Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Maskava ir gatava atbalstīt piedāvāto ANO rezolūciju par pamieru Sīrijā

© Sputnik/Scanpix

Maskava ir gatava atbalstīt piedāvāto ANO rezolūciju par pamieru Sīrijā, piektdien paziņojis Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, vienlaikus izsakot kārtējos iebildumus pret sagatavoto tekstu.

ANO Drošības padomes rezolūcija par 30 dienas ilgu humāno uguns pārtraukšanu jāpieņem nekavējoties, aģentūra TASS citē Lavrova teikto.

Tomēr ministrs brīdinājis, ka nav nekādu garantiju par pamiera ievērošanu no kaujinieku puses.

"Lai rezolūcija būtu efektīva, un mēs esam gatavi runāt par šādu tekstu, mēs iesakām principu, kas uguns pārtraukšanu padarīs par patiesu un balstītu garantijās, ko sniegs visi tie, kas atrodas Austrumgutā un ārpus Austrumgutas," norādījis Lavrovs.

Balsojums par rezolūciju, kuras mērķis ir atvieglot situāciju nemiernieku kontrolētajā Austrumgutā Damaskas pievārtē, ko ielenkuši prezidenta Bašara al Asada režīmam lojālie spēki, paredzēts plkst.18 pēc Latvijas laika.

Rezolūcija paredz arī steidzamu humānās palīdzības piegādi ielenktajai teritorijai, kurā mīt 400 000 cilvēku, kā arī ievainoto un slimo evakuāciju.

Lavrovs norādījis, ka ASV esot "ietekme uz ekstrēmistu grupējumiem, kas palikuši šajā Damaskas priekšpilsētā", taču Vašingtona un tās sabiedrotie atsakoties papildināt rezolūciju ar punktu, kas tai uzliktu par pienākumu panākt no kaujiniekiem garantijas par uguns pārtraukšanas ievērošanu.

Lavrovs ar šo paziņojumu nāca klajā neilgi pēc tam, kad kļuva zināms, ka Francijas prezidents Emanuels Makrons un Vācijas kanclere Angela Merkele aicinājuši Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu beidzot piekrist rezolūcijai par pamieru Sīrijā.

Pēdējo piecu dienu laikā Austrumgutas bombardēšanā, kurā iesaistīta arī Krievijas aviācija, gājuši bojā jau vairāk nekā 400 civiliedzīvotāju.