Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Ziemeļkorejas mediji slavē abu Koreju līderu tikšanos

© Scanpix

Ziemeļkorejas valsts mediji sestdien par vēsturisku nosauca Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna un Dienvidkorejas prezidenta Muna Džēina tikšanos.

Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA pilnībā atreferēja abu valstu kopīgi izstrādāto paziņojumu, kurā tās apliecināja mērķi panākt Korejas pussalas pilnīgu atbrīvošanu no kodolieročiem.

KCNA arī vēstīja, ka samits pavēris ceļu "nacionālai samierināšanai un vienotībai, mieram un labklājībai".

Atsevišķā reportāžā aģentūra ziņoja, ka Kims un Mūns "atklāti un vaļsirdīgi izteikuši domas" par "miera nodrošināšanu Korejas pussalā un pussalas atbrīvošanu no kodolieročiem".

Ziemeļkorejas valdošās Strādnieku partijas laikrakstā "Rodong Sinmun" abu Koreju līderu samitam bija veltītas pirmās četras no kopā sešām lappusēm un publicētas 60 tam veltītas fotogrāfijas.

Scanpix

Jau vēstīts, ka Kims piektdien apliecināja gatavību atteikties no Ziemeļkorejas kodolprogrammas.

"Nav iemesla, kādēļ mums vajadzētu vienam ar otru cīnīties, - mēs esam viena nācija," samitā paziņoja Ziemeļkorejas līderis.

Abu valstu kopīgi izstrādātajā paziņojumā norādīts, ka valstu mērķis ir panākt Korejas pussalas pilnīgu atbrīvošanu no kodolieročiem.

"Dienvidkoreja un Ziemeļkoreja ir vienādās domās, ka Ziemeļkorejas ierosinātie pasākumi ir ļoti jēgpilni un nozīmīgi Korejas pussalas denuklearizācijai, un vienojās, ka pildīs savas lomas un atbildību šajā sakarā. Dienvidkoreja un Ziemeļkoreja vienojās aktīvi meklēt starptautiskās sabiedrības atbalstu un sadarbību Korejas pussalas denuklearizācijā," norādīts paziņojumā.

Abas valstis jau šogad centīsies noslēgt miera līgumu, ar kuru oficiāli tiktu izbeigts Korejas karš, teikts dokumentā.

Demiliarizētajā zonā starp abām Korejas pussalas valstīm piektdien notika Kima un Muna tikšanās, kas ir trešais samits starp Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas vadītājiem kopš Korejas kara beigām 1953.gadā.

ASV prezidents Donalds Tramps Koreju līderu tikšanos nodēvējis par vēsturisku, taču brīdināja, ka tālāko "parādīs tikai laiks".