kopā ļauj uzlabot fotografēšanas prasmes un ķert patiesi skaistus brīžus!