Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Politika \ Pasaulē

Vairāki AfD politiķi paziņo par plāniem pamest partiju

© Scanpix.ee

Par apņemšanos izstāties no Vācijas labējās partijas "Alternatīva Vācijai" (AfD) otrdien paziņoja partijas līdzpriekšsēdētāja Frauke Petrija un vēl vairāki redzami šī politiskā spēka pārstāvji.

"Ir skaidrs, ka šāds solis tiks sperts," Drēzdenē sacīja Petrija, izsakoties par savu izstāšanos no AfD, tiesa gan, nekonkretizējot, kad izstāšanās varētu notikt.

Partiju nolēmuši pamest arī divi Saksijas landtāga AfD deputāti - Uve Vurlicers un Kristens Musters, sacīja Petrija.

Arī Petrijas dzīvesbiedrs Eiropas Parlamenta deputāts un AfD Ziemeļreinas-Vestfālenes līderis Markus Precels izstāsies no AfD, jo viņam ir "pesimistisks redzējums par stāvokli partijā", apliecināja pārstāvis sakariem ar presi.

Visi četri apliecinājuši, ka saglabās savus likumdevēju mandātus, tiesa gan, neatklājot, vai turpinās darboties kā neatkarīgi deputāti vai pievienosies kādam citam politiskam spēkam.

Mēklenburgas-Priekšpomerānijas landtāga AfD frakciju pirmdien pametuši četri no tās 18 deputātiem. Tiesa gan, nav skaidrs, vai tas ir saistīts ar Petrijas gaidāmo izstāšanos. Šī četrotne izveidojusi grupu "Pilsoņi par Mēklenburgu-Priekšpomerāniju".

AfD svētdien notikušajās Bundestāga vēlēšanās saņēma trešo lielāko balsu skaitu - 12,6%. Otrdien Berlīnē notiek 93 Bundestāgā ievēlēto AfD deputātu sanāksme. Petrija, kas jau iepriekš paziņojusi, ka frakcijā nepiedalīsies, būtu bijusi 94.

Petrija, kas ilgstoši bijusi redzamākā AfD politiķe, netika izraudzīta par partijas vadošo kandidāti Bundestāga vēlēšanām. Par saraksta līderiem kļuva Aleksandrs Gaulands un Alise Veidela. Atbilstoši mediju skaidrojumam, tas saasinājis attiecības starp partijas labējo un mēreno spārnu.