Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Kims Čenuns ar Ķīnas prezidentu pārspriedis, kā veicies samitā ar Trampu

© AP/ SCANPIX

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns otrdien Pekinā ticies ar Ķīnas prezidentu Sji Dziņpinu un informējis viņu par vēsturisko Singapūras samitu ar ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Pekinai cenšoties nostiprināt savu vidutāja lomu Ziemeļkorejas un ASV attiecībās, Kims Ķīnu kopš marta apmeklē jau trešo reizi.

Kims un Sji tikās greznajā Pekinas Tautas sapulču namā.

Kims "izteica pateicību un augsti cildināja Ķīnas centienus Korejas pussalas denuklearizācijas labā un tās svarīgo lomu pussalas miera un stabilitātes aizsardzībā", vēsta telekanāls CCTV.

Ziemeļkoreja "cer strādāt ar Ķīnu un citām ieinteresētajām pusēm, lai sekmētu un izveidotu stabilu un ilgstošu miera mehānismu Korejas pussalā un īstenotu kopīgus centienus, lai panāktu paliekošu mieru pussalā".

Sji savukārt sacījis Kimam, ka "vēlas, lai Ziemeļkoreja un ASV īsteno 12.jūnija samitā Singapūrā panāktos rezultātus".

AP/ SCANPIX

ASV paļaujas uz Ķīnu centienos panākt Ziemeļkorejai noteikto ANO sankciju īstenošanu, tādejādi dodot Pekinai potenciālas ietekmes sviras tās tirdzniecības karā ar ASV.

Sagaidāms, ka Kims lūgs Ķīnas atbalstu, lai apmaiņā pret denuklearizācijas solījumu tiktu mazinātas sankcijas.

Tramps un Kims 12.jūnija samitā Singapūrā parakstīja kopīgu dokumentu, kurā Ziemeļkoreja apņēmusies "strādāt Korejas pussalas pilnīgas denuklearizācijas virzienā", bet Tramps savukārt apņēmies Ziemeļkorejai sniegt drošības garantijas.

Ziemeļkorejai noteiktās sankcijas pagaidām paliek spēkā, skaidroja Tramps, vienlaikus norādot, ka vēlas tās atcelt cik vien drīz iespējams.