Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Navaļnijs: Vēlēšanu vienīgais mērķis - atkal iecelt Putinu

© AFP/Scanpix

Krievijas opozīcijas politiķis Aleksejs Navaļnijs paudis kritiku par martā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, kurās viņam ir liegts kandidēt, norādot, ka tās domātas tikai kā viltība, lai pašreizējais Kremļa saimnieks Vladimirs Putins varētu kļūt par imperatoru uz mūžu.

"Tās nav vēlēšanas, un mana loma ir izskaidrot cilvēkiem šo procedūru, ko viņi sauc par vēlēšanām, patiesībā tās tiek rīkotas tikai tādēļ, lai amatā atkal ieceltu Putinu," intervijā aģentūrai AFP norādīja Navaļnijs.

"Mēs to pierādīsim un pārliecināsim cilvēkus, ka ir neiespējami atzīt šīs vēlēšanas vai šo režīmu," viņš piebilda.

"Putins vēlas būt imperators uz mūžu. Viņam apkārt esošie cilvēki, kuri kļuva par miljardieriem un pasaulē bagātākajiem cilvēkiem, vēlas to pašu," paziņoja opozicionārs, solot turpināt "politisko cīņu".

Navaļnija tiesības pārstāvošais jurists Ivans Ždanovs otrdien pavēstīja, ka politiķis vērsies ar sūdzību Konstitucionālajā tiesā par prezidenta vēlēšanu likuma neatbilstību konstitūcijai.

Navaļnijs lūdzis tiesu atzīt par nekonstitucionālu likumu par prezidenta vēlēšanām daļā, kurā noteikti papildu ierobežojumi pasīvajām vēlēšanu tiesībām.

Iepriekš Centrālā vēlēšanu komiteja atteicās reģistrēt iniciatīvas grupu, kas izvirzīja Navaļniju prezidenta amatam, jo viņam nav pasīvo vēlēšanu tiesību.

Vēlāk Augstākā tiesa šo lēmumu apstiprināja.

Navaļnija juristi paziņojuši - ja šis lēmums netiks atcelts, tad atteikums, ar kuru viņam liegts startēt vēlēšanās, tiks apstrīdēts Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Krievijas prezidenta vēlēšanas notiks 18.martā, bet jau 18.decembrī sākās priekšvēlēšanu kampaņa.