Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Skripaļs tomēr spiegu spēli pie malas metis nebija; sniedzis padomus arī Igaunijai

Sergejs Skripaļs ar meitu Jūliju. © CNN

''New York Times'' atklājuši ar ko Sergejs Skripaļs nodarbojās pēdējos gados, kopš dzīvoja Lielbritānijā, pieļaujot, ka tas visticamāk varētu būt notikušā uzbrukuma iemesls.

Rūdītais Krievijas spiegs bija uz brīvām kājam vien dažus gadus, kad ieradās Prāgā, lai tiktos ar kādreizējiem pretiniekiem. Izskatījies, ka viņam ir veselības problēmas, tomēr Skripaļs bijis labā omā un iedzēris ar čehiem, jokojot, ka ārsts viņam viskiju izrakstījis kā līdzekli pret augstu asinsspiedienu. Pēc laipnībām, viņš ķērās pie lietas un klāstīja informāciju par Krievijas spiegošanas īpatnībām un aktivitātēm, kuras varētu Čehijai noderēt priekšrocības gūšanā par krieviem.

Pēc laipnībām, viņš ķērās pie lietas un klāstīja informāciju par Krievijas spiegošanas īpatnībām un aktivitātēm, kuras varētu Čehijai noderēt priekšrocības gūšanā par krieviem.

Jā, tas ir tas pats Skripaļs, kuru pirms 10 nedēļām teju letāli saindēja ar retu un toksisku nervu gāzi ''Novičok'', kā dēļ attiecības starp Krieviju un Rietumvalstīm pasliktinājās tik ievērojami, ka atgādināja Aukstā kara saspringtākos brīžus.

Lielbritānija apsūdzējusi Krieviju slepkavības mēģinājumā, bet Kremlis to nikni noliedzis. Briti uzskata, ka mēģinājums noindēt Skripaļu bijis veids, kā visiem parādīt, ka ''nodevēji netiks aizmirsti un nodevejiem piedots netiks''. Lai savu versiju uzsvērtu, viņi Skripaļu attainojuši kā simbolisku upuri, kurš dzīvojis mierīgu pensionāra dzīvi kopš 2010.gada, kad Lielbritānijā nonāca ievērojamas spiegu apmaiņas rezultātā.

''New York Times'', atsaucoties uz anonīmiem Eiropas varas institūciju pārstāvjiem, raksta, ka pieredzējušais Krievijas izlūkdienesta darbinieks gan šo gadu laikā ļoti daudz ceļojis, lai sniegtu brīfingus par sava kādreizējā darbadevēja aktivitātēm. Piedevām, tikšanās gandrīz pavisam noteikti notika ar Lielbritānijas atbalstu, kuri tādejādi ne tikai izpalīdzēja sabiedrotajiem, bet arī nodrošināja Skripaļu ar peļņu iztikai.

Viņš vairākkārt ticies ar Čehijas pārstāvjiem, kā arī 2016.gadā apmeklējis arī Igauniju. Šādas vizītes pārbēdzējiem nav nekāds retums un nav arī aizliegtas. Tomēr tiekoties ar Eiropas valstu pārstāvējiem, lai ietekmētu Krievijas operācijas, viņš pakļāvies ievērojamam riskam.

Nav zināms, vai Skripaļa vīzītes viņam uzlika ''mērķi'', kā arī vai vispār Krievija par viņa aktivitātēm ko zināja.

Igaunijā par Skripaļa vizīti 2016.gada jūnijā amatpersonas runājušas ievērojami negribīgāk, dēvējot to par ''ļoti sensitīvu informāciju''.

Čehijas ārlietu ministrs Martins Stropņickis pirmdien, 14.maijā, nodēvējis 2012.gada Skripaļa vizīti par ''normālu sadarbību starp Čehiju un Lielbritāniju'', piebilstot, ka tā bijusi noderīga.

Interesanti, ka Skripaļa sniegtā informācija noderīga par spīti tam, ka bija novecojusi, jo viņš darbu izlūkdienestā pameta 1999.gadā, tomēr 13 gadus vēlāk lielākā daļa Krievijas aģentu joprojām tur strādāja. Tik noderīga, ka Skripaļs uz Čehiju brauca vēl vairākas reizes.

Igaunijā par Skripaļa vizīti 2016.gada jūnijā amatpersonas runājušas ievērojami negribīgāk, dēvējot to par ''ļoti sensitīvu informāciju''.

Kā jau ziņots, Skripaļu un viņa meitu Jūliju bezsamaņā atrada šī gada 4.martā, parkā Salsburijā. Vēlāk tika atklāts, ka viņi saindēti ar PSRS radīto nervu gāzi ''Novičok''. Lielbritānija apsūdzējusi Krieviju šajā uzbrukumā un šīs gāzes ražošanā. Krievija visas apsūdzības noliegusi, Kremļa amatpersonām izmeklēšanu arī izsmejot.

Atgādinām, ka 2006.gadā Krievija notiesāja Skripaļu par citu aģentu nodošanu apmaiņā pret samaksu no britu izlūkdienestiem. Viņu notiesāja uz 13 gadiem aiz restēm, līdz 2010.gadā notika negaidīta spiegu apmaiņa starp abām valstīm.

Skripaļa rīcība gan nav nekas neparasts. Eksperti norāda, ka visbiežāk bijušajiem spiegiem tā ir vienīgā iespēja pelnīt iztiku. Tomēr tāpat jāatceras, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins reiz teica, ka nav spējīgs piedot.