Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Katalonijas neatkarības atbalstītāji mudina pasludināt atdalīšanos no Spānijas

© SCANPIX

Katalonijas politiskajās aprindās pieaug spiediens uz reģiona premjerministru Karlesu Pudždemonu neņemt vērā Spānijas centrālās valdības brīdinājumus un pasludināt atdalīšanos no Spānijas.

Katalonijas reģionālās valdības premjerministrs Karless Pudždemons, pamatojoties uz 1.oktobrī notikušā referenduma rezultātiem, otrdien parakstīja neatkarības deklarāciju, taču paziņoja, ka tās pasludināšana atlikta uz dažām nedēļām, lai varētu uzsākt sarunas ar Madridi.

Spānija uzskata šo referendumu par nelegālu un antikonstitucionālu un balsojumu rezultātu par spēkā neesošu.

Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs noraidījis jebkāda dialoga iespējamību, kamēr Pudždemons neatgriezīsies uz likumīgā ceļa. Rahojs arī noraidījis starptautiskos vidutājus šajā krīzē.

Spānijas centrālā valdība devusi Pudždemonam laiku līdz pirmdienai, lai viestu skaidrību, vai neatkarība tikusi pasludināta, vai nē.

SCANPIX

Ja Pudždemons paziņos, ka neatkarība ir pasludināta, viņam tiks dotas vēl trīs dienas, lai atceltu atdalīšanās plānus. Ja Pudždemons atteiksies vai nesniegs nekādu atbildi, Rahojs draudējis atcelt Katalonijas autonomijas statusu.

Katalonijas kreiso radikāļu partija CUP, kas ir svarīgs Pudždemona valdības sabiedrotais, piektdien vēstulē paudusi viedokli, ka reģiona premjeram vajadzētu ignorēt Spānijas valdības brīdinājumus un pārliecinoši pasludināt neatkarību.

Ar līdzīgu paziņojumu nāca klajā arī nevalstiskā organizācija Katalāņu nacionālā sapulce (ANC), kas organizēja protestus Katalonijas neatkarības atbalstam.

Sociālajos medijos līdzīgu viedokli pauduši arī vairāki Katalonijas koalīcijas partijas politiķi un tikai daži no viņiem aicinājuši saglabāt mieru.

Katalonijas valdība pagaidām nav devusi nekādu zīmi par to, ko gatavojas darīt.