Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Tramps atlaiž ASV valsts sekretāru Tilersonu

Rekss Tilersons © SIPA/Scanpix

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons atlaists no amata un tiks aizvietots ar ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktoru Maiku Pompeo, tviterī raksta prezidents Donalds Tramps.

Pompeo "veiks fantastisku darbu. Paldies Reksam Tilersonam par viņa dienestu", raksta Tramps. "Apsveicu visus!"

Tramps norādīja, ka viņam ar Tilersonu bijušas domstarpības par dažādiem jautājumiem.

Tramps piebilda, ka par nākamo CIP direktori kļūs Džīna Haspela, kas būs pirmā sieviete šajā amatā.

Kā pavēstīja augsta ranga ASV amatpersona, Tramps vēlējies pārmainīt savu komandu pirms sarunu sākšanas ar Ziemeļkoreju.

"Prezidents vēlējās būt pārliecināts, ka viņam ir jauna komanda pirms gaidāmajām sarunām ar Ziemeļkoreju," sacīja amatpersona.

Tramps slavēja bijušo ASV armijas virsnieku un kongresmeni Pompeo, kurš vadījis CIP teju 14 mēnešus, kā "īsto personu darbam šajās svarīgajās krustcelēs".

"Viņš turpinās mūsu programmu atjaunot Amerikas pozīciju pasaulē, stiprināt mūsu alianses, stāties pretim mūsu pretiniekiem un censties panākt Korejas pussalas atbrīvošanu no kodolieročiem," paziņoja Tramps.

Tilersons pirms atlaišanas nav runājis ar Trampu un viņam nav sniegts paskaidrojums par šo soli, paziņoja viņa vietnieks Stīvs Goldsteins.

"Sekretārs šorīt nav runājis ar prezidentu un nezina par iemeslu, taču ir pateicīgs par iespēju dienēt un joprojām stingri uzskata, ka valsts dienests ir godājams aicinājums," sacīja Goldsteins.

Tramps improvizētā preses konferencē pie Baltā nama paziņoja, ka starp viņu un Tilersonu bijusi problēma ar "ķīmiju".

"Tā bija atšķirīga mentalitāte. Tā bija atšķirīga domāšana," sacīja Tramps. "Es domāju, ka Rekss tagad būs daudz laimīgāks."