Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Zināmi Krievijas uzņēmumi, kuriem draud ASV sankcijas

© AFP/Scanpix

Valsts departaments piektdien publiskojis sarakstu ar 39 Krievijas uzņēmumiem un aģentūrām, kuru klientiem un sadarbības partneriem varētu tikt piemērotas Vašingtonas sankcijas.

Iekļaušana sarakstā nenozīmē, ka pašām firmām ir noteiktas sankcijas, toties var notikt vēršanās pret kompānijām un privātpersonām, kuras ar šiem uzņēmumiem veic "nozīmīgus darījumus".

Augsta ranga Valsts departamenta amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma, norādīja, ka aizliedzot darījumus ar sarakstā iekļautajiem uzņēmumiem, ASV varētu ierobežot "Krievijas modernā bruņojuma pārdošanu pasaulē".

Sarakstā iekļauto Krievijas uzņēmumu vidū ir aizsardzības rūpniecības eksporta aģentūra "Rosoboroneksport" un bruņojuma ražotājs "Kalašņikov". Sarakstā ir arī Krievijas bruņojuma ražošanas un tirdzniecības korporācija "Rosteh", aviobūves uzņēmumi "Suhoi" un "Tupoļev", kā arī bruņojuma ražotājs "Almaz-Antej".

Sankciju sarakstā iekļauta arī Datu apstrādes sistēmu izstrādātāju profesionālā apvienība "PO KSI", kas, kā norādījusi Vašingtona, apmāca Krievijas hakerus.

Sarakstā iekļauti arī nozīmīgākie Krievijas izlūkdienesti - Federālais drošības dienests (FDD), armijas izlūkdienests (GRU) un Ārējās izlūkošanas dienests (SVR).

Dažiem no sarakstā iekļautajiem uzņēmumiem un aģentūrām jau ir piemērotas tiešas ASV sankcijas.

Reaģējot uz Krievijas agresiju Ukrainā un iespējamo iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās, ASV Kongress jūlijā piemēroja Krievijai jaunas sankcijas.

REUTERS/ SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps, kurš apšaubījis Maskavas iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās, iebilda pret sankciju likumprojektu, kas liedz viņam iespēju atcelt šīs sankcijas.

Tomēr pēc tam, ka Kongress apstiprināja likumprojektu ar veto drošu vairākumu, Tramps parakstīja likumprojektu, gan turpinot sūdzēties, kas tas ietver "antikonstitucionālus nosacījumus".

Saskaņā ar jauno likumu ASV Valsts departamentam bija līdz 1.oktobrim jāiesniedz saraksts ar uzņēmumiem, kam draud sankcijas. Tomēr departaments termiņu nokavēja par gandrīz veselu mēnesi.

Likums prasa ASV valdībai, sākot ar nākamā gada 29.janvāri, vērsties pret kompānijām, kas apzināti iesaistījušās nozīmīgos darījumos ar sankciju sarakstā iekļautajiem uzņēmumiem.