Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Tramps licis pārtraukt ieroču piegādi kurdiem Sīrijā

© Laurence Geai/SIPA

ASV pārtrauks ieroču piegādes kurdu karotājiem Sīrijā, kurus Vašingtona izmantoja karošanai pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts".

To ASV prezidents Donalds Tramps telefoniski apliecinājis Turcijas prezidentam Redžepam Tajipam Erdoanam, kurš kurdu kaujiniekus dēvē par teroristiem, paziņoja Turcijas ārlietu ministrs Mevluts Čavušolu.

"Trampa kungs deva skaidru pavēli un tagad ieroči netikls piegādāti YPG (kurdu Tautas aizsardzības vienībām), būtībā viņš sacīja, ka šai bezjēdzībai vajadzēja beigties daudz ātrāk," pavēstīja Čavušolu.

Baltais nams apstiprināja, ka Tramps Erdoanam paziņojis par "gaidāmam izmaiņām militārā atbalsta sniegšanā mūsu partneriem uz vietas Sīrijā, kad kauja par Raku ir beigusies un mēs virzāmies uz stabilizācijas posmu, lai nodrošinātu, ka "Islāma valsts" nevar atgriezties".

ASV atbalstīja un apbruņoja Sīrijas kurdu un arābu aliansi, kas bija efektīvākais spēks pret džihādistiem Sīrijā. Oktobrī kurdu vadītie Sīrijas Demokrātiskie spēki (QSD) "Islāma valstij" atkaroja tā pašu pasludinātā kalifāta "de facto" galvaspilsētu Raku.