Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Praktiski

VUGD aicina iedzīvotājus būt uzmanīgiem negaisa laikā

© F64

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina cilvēkus sagatavoties spēcīgajām vēja brāzmām un atgādina par drošu rīcību negaisa laikā, lai pasargātu sevi un apkārtējos no tā radītajiem postījumiem.

Kā aģentūru LETA informēja VUGD sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Šembele, pēc Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sniegtās informācijas, šodien no plkst.17 līdz 20 vietām gaidāms pērkona negaiss ar krasām vēja brāzmām ar ātrumu 20 līdz 24 metri sekundē. Tāpat iespējamas stipras lietusgāzes un lielgraudu krusa. Stiprs pērkona negaiss saglabāsies arī nakts sākumā.

VUGD aicina parūpēties, lai mobilais telefons būtu pilnībā uzlādēts. Spēcīgu vēja brāzmu dēļ mājokļi bieži paliek bez elektrības, un tieši mobilais telefons palīdzēs sazināties ar apkārtējiem, kā arī nepieciešamības gadījumā izsaukt operatīvos dienestus pa tālruni 112.

Nepieciešams darba gatavībā turēt arī kabatas lukturīšus un pārliecinieties, ka mājās ir baterijas, kuras ievietot radioaparātā. Elektrības pārrāvumu laikā radioaparāts būs vienīgā iespēja uzzināt par notikušo, kā arī operatīvo dienestu ieteikumus turpmākai rīcībai. Lai savlaicīgi iegūtu informāciju par gaidāmo negaisu, kā arī rīcību tās laikā, iedzīvotāji tiek aicināti atstāt ieslēgtu radio vai televizoru.

Daudzdzīvokļu māju iemītnieki ir aicināti pārliecināties par to, ka uz viņu balkoniem neatrodas lietas, kuras vējš var aizpūst. Uz balkoniem nenostiprināti priekšmeti apdraud garāmgājēju veselību un dzīvību. Lietas, kuras nevar pārvietot iekštelpās, ir stingri jānostiprina, norāda VUGD.

Savukārt privātmāju un lauku iedzīvotājiem ir jāpārliecinās, ka viņu māju pagalmā visas vieglākās lietas ir piesietas vai nostiprinātas. Ja nepieciešams novietot automašīnu, tad tam izvēlieties vietu, kas nav zem kokiem vai tiešā to tuvumā.

Lai spēcīgais vējš neapdraudētu cilvēku veselību un dzīvību, VUGD aicina iespēju robežās negaisa laikā uzturēties telpās. Iedzīvotājiem tās vajadzētu atstāt tikai galējas nepieciešamības dēļ. Lūstoši koki, vēja norauti reklāmas stendi un ēku konstrukciju daļas var apdraudēt ne tikai cilvēku veselību, bet arī dzīvību, brīdina VUGD.

Iedzīvotājus, kuri negaisa laikā atrodas ārpus telpām, VUGD aicina izvairīties no pārvietošanās un uzturēšanās zem kokiem, reklāmas stendiem un celtniecības sastatnēm, tāpat neiet pāri tiltiem. Ja negaisa laikā bērniem ir jādodas uz vai no skolas vai ārpusskolas nodarbībām, vēlams viņus pavadīt, norāda VUGD. Tāpat vēlams nelietot lietussargu, jo tas samazinās redzamību, kā arī pastiprināti uztver vēja brāzmas un var savainot citus garāmgājējus.

Ēkās nepieciešams aizvērt logus, durvis un bēniņu lūkas. Iedzīvotājiem telpās nevajadzētu uzturieties tiešā logu tuvumā - lūstoši zari un vēja nesti priekšmeti var izsist loga rūtis. Iedzīvotāji aicināti neaizmirst arī par ugunsdrošību. Ja negaisā ir radušies elektrības pārrāvumi, lai pārvietotos pa māju, vajadzētu izmantot lukturīti. VUGD atgādina arī neatstāt degošas sveces bez uzraudzības.

VUGD brīdina, ka negaisa laikā jūrā var veidoties augsti viļņi. Tāpēc tiek atgādināts, ka negaisa laikā kategoriski aizliegts atrasties uz moliem. Šajā laikā mola akmeņi ir slideni, tāpēc viļņu, spēcīgā vēja un slideno akmeņu dēļ cilvēks viegli var iekrist ūdenī. No ūdens paša spēkiem izkļūt ārā gandrīz nav iespējams.

Par nogāztiem kokiem, pārrautiem vadiem, avārijām vai citiem negadījumiem, kas apdraud cilvēku veselību un dzīvību, iedzīvotāji aicināti zvanīt VUGD pa tālruni 112.