Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Ksenija Sobčaka ar paziņojumu par Krimu sāk bruģēt taciņu uz prezidentūru

© Getty Images

Krievijas okupētā Krima no starptautisko tiesību skata punkta ir Ukrainas teritorija, otrdien Maskavā preses konferencē atzina žurnāliste Ksenija Sobčaka, kas paziņojusi par plāniem kandidēt Krievijas prezidenta vēlēšanās.

"No starptautisko tiesību skata punkta Krima ir Ukrainas," sacīja Sobčaka. "Mēs esam lauzuši savu vārdu, mēs esam pārkāpuši 1994.gada Budapeštas memorandu. Mēs devām solījumu, un mēs šo solījumu neesam turējuši."

Saistībā ar Krimas piederības tematu nepieciešama "tālāka apspriešana un kompromisa meklējumi", norādīja žurnāliste.

"Vienkārši kā sieviete Ksenija Sobčaka es varu teikt - šobrīd Krievijai un Ukrainai pats svarīgākais ir par katru cenu atjaunot draudzību," viņa piebilda.

Sobčaka 18.oktobrī paziņoja par nodomu kandidēt nākamgad paredzētajās Krievijas prezidenta vēlēšanās.

Ukraina 1994.gadā atteicās no sava kodolarsenāla, kas tobrīd bija trešais lielākais pasaulē, parakstot Budapeštas memorandu. Atbilstoši dokumentam, kuru parakstīja arī ASV, Krievijas un Lielbritānijas līderi, puses apņēmās cienīt Ukrainas neatkarību, suverenitāti un robežas.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.