Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Polijā par "poļu nāves nometņu" pieminēšanu draudēs cietumsods

© Scanpix

Polijas parlamenta augšpalāta Senāts ceturtdien apstiprināja likumprojektu, kas paredz cietumsodu par poļu tautas apmelošanu, saucot Otrā pasaules kara laikā Polijas teritorijā nacistu ierīkotās nāves nometnes par "poļu nāves nometnēm".

Senāts pieņēma likumprojektu ar 57 balsīm par un 23 pret, diviem senatoriem atturoties. Likumprojektam vēl nepieciešams valsts prezidenta paraksts, lai tas iegūtu likuma spēku.

Likumprojekts ir reakcija uz ārvalstu mediju praksi pēdējos gados dēvēt Aušvicu un pārējās nometnes par "poļu nāves nometnēm". Tas paredz līdz trim gadiem ilgu cietumsodu par šādām frāzēm vai par Polijas apsūdzēšanu līdzdalībā nacistiskās Vācijas noziegumos.

Polijas parlamenta apakšpalāta Seims pieņēma šo likumprojektu piektdien, izprovocējot Izraēlas protestu.

Izraēla uzskata, ka likumprojekts varētu atvērt durvis holokaustā izdzīvojušo sodīšanai par liecībām, ja tās attieksies uz poļu dalību kara noziegumos, ziņu aģentūrai PAP norādīja Izraēlas vēstniece Polijā Anna Azari.

Izraēlas parlamenta Kneseta deputāti trešdien ierosināja veikt grozījumus Izraēlas likumā par holokausta noliegšanu, lai cietumsods draudētu arī tiem, kas mazina vai noliedz to cilvēku lomu, kuri palīdzējuši nacistiem noziegumos pret ebrejiem.

Scanpix

ASV Valsts departamenta preses sekretāre Hetere Nauerte pirms Polijas Senāta balsojuma pauda "bažas", ka "šis likumprojekts var kaitēt runas brīvībai un akadēmiskām pārrunām".

"Mēs arī esam nobažījušies par sekām, kādas šis likumprojekts ... var radīt Polijas stratēģiskajām interesēm un attiecībām - tai skaitā ar ASV un Izraēlu," viņa piebilda.

Polijas prezidents Andžejs Duda svētdien pēc Izraēlas iebildumiem solīja pārskatīt šo likumprojektu, bet pirmdien sacīja, ka viņu ir "pārsteigusi" Izraēlas "niknā un ļoti nelabvēlīgā reakcija".

"Mēs nepavisam nevaram atkāpties, mums ir tiesības aizstāvēt vēsturisko patiesību," piebilda Duda.

Polija nacistiskās Vācijas īstenotās okupācijas laikā zaudēja sešus miljonus savu pilsoņu, tai skaitā trīs miljonus ebreju. Okupētajā Polijā par jebkādu palīdzību ebrejiem draudēja nāvessods.

Pasaules Holokausta piemiņas centrs "Yad Vashem" ir atzinis par "taisnajiem starp tautām" vairāk nekā 6700 poļus - vairāk nekā jebkuras citas tautas pārstāvjus. Šāds statuss tiek piešķirts neebrejiem, kas glābuši ebrejus no nacistiem.

"Yad Vashem" savā paziņojumā atzina, ka frāze "poļu nāves nometnes" ir "vēstures sagrozīšana", "tomēr ierobežojumi pētnieku un citu paziņojumiem par poļu tiešo vai netiešo līdzdalību noziegumos, kas izdarīti uz viņu zemes holokausta laikā, ir nopietns izkropļojums".

Amerikas Ebreju komitejas vadītājs Deivids Hariss aicināja Polijas līderus "atsaukt šo likumdošanas aktu un koncentrēties uz izglītošanu par neprecīzu un kaitīgu runu, nevis uz tās kriminalizēšanu".

Lai gan likumprojektā norādīts, ka tas nav attiecināms uz pētniekiem vai akadēmiskiem darbiem, kritiķi joprojām uzskata to par bīstamu soli.

Oponenti sevišķi bažījas, ka tas varētu kavēt tādu jautājumu izpēti, ko nelabprāt cilā Polijas nacionālistiski noskaņotās varasiestādes, piemēram, jautājumu par poļiem, kuri Otrā pasaules kara laikā šantažēja ebrejus vai nodeva tos nacistiem.