Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Gatavojas Katalonijas autonomijas apturēšanai

© SCANPIX

Spānija apturēs Katalonijas autonomiju, ja vien tās reģionālās valdības vadītājs Karless Pudždemons neatteiksies no savām neatkarības iecerēm, trešdien, 24 stundas pirms Madrides ultimāta termiņa beigām, paziņojusi Spānijas vicepremjere Soraja Saensa de Santamarija.

Ja Pudždemons nesniegs apmierinošu atbildi līdz ceturtdienai plkst.10.00 (plkst.11.00 pēc Latvijas laika), tas "izprovocēs konstitūcijas 155.panta piemērošanu", uzrunājot parlamentu, norādīja Saensa de Santamarija.

Līdz šim vēl nekad neizmantotais konstitūcijas pants ļauj Madridei atjaunot savu tiešo pārvaldi Spānijas autonomajos reģionos.

Šī panta iedarbināšana var vēl vairāk padziļināt politisko krīzi, kuru izraisījis 1.oktobrī notikušais Katalonijas neatkarības referendums, kurā 90% balsojušo atbalstīja atdalīšanos no Spānijas.

Tajā pašā laikā tautas nobalsošanā piedalījās vienīgi 42% no 5,3 miljonus lielā balsstiesīgo kopskaita.

SCANPIX

Kā ziņots, Pudždemons, pamatojoties uz 1.oktobrī notikušā referenduma rezultātiem, pagājušo otrdien parakstīja neatkarības deklarāciju, taču paziņoja, ka tās pasludināšana atlikta uz dažām nedēļām, lai varētu uzsākt sarunas ar Madridi.

Savukārt Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs pieprasījis Pudždemonam līdz ceturtdienai sniegt skaidru atbildi, ko īsti nozīmē viņa pretrunīgā rīcība un vai viņš ir, vai nav pasludinājis Katalonijas neatkarību.

Tikmēr Spānijas Konstitucionālā tiesa otrdien oficiāli atzina Katalonijas neatkarības referendumu par pretlikumīgu.

Lai gan premjerministram 155.konstitūcijas panta iedarbināšanai vajadzīgs Senāta atbalsts, tas Rahoju, domājams, neaizkavēs, jo valdošajai konservatīvajai Tautas partijai (PP) parlamenta augšpalātā ir vairākums.