Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Eksperts apšauba, ka Sīrijā gaidāms kas vairāk, kā mutiski spēka apliecināšanas mēģinājumi

© EPA / Scanpix

Pēc raķešu triecieniem Sīrijai starp Rietumvalstīm un Krieviju militārai konflikta eskalācijai nebūtu jāseko, drīzāk gaidāmi diplomātiski mēģinājumi apliecināt savu spēku, skaidroja Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas Drošības un stratēģiskās pētniecības centra pētnieks Mārtiņš Hiršs.

"Protams, grūti paredzēt, kas notiks tālāk, taču, visticamāk, nekas. Krievija pirms triecieniem tika informēta un izveda savus karavīrus no bāzēm un kuģus jūrā, lai nebūtu nejaušu upuru. Visticamāk, turpmāk nekādām milzīgām pārmaiņām nebūtu jābūt, sekos mutiski mēģinājumi katrai pusei apliecināt savu spēku," skaidroja Hiršs.

Eksperts norādīja, ka ASV prezidents Donalds Tramps bija novilcis savu "sarkano līniju", paziņojot, ka ķīmiskos ieročus izmantot nav pieļaujams un tādēļ nevarēja nereaģēt, lai saglabātu savu pozīciju. No otras puses, arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins nevar sevi parādīt kā vāju spēlētāju, kas nevar aizsargāt savu sabiedroto.

"Katrā ziņā Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam ir nodota asa ziņa, ka ķīmisko ieroču izmantošana netiks pieļauta. Savukārt ASV un Krievija savas pozīcijas mēģinās noturēt ar vārdiem un diplomātiskiem līdzekļiem," sacīja Hiršs.

Kā ziņots, ASV, Francijas un Lielbritānijas bruņotie spēki sestdienas rītā deva raķešu triecienus Sīrijas armijas bāzēm un ķīmisko pētījumu centriem, tādējādi sodot prezidenta Bašara al Asada režīmu par iespējamo ķīmisko ieroču pielietošanu pret nemierniekiem.