Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

ASV analītiķi: Krievija kara gadījumā varētu ātri ieņemt Baltijas reģionu

© REUTERS/ SCANPIX

Neraugoties uz NATO pēdējo gadu centieniem nostiprināt savus spēkus Austrumeiropā, Krievija kara gadījumā varētu ātri ieņemt Baltijas reģionu un, balansējot uz kara robežas, mēģināt iesaldēt konfliktu, uzskata ASV domnīcas "RAND Corporation" analītiķi.

Kā uzsver eksperti, viņu veiktā analīze nenozīmē, ka reģionā ir prognozējama Krievijas konvencionālo spēku agresija pret NATO, tomēr aliansei jāieņem stingrāka stāja, reaģējot uz Krievijas pieaugošo militāro potenciālu un vēlmi savu mērķu sasniegšanai lietot spēku.

Viņi norāda, ka NATO pēdējo 15 gadu laikā no augstas intensitātes kaujas operācijām, kurās iesaistīti kombinēti bruņojuma veidi, ir pārslēgusies uz stabilizācijas un nemiernieku apkarošanas operācijām tādās valstīs kā Afganistānā, Irākā un Mali. Lielās NATO dalībvalstis - ASV un Lielbritānija nav karojušas konvencionālajā starpvalstu karā kopš 2003.gada iebrukuma Irākā, kas neilga pat pusgadu.

Lai gan alianse kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā pastiprinājusi militāro klātbūtni Austrumeiropā, izvietojot daudznacionālās bataljona līmeņa kaujas grupas Baltijas valstīs un Polijā, ar to var nepietikt, jo Krievijas Rietumu kara apgabalā, kas robežojas ar Baltijas valstīm, izvietotas modernākās un jaudīgākas sauszemes un gaisa spēku vienības, teikts domnīcas ziņojumā.

Aliansei Baltijā ir kopumā aptuveni 32 000 karavīru, kamēr Krievijai šā reģiona tuvumā - 78 000 karavīru, bet tanku attiecība ir 129 pret 757.

Krievija ir saglabājusi kombinēta bruņojuma spēkus, pievēršot īpašu uzmanību to mobilitātei un kaujasspējām un slīpējot plašas kombinēta bruņojuma operācijas, teikts ziņojumā. Tas Krievijas bruņotajiem spēkiem nodrošina būtiskas priekšrocības iespējamos konfliktos starp mehanizētajām vienībām NATO robežu tuvumā.

Pēdējo desmit gadu laikā Krievijas bruņotie spēki būtiski auguši kvalitatīvā ziņā - palielinājies brīvprātīgo skaits, izvietots modernizēts bruņojums, augusi kaujas gatavība un pieredze, kas gūta vērienīgās karaspēka mācībās un kaujas operācijās Ukrainā un Sīrijā, raksta "RAND Corporation" analītiķi.

Krievijas uzlabotā loģistikas sistēma ļauj tai sakoncentrēt savā teritorijā nozīmīgus spēkus, izmantojot ceļu un dzelzceļu infrastruktūru, lai gūtu būtiskas priekšrocības iespējamās krīzes sākumstadijā, savukārt NATO iznīcinātāju aviācijas skaitlisko pārsvaru var nopietni apdraudēt Krievijas pārsvars modernas integrētas pretgaisa aizsardzības jomā, viņi secina.

Nobeigumā analītiķi norāda, ka NATO rīcībā ir pietiekami resursi, personāls un aprīkojums, lai nodrošinātu pienācīgu konvencionālo savaldīšanas potenciālu pret Krieviju, tādēļ aliansei jāieņem stingrāka stāja, lai iespējamais militārais avantūrisms pret vienu vai vairākām NATO dalībvalstīm "maksātu krietni dārgāk".