Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Vēršas tiesā par Sorosa struktūras atbalstošo dokumentu slēpšanu

© Reuters/Scanpix

ASV konservatoru domnīca Judical Watch (JW) iesūdzējusi tiesā ASV Valsts departamentu un ASV Starptautiskās attīstības aģentūru USAID par dokumentu slēpšanu, kuros fiksēts finansiāls atbalsts miljardiera Džordža Sorosa dibināto Rumānijas Atvērtās sabiedrības fonda un Kolumbijas Atvērtās sabiedrības fonda politiskajām aktivitātēm, ziņo JW interneta mājaslapa.

JW norāda, ka «Rumānijā tāpat kā citās pasaules daļās daudzu Sorosa dibināto struktūru un to projektu īstenošana notika ar ASV valdības atbalstu. Piemēram, Rumānijas Neatkarīgās žurnālistikas centrs, kura darbību atbalsta Ņujorkas Atvērās sabiedrības institūts, vienlaikus ir saņēmis arī 17 000 ASV dolāru no ASV Valsts departamenta.»

Informāciju par divām tiesā iesniegtajām sūdzībām, kurās prasīta atļauja iepazīties ar dokumentiem par to, kā no ASV nodokļu maksātāju naudas atbalstīti Rumānijas un Kolumbijas atvērtās sabiedrības fondi, JW publiskoja šā gada 28. martā. Sūdzības balstītas uz ASV spēkā esošo Informācijas brīvības jeb Atklātības likumu - Freedom of Information Act (FOIA).

Līdz šim, pamatojoties uz FOIA, JW uzsākusi jau četras tiesāšanās ar ASV valsts struktūrām saistībā ar Baraka Obamas administrācijas sniegto atbalstu Dž. Sorosa atvērtās sabiedrības fondiem vai institūtiem, izmantojot ASV nodokļu maksātāju naudu.

Lēmums par tiesāšanos, lai tiktu atklāti dokumenti, kā ASV nodokļu maksātāju nauda tikusi izmantota Dž. Sorosa dibinātā Rumānijas Atvērtās sabiedrības fonda atbalstīšanai, tika pieņemts pēc tam, kad 2017. gada oktobrī ASV valdība un ASV Starptautiskās attīstības aģentūra USAID (U.S. Agency for International Development) noraidīja JW lūgumu ļaut iepazīties «ar visu saraksti par jebkādiem līgumiem, grantiem un citiem ASV Valsts departamenta piešķīrumiem, izmaksām Rumānijas Atvērtās sabiedrības fondam un/vai tās personālam, un/vai citām Rumānijas Atvērās sabiedrības fonda filiālēm vai nodaļām; ar visiem ziņojumiem, atskaitēm, pārskatiem un līdzīgiem šāda tipa dokumentiem par Rumānijas Atvērtās sabiedrības fonda un/vai to filiāļu vai nodaļu darbu», teikts JW mājaslapā.

Līdzīgi JW tiesas ceļā pieprasījis ļaut iepazīties ar «ar visu saraksti par jebkādiem līgumiem, grantiem un citiem ASV Valsts departamenta piešķīrumiem, izmaksām Kolumbijas Atvērtās sabiedrības fondam un/vai Kolumbijā strādājošam fonda personālam, kā arī par sekojošām organizācijām - Fundacion Ideas para la Paz, La Silla Vacia, DeJusticia, Corporation Nuevo Arco Iris, Paz y Reconciliacion, Global Drug Policy Program - un ziņu portālu Las Dos Orillas; ar visiem ziņojumiem, saraksti, ieskaitot e-pasta, atskaitēm, e-pasta teksta ziņojumiem, čatiem starp jebkuru ASV valsts amatpersonu, līgumdarbinieku vai ASV Valsts departamenta pārstāvi Kolumbijā, ieskaitot ASV sūtni Kevinu Vitakeru (Kevin Whitaker), un jebkuru Atvērtās sabiedrības fonda un/vai tā filiāļu vai nodaļu vai organizācijas amatpersonu, līgumdarbinieku, pārstāvi.»

JW norāda, ka «Rumānijā tāpat kā citās pasaules daļās daudzu Sorosa dibināto struktūru un to projektu īstenošana notika ar ASV valdības atbalstu. Piemēram, Rumānijas Neatkarīgās žurnālistikas centrs, kura darbību atbalsta Ņujorkas Atvērās sabiedrības institūts, vienlaikus ir saņēmis arī 17 000 ASV dolāru no ASV Valsts departamenta.»

Konservatoru domnīcas rīcībā ir ziņas par to, ka Dž. Sorosa dibinātās nevalstiskās organizācijas Kolumbijā saņēmuši vairākus miljonus no USAID. «Verdad Abierta - interneta portāls, kuru izveidojis Atvērtās sabiedrības fonda Neatkarīgās žurnālistikas programmas direktors Teresa Rondeross - savā portālā reklamēja, ka ticis atbalstīts arī no USAID. Portāls Verdad Abierta palīdzēja pārrakstīt Kolumbijas vēsturi, teroristus paceļot vienā līmenī ar policiju un militāriem spēkiem, un pārdēvēja kriminālo sindikātu veiktās masu slepkavības, nolaupīšanas, bērnu iesaistīšanas karā un narkotiku tranzītu ļoti nevainīgi - par «50 gadu garumā ilgušu bruņotu konfliktu». Savukārt viens no vadošajiem miera sarunu vedējiem un «huntas» pārraudzītājiem - Serdžio Džaramillo (Sergio Jaramillo) - tagad nodibinājis Atvērtās sabiedrības fondu un saņēmis vairāk nekā 200 000 ASV nodokļu maksātāju dolāru.

Kreisā spārna ziņu portāls La Silla Vacia, kas ir vēl viena Atvērtās sabiedrības fonda iniciatīva, arī ir atklājis, ka saņēmis USAID grantu. Portāla komentētājs Rodrigo Uprimny, kura dibinātā nevalstiskā organizācija DeJusticia ir partneris USAID un Atvērtās sabiedrības fondam, tiek uzskatīti par arhitektiem miera darījumu kārtošanā,» raksta JW.

«Bijušais Nacionālās atbrīvošanās armijas terorists Leons Valencia, tagad Atvērtās sabiedrības fonda līdzstrādnieks un grantu saņēmējs, ir saņēmis vismaz vienu miljonu ASV dolāru no USAID caur paša dibinātajām nevalstiskajām organizācijām Corporacion Nuevo Arco Iris un Paz y Reconciliacion un kreisi noskaņoto ziņu portālu Las Dos Orillas, kurā viņš ir līdzdibinātājs.

2016. gadā Sorosa Atvērtās sabiedrības fonds piešķīra vairāk nekā 3,3 miljonus ASV dolāru savām Kolumbijas organizācijām. Dažas no šīm organizācijām vairāku gadu garumā finansiāli atbalstīja arī ASV valdība, piešķirot līdzekļus no Valsts departamenta, USAID un Federālās aģentūras Interamerikas fonda - vairāk nekā 5 miljonus ASV dolāru,» informē JW.

Konservatoru domnīcas JW prezidents Toms Flitons paziņojis, ka «pienācis laiks amerikāņiem parādīt ASV Valsts departamenta dokumentus, kuros atspoguļojas Sorosa Atvērtās sabiedrības fonda atbalstīšana. Miljardieris Džordžs Soross savas kreisās propagandas izplatīšanai no nodokļu maksātāju naudas nedrīkst saņemt ne centa.»