Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

ASV brīdina par sekām, ja Asada režīms pārkāps pamieru

© EPA / Scanpix

ASV brīdinājusi Sīriju, ka rīkosies "stingri", ja prezidenta Bašara al Asada režīms pārkāps pamieru Deras provincē.

Zem fotogrāfijas izvietotais teksts vēsta: "Tāds ir nenovēršamais liktenis ikvienam, kas nenoliks ieročus."

Tādējādi Vašingtona reaģējusi uz skrejlapu izkaisīšanu no lidmašīnām virs Deras provinces, kas robežojas ar Izraēlu un Jordāniju.

Uz vienas no skrejlapām, kas nonākusi aģentūras AFP rīcībā, redzama fotogrāfija ar sarindotiem līķiem, kas, domājams, ir pret Asada režīmu karojošo kaujinieku mirstīgās atliekas. Zem fotogrāfijas izvietotais teksts vēsta: "Tāds ir nenovēršamais liktenis ikvienam, kas nenoliks ieročus."

ASV Valts departaments piektdienas vakarā pauda satraukumu par šīm ziņām un norādīja, ka šī teritorija atrodas deeskalācijas zonā, par kuras izveidi Vašingtona pagājušajā gadā vienojās ar Krieviju un Jordāniju.

"Būdamas kopā ar Krieviju un Jordāniju šīs deeskalācijas zonas garants, Savienotās Valstis, reaģējot uz Asada režīma pārkāpumiem, īstenos stingrus un atbilstošus pasākumus," norādīja valsts departamenta pārstāve.

Sīrijas valdības spēki kontrolē aptuveni 30% Deras provinces teritorijas, bet pārējo teritoriju kontrolē dažādi nemiernieku grupējumi, tostarp arī nelielas teroristiskā grupējuma "Islāma valsts" kaujinieku grupas.